Το αρχαιότερο τσεκούρι του κόσμου

Το αρχαιότερο τσεκούρι του κόσμου

Αυστραλοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα κομμάτι το οποίο θεωρούν ότι προέρχεται από το αρχαιότερο τσεκούρι του κόσμου, στην περιοχή Κίμπερλεϊ, στη δυτική Αυστραλία.

Το εν λόγω θραύσμα είναι περίπου μεγέθους νυχιού αντίχειρα, και ανάγεται στη Λίθινη Εποχή, χρονολογούμενο 45.000- 49.000 χρόνια πριν, ή λίγο πιο μετά – την περίοδο κατά την οποία θεωρείται ότι κατέφθασαν άνθρωποι στην ήπειρο, πάνω από 10.000 χρόνια νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενες αντίστοιχες ανακαλύψεις.

Ο καθηγητής Πίτερ Χίσκοκ, του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, είναι ο επικεφαλής ερευνητής και συντάκτης μιας νέας ανάλυσης του θραύσματος, η οποία δημοσιεύτηκε στο Australian Archaeology. Όπως υποστήριξε, αυτό δείχνει ότι οι πρώτοι Αυστραλοί ήταν πρωτοπόροι στην τεχνολογία.

«Από τη στιγμή που δεν υπήρχαν, από όσο είναι γνωστό, τσεκούρια στη νοτιοανατολική Ασία κατά την Εποχή των Παγετώνων, αυτή η ανακάλυψη μας δείχνει πως όταν έφτασαν άνθρωποι στην Αυστραλία, άρχισαν να πειραματίζονται με νέες τεχνολογίες, βρίσκοντας τρόπος να εκμεταλλευτούν τους πόρους που εντόπισαν στην Αυστραλία» είπε σχετικά.

Το κομμάτι είχε βρεθεί αρχικά στις αρχές του 1990 από την αρχαιολόγο Σου ο' Κόνορ του ANU (Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο), ανάμεσα σε υπολείμματα τροφής, εργαλείων και άλλων αντικείμενων στο Carpenter's Gap, σημείο μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

«Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν θα βρείτε τσεκούρια εκείνης της περιόδου. Στην Ιαπωνία τέτοια τσεκούρια εμφανίστηκαν περίπου πριν από 35.000 χρόνια. Αλλά στις περισσότερες χώρες του κόσμου έφτασαν με τη γεωργία μετά, πριν από 10.000 χρόνια» σημείωσε ο καθηγητής ο'Κόνορ.

Η έρευνα έδειξε πως το θραύσμα προέρχεται από τσεκούρι που είχε φτιαχτεί από βασάλτη, και μετά είχε λειανθεί με άλλο κομμάτι πέτρας. Ειδικότερα, θεωρείται πως προήλθε από την κόψη/ λεπίδα, όταν αργότερα ακονίστηκε ξανά.

Δημοφιλή