Cap Arcona: Η τραγική ιστορία του «Τιτανικού των Ναζί»

Cap Arcona: Η τραγική ιστορία του «Τιτανικού των Ναζί»

H ιστορία του υπερωκεανίου Cap Arcona έχει όλα τα στοιχεία που έκαναν τον Τιτανικό διάσημο, σε συνδυασμό με ένα τέλος πολύ πιο δραματικό.

Βρισκόμαστε στο 1927 όταν στη Γερμανία κατασκευάζεται ένα θαύμα της μηχανικής. Ο λόγος για το Cap Arcona ένα πλοίο που έμοιαζε αρκετά με τον Τιτανικό του οποίου του είχε αποδοθεί το ψευδώνυμο "Η Βασίλισσα του Ατλαντικού".

Με αυτό είχαν ταξιδέψει αστέρες του Χόλιγουντ, βασιλιάδες της Ευρώπης, και η αφρόκρεμα της κοινωνίας της Γηραιάς Ηπείρου και της Αμερικής.

Όταν άρχισε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, το πλοίο επιτάχθηκε από τις γερμανικές αρχές, και χρησιμοποιήθηκε ως σκάφος εκπαίδευσης για το πολεμικό ναυτικό της χώρας.

Όταν εγκαταλείφθηκαν τα σχέδια για εισβολή στην Βρετανία, ο Χίτλερ ανέθεσε στον Γκέμπελς ο πόλεμος να συνεχιστεί στο επίπεδο της προπαγάνδας.

Αποτέλεσμα ήταν να γυρίσουν την δική τους εκδοχή του Τιτανικού όπου το υπερωκεάνιο θα συμμετείχε σε ένα επικό δράμα ως πιστό αντίγραφο του Τιτανικού.

Τα μηνύματα της ταινίας δεν ήταν αυτά που ήθελαν οι Ναζί καθώς στην ταινία βλέπαμε ένα εμμονικό καπετάνιο και εκατοντάδες αβοήθητους επιβάτες, κάτι που θα θα μπορούσε να ειδωθεί ως μεταφορά για την Ναζιστική Γερμανία σε μία δύσκολη καμπή του πολέμου.

Άμεσα ο Γκέμπελς αποφάσισε να ματαιώσει την προβολή της πιο ακριβής κινηματογραφικής παραγωγής που είχε γνωρίσει μέχρι τότε ο κόσμος.

Στη συνέχεια το πλοίο έστρεψε στα στρατιωτικά του καθήκοντα. Τον χειμώνα του 1945, χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση Hannibal, την μεγαλύτερη ναυτική μεταφορά προσωπικού που έχει καταγραφεί στην Ιστορία. Τα περισσότερα από αυτά τα πλοία, που περνούσαν μέσω της Βαλτικής στην Γερμανία, βυθίστηκαν από ρωσικά υποβρύχια, όμως το Cap Arcona κατάφερε να ξεφύγει, σώζοντας χιλιάδες ανθρώπους από αυτό το επικίνδυνο πέρασμα.

Την ίδια εποχή, ο Χίτλερ είχε αποφασίσει να εκκενώσει τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, καθώς δεν ήθελε να πέσουν στα χέρια των εχθρών του. Χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν μέσα σε τρένα την ίδια στιγμή, που τον Μάιο του 1945 ο Χίτλερ είχε αρχίσει να καταρρέει.

Οι Ναζί τοποθέτησαν μέσα στο πλοίο εκατοντάδες ανθρώπους επιβάλλοντας τους να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Σκοπός τους ήταν να το βουλιάξουν στον θάνατο όλους αυτούς τους ανθρώπους, καθώς δεν ήθελαν το αγαπημένο τους πλοίο να πέσει στα χέρια των εχθρών τους.

Στις 3 Μαΐου του 1945, την ημέρα που είχε σχεδιαστεί η βύθισή του από τους Γερμανούς, τα Αγγλικά στρατεύματα έφθασαν στο λιμάνι με αποτέλεσμα οι Γερμανοί να παραδώσουν τη ναυτική βάση, αναφέρει το examiner.

Όσοι ήταν μέσα στο πλοίο, πίστευαν ότι είχαν σωθεί. Την στιγμή που υπογραφόταν η παράδοση του πλοίου, βρετανικά αεροσκάφη το βομβάρδισαν, βυθίζοντάς το και παρασέρνοντας στον θάνατο όλους όσους είχε μέσα του.

Μέσα σε λίγα λεπτά το πλοίο βυθίστηκε παίρνοντας στον υγρό τάφο τριπλάσιους σχεδόν ανθρώπους απ' ότι ο Τιτανικός.

Δημοφιλή