Γεροβασίλη: Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη διευθέτηση του ζητήματος του ελληνικού χρέους

Γεροβασίλη: Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη διευθέτηση του ζητήματος του ελληνικού χρέους
Εurokinissi

«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη θέση της για την ανάγκη να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος και υπό αυτό το πρίσμα έχει αποδείξει ότι έχει δώσει σκληρή μάχη προς αυτήν την κατεύθυνση, κάτι που ήδη έχει αποτυπωθεί στις αποφάσεις του Eurogroup», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Για την ελληνική οικονομία επεσήμανε πως η απόδοση της είναι «θετικότερη του αναμενόμενου», όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Eurostat και συμπλήρωσε πως είναι «αξιοσημείωτη και η βελτίωση των δεικτών της απασχόλησης, όπως καταγράφεται από την ΕΛΣΤΑΤ και την "Εργάνη"».

Ακόμη αναφέρθηκε στην επικείμενη διευθέτηση του ζητήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, με την εκταμίευση που έπεται της πρώτης αξιολόγησης συμπληρώνοντας πως αυτά «συντελούν στην αλλαγή του κλίματος».

Η κ. Γεροβασίλη ανήγγειλε ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τον σχεδιασμό της στον αναπτυξιακό και τον επενδυτικό τομέα, αρχής γενομένης από τον αναπτυξιακό νόμο, που ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε ότι απόψεις Ευρωπαίων και ΔΝΤ δεν βρίσκονται σε σύμπνοια και πρόσθεσε ότι «μένει να δουμε πώς θα συγκλίνουν αυτές οι διαφορές για να ληθφεί η τελική απόφαση» για την ελάφρυνσή του, ενώ αναφερόμενη στο επικείμενο Eurogroup είπε πως θα υπάρξει κάποια απόφαση, ένας οδικός χάρτης για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα επιτρέψουν να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους,διευκρινίζοντας ότι αυτά θα αφορούν την περίοδο μετά το 2018.

Η θέση του Ταμείου ήταν και είναι σαφής, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, είπε και επέκρινε με οξύτητα τη ΝΔ, τονίζοντας ότι είχε αντίθετη θέση, ότι δηλαδή το χρέος είναι βιώσιμο.

Όπως ανέφερε, θα υπάρξει συζήτηση «και κάποια απόφαση στο επερχόμενο Eurogroup» για τα άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.

Δίνοντας το χρονοδιάγραμμα των προσεχών ημερών είπε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνεται η ψήφιση των μέτρων που υπολείπονται, για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και ανακοίνωσε πως το προς ψήφιση νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην Βουλή, το αργότερο έως την Τετάρτη.

Για την εκταμίευση της δόσης εκτίμησε ότι αυτή θα γίνει εντός του Ιουνίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, δήλωσε ότι δυστυχώς η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η ΝΔ έχουν επιλέξει να απέχουν από τον διάλογο για τα μεγάλα θέματα και υπενθύμισε την πρόταση του πρωθυπουργού προς τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για συνάντηση και διάλογο. Υπογράμμισε ότι η ΝΔ έχει επιλέξει την τακτική των επιθέσεων και τη διαστρέβλωση θέσεων, σημειώνοντας ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχουν περιθώρια διαλόγου.

Κληθείσα να σχολιάσει πληροφορίες για το ενεχόμενο η ΝΔ να ψηφίσει στη Βουλή υπέρ των αποκρατικοποιήσεων και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, η κυβερνητική εκπρόσωπος έκανε λόγο για τεράστια στροφή στη στάση της ΝΔ, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες. «Η ΝΔ πρέπει να μας πει ποια στάση την εκπροσωπεί πραγματικά, καθώς βλέπουμε μία υποκριτική στάση, είναι διπρόσωπη και είναι μία στάση που δεν είναι αντάξια της συγκυρίας που διέρχεται η χώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Δημοφιλή