ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φέσσας: Είναι ανάγκη για αναπτυξιακά αντίβαρα και συνεννόησης των πολιτικών αρχηγών

eurokinissi

«Αν κάποιος βάζει συνεχώς βάρος ή εμπόδια σε μια χώρα που είναι έτοιμη να τρέξει, αυτό είναι ένα θέμα ουσιαστικό, σημαντικό και πολιτικό επίσης αλλά δεν μπορούμε να το λύσουμε εμείς. Η άσκηση της πολιτικής γίνεται από τους πολιτικούς».

Την απάντηση αυτή έδωσε σήμερα Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας σε συνέντευξη Τύπου απαντώντας σε ερώτηση για την ανάγκη πολιτικής συναίνεσης και για το αν βοηθά στην κατεύθυνση των συναινέσεων το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές.

Εμείς παλεύουμε για πολιτικές συναινέσεις, πρόσθεσε ο κ. Φέσσας και έφερε ως παράδειγμα τη δράση του Συνδέσμου που προσπαθεί να συνεννοηθεί με όλους τους φορείς που είναι συντελεστές της ανάπτυξης (επιχειρηματικοί σύνδεσμοι, εργαζόμενοι, και Πολιτεία).

Τόνισε επίσης την ανάγκη να συνεννοηθούν οι πολιτικοί και να υπάρξει μια «νέα συμφωνία» για όλους ώστε ο ελληνικός λαός να καταλάβει τα προβλήματα και να δεχθεί ορισμένες λύσεις «που είναι επώδυνες για όλους αλλά είναι απαραίτητες».

Σε ερώτηση για τα εργασιακά ο κ. Φέσσας επανέλαβε ότι ο ΣΕΒ δεν είναι υπέρ των ομαδικών απολύσεων (δεν χρειάζονται, είπε και δεν χρειάζεται πλαίσιο γι αυτές), ούτε χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για το «λοκ άουτ» ενώ τόνισε ότι ο ΣΕΒ δεν βάζει κανένα θέμα που αφορά στο μισθολογικό. Επεσήμανε όμως ότι οι διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων και η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας περιορίζονται μόνο στα θέματα των αμοιβών και των παροχών με στενό συνδικαλιστικό ορίζοντα και ότι πρέπει εργοδότες και εργαζόμενοι να επεκτείνουν την συζήτηση σε περισσότερα θέματα.

«Σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να δώσουμε τις άλλες ρυθμίσεις πλην του μισθολογικού και διάφορες ρυθμίσεις που δεν αφορούν στην πλειοψηφία τους τις ιδιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να αναθεωρηθούν». Ο ΣΕΒ ζητά επίσης αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου («έχει παλιώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φέσσας) που ρυθμίζει μεταξύ άλλων τα σχετικά με την διαδικασία προκήρυξης απεργιών, το πλήθος των συνδικαλιστών, τις συνδικαλιστικές άδειες κ.α.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με την ανάλυση του Συνδέσμου για τους μισθούς και το πλήθος των εργαζομένων στο Δημόσιο λέγοντας ότι ο ΣΕΒ δεν πρότεινε μείωση υπαλλήλων ή περικοπές μισθών αλλά έδωσε ένα συγκριτικό στοιχείο ως προς το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη και ζητά αύξηση της παραγωγικότητας του Δημοσίου.

Σημείωσε την ανάγκη για αναπτυξιακά αντίβαρα όπως η διευθέτηση φορολογικών εκκρεμοτήτων με τη συνδρομή ορκωτών ελεγκτών, το φορολογικό πιστοποιητικό και η πάταξη της φοροδιαφυγής η οποία όπως είπε με σύγχρονα και απλά μέσα μπορεί σε μεγάλο βαθμό να συλληφθεί καθώς οι σχέσεις περιουσίας και καταθέσεων με εισοδήματα μπορούν πλέον εύκολα να ελέγχονται.

Τέλος σε ερώτηση για τις αποκρατικοποιήσεις και τις σχετικές τοποθετήσεις ορισμένων κυβερνητικών στελεχών ο κ. Φέσσας ανέφερε πως όποια κρατική επιχείρηση ιδιωτικοποιήθηκε έγινε πολύ πιο αποδοτική και βοήθησε στα έσοδα. «Με καλό μάνατζμεντ, χωρίς νεποτισμό και αναξιοκρατία μπορεί να υπάρξει καλύτερη απόδοση. Ούτε ο ΟΤΕ ούτε το λιμάνι έφυγαν από τη χώρα, αντίθετα δημιουργήθηκε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)