Τσίπρας στα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΡ: Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος

Τσίπρας στα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΡ: Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος

«Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος στην περιοχή», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού TAP πραγματοποιείται σε μια κομβική στιγμή για την ελληνική οικονομία και την ευρύτερη περιοχή μας».

«Τα εγκαίνια συμπίπτουν χρονικά με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την ταχεία ανάκτηση του αναπτυξιακού βηματισμού της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

Ο TAP, που θα ανοίξει τον ζωτικής σημασίας Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου 3,5 χιλ. χλμ., αποτελεί ένα εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας με μεγάλη οικονομική και γεωστρατηγική σημασία.

«Ο αγωγός, σε αρχική φάση θα μεταφέρει ετησίως 10 δισ. κ.μ. αζέρικου φυσικού αερίου, που επαρκεί για περίπου 7 εκατ. νοικοκυριά στην Ευρώπη. Μελλοντικά δε, η ικανότητα του ΤΑP μπορεί να επεκταθεί σε περισσότερα από 20 δισ. κυβικά μέτρα», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «ο ΤΑP θα διαθέτει δυνατότητα "φυσικής αντιστροφής ροής", θα μπορεί, δηλαδή,να διοχετεύει αέριο από την Ιταλία προς τη ΝΑ Ευρώπη».

«Ο σχεδιαζόμενος αγωγός Φυσικού Αερίου IGB, έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό σχεδιασμό της πατρίδας μας, καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως "γέφυρα" για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης», είπε και επεσήμανε:

Οι αγωγοί TAP και IGB, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη δημιουργία του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και με το έργο της αναβάθμισης του Σταθμού LNG της Ρεβυθούσας, αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά ενεργειακά εγχειρήματα. Αποτελούν δομικά στοιχεία της επιδιωκόμενης παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η απασχόληση από την υλοποίηση του έργου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 8.000 θέσεις εργασίας, ενώ όπως είπε ιδιαίτερα σημαντική είναι «η εμπλοκή ελληνικών επιχειρήσεων και της βαριάς βιομηχανίας της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη πως:

Οι πυκνές διακλαδικές αλληλεξαρτήσεις του έργου θα ωφελήσουν πληθώρα τεχνικών επαγγελμάτων και θα ενισχύσουν την απασχόληση σε τοπικό επίπεδο. Επίσης θα προχωρήσει η υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ύψους 32 εκατ. ευρώ, προς τις τοπικές κοινωνίες.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «έχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες εξασφαλίσεις για τη μέγιστη δυνατή προστασία του περιβάλλοντος υπό τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις», ενώ όπως υπογράμμισε:

Στο β' εξάμηνο του έτους θα καταγράψουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τα χρήματα που θα διατεθούν για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου, θα δώσουν βαθιά ανάσα στην αγορά.

«Η συμφωνία για το ελληνικό χρέος, με μείωση των δαπανών για την εξυπηρέτησή του, θα ελευθερώσει πόρους για επενδύσεις και απασχόληση», επεσήμανε και συμπλήρωσε:

Παράλληλα, η αστάθεια και η αβεβαιότητα φεύγουν από το τραπέζι, επιτρέποντας στην οικονομία να εκδηλώσει την παραγωγική της δυναμική.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε:

«Η εξέλιξη αυτή λειτουργεί προωθητικά για την ολοκλήρωση του προγράμματος, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, την ταχύτερη έξοδο από την περίοδο των μνημονίων.

«Αυτή τη νέα εποχή λοιπόν, στην οποία εισέρχεται η Ελλάδα και η Ευρώπη, προαναγγέλλουν σήμερα τα εγκαίνια του ΤΑΡ, εδώ στη Θεσσαλονίκη», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Απάντηση στη ΝΔ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε ποτέ αντίθετος με τον ΤΑΠ. Δεν καταψήφισε στη Βουλή αλλά έθεσε ζητήματα για αντισταθμιστικά οφέλη και πολυδιάστατη ενεργειακή συνεργασία πέραν του ΤΑΠ. Ως κυβέρνηση βελτίωσε τους όρους του ΤΑΠ ενώ προωθεί πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική».

Δημοφιλή