ΕΙΤΗΣΕΕ: 16 προγράμματα HD ή 40 SD μπορεί να χωρέσει το φάσμα στην Ελλάδα

ΕΙΤΗΣΕΕ: 16 προγράμματα HD ή 40 SD μπορεί να χωρέσει το φάσμα στην Ελλάδα
Eurokinissi

Μελέτη του ερευνητή πληροφορικής του ΜΙΤ, Μιχάλη Μπλέτσα, δημοσιοποίησε η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, στον οποίο η ΕΙΤΗΣΕΕ ανέθεσε τη διερεύνηση της χωρητικότητας των πολυπλεκτών ψηφιακής τηλεοπτικής εκπομπής.

Ο κ. Μπλέτσας αναφέρει ότι το φάσμα στην Ελλάδα μπορεί να χωρέσει 16 προγράμματα HD (υψηλής ευκρίνειας) ή 40 SD (απλής). Στη μελέτη απαντώνται δύο ερωτήματα, το πρώτο σχετικά με τον μέγιστο αριθμό των απαιτούμενων πολυπλεκτών εθνικής εμβέλειας και τι χρειάζεται για τη μεγιστοποίησή τους, και το δεύτερο σχετικά με τον μέγιστο αριθμό μεταφοράς ψηφιακών και απλών προγραμμάτων από έναν πολυπλέκτη με την επερχόμενη τεχνολογία εκπομπής DVB-T2 και συμπίεσης HEVC.

Στο πρώτο ερώτημα, ο Μ. Μπλέτσας απαντά ότι ο νέος χάρτης συχνοτήτων θα πρέπει να προβλέπει έναν ελάχιστο αριθμό έξι πολυπλεκτών (διαύλων) ανά μονοσυχνοτικό δίκτυο (SFN). Αυτοί κατανέμονται σε πέντε πολυπλέκτες εθνικής εμβέλειας και έναν ή δύο περιφερειακής για την πλειοψηφία των μονοσυχνοτικών δικτύων. Επίσης, σημειώνει ότι για την επίτευξη του στόχου θα πρέπει να κινηθούν οι προβλεπόμενες από την ITU διαδικασίες καταχώρησης διαύλων σε συνεννόηση με τις γειτονικές χώρες.

Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα, η μελέτη καταλήγει πως σήμερα ένας πολυπλέκτης DVB-T που εκπέμπει σύμφωνα με τον ισχύοντα χάρτη συχνοτήτων, υποστηρίζει τουλάχιστον τέσσερα προγράμματα υψηλής ευκρίνειας (HD) ή δέκα απλής (SD). Ως εκ τούτου, στους τέσσερις πολυπλέκτες που διαθέτει σήμερα η DIGEA για την εκπομπή ιδιωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, μπορούν να χωρέσουν συνολικά 16 προγράμματα υψηλής ευκρίνειας (HD) ή 40 απλής (SD). Μετά τη μετάβαση στο πρότυπο εκπομπής DVB-T2 και υποθέτοντας παρόμοια ραδιοκάλυψη, θα υποστηρίζονται τουλάχιστον έξι προγράμματα υψηλής ευκρίνειας ή 16 απλής ανά πολυπλέκτη. Τέλος, η μετάβαση στην κωδικοποίηση /συμπίεση HEVC θα επιτρέψει τη μετάδοση δέκα προγραμμάτων υψηλής ευκρίνειας ανά πολυπλέκτη.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή