Αβραμόπουλος: Η διαχείριση των συνόρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι κοινή ευθύνη της ΕΕ

Αβραμόπουλος: Η διαχείριση των συνόρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι κοινή ευθύνη της ΕΕ
sooc

Οι προκλήσεις του μεταναστευτικού και της ασφάλειας που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ απαιτούν ευρωπαϊκές λύσεις, την ταχύτερη δυνατή κινητοποίηση και πόρους, απάντησε, μεταξύ άλλων, ο Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος, σε ερώτηση του αντιπροέδρου του ΕΚ και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, προς την Επιτροπή, σχετικά με ενδεχόμενα μέτρα για την περιφρούρηση της ζώνης Σένγκεν.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος υπογραμμίζει πως «τα κράτη μέλη που εφαρμόζουν προσωρινά τον έλεγχο των εσωτερικών τους συνόρων, δεν παραβιάζουν τους κανόνες του Σένγκεν» ενώ παραδέχτηκε πως «οι τρέχουσες προκλήσεις στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας, ασκούν σημαντική πίεση στα συστήματα διαχείρισης των συνόρων των κρατών μελών» και γι' αυτό απαιτούνται ευρωπαϊκές λύσεις.

Ο κ. Αβραμόπουλος συνεχίζει λέγοντας πως πρέπει να διασφαλιστεί η επαρκής προστασία των εξωτερικών συνόρων, με «ενίσχυση του ρόλου του οργανισμού της ΕΕ για τα σύνορα, καθώς και με την παροχή σε αυτόν του αναγκαίου πλαισίου και των αναγκαίων πόρων για την κινητοποίηση των προσπαθειών κατά τρόπο ταχύτερο και επαρκέστερο».

Ο αρμόδιος Επίτροπος καταλήγει σημειώνοντας πως «η πρόταση της Κομισιόν θεσπίζει πραγματική ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως κοινή ευθύνη μεταξύ του οργανισμού και των κρατών μελών».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή