ΔΙΕΘΝΕΣ
18/05/2016 04:01 EEST | Updated 18/05/2016 04:01 EEST

Πράσινο φως της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την άρση της ασυλίας των βουλευτών

ASSOCIATED PRESS
Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks at the inauguration of the Diyanet Center of America in Lanham, Md., on Saturday, April 2, 2016. (AP Photo/Sait Serkan Gurbuz)

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε κατά τη διάρκεια προκαταρκτικής ψηφοφορίας την Τρίτη το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης που προβλέπει την άρση της ασυλίας των βουλευτών οι οποίοι βρίσκονται στο στόχαστρο της τουρκικής Δικαιοσύνης.

Εκ των 550 βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης, 536 συμμετείχαν στην ψηφοφορία: οι 348 ψήφισαν ναι, 155 ψήφισαν κατά, 25 βουλευτές ψήφισαν παρόν και 8 απείχαν της διαδικασίας, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, Αχμέτ Αϊντίν. Το αποτέλεσμα αυτό ανοίγει τον δρόμο για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου γύρου συνομιλιών και μια τελική ψηφοφορία την Παρασκευή.

Προκειμένου ωστόσο να πάρει απευθείας το οριστικό πράσινο φως στην τελική ψηφοφορία, το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από τα 2/3 και πλέον της Εθνοσυνέλευσης (367 βουλευτές).

Εάν συγκεντρώσει μεταξύ 330 και 366 ψήφων, όπως έγινε στην πρώτη ψηφοφορία, ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να προκηρύξει ένα δημοψήφισμα.

Εάν τελικά υιοθετηθεί, βάσει αυτού του νομοσχεδίου που κατέθεσε το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα αναστέλλεται με προσωρινή ρήτρα το άρθρο 83 του Συντάγματος που εγγυάται την κοινοβουλευτική ασυλία των βουλευτών.

Σήμερα, 138 βουλευτές, από όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, επηρεάζονται από τη συγκεκριμένη απόφαση. Μεταξύ αυτών 50 βουλευτές (εκ των 59) του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Εάν η μεταρρύθμιση εγκριθεί από την πλειοψηφία των 2/3 του κοινοβουλίου την Παρασκευή, θα είναι εκτεθειμένοι σε δικαστικές διώξεις και οι ηγέτες του κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ.

Μια αποδυνάμωση του HDP θα αναταράξει τις ισορροπίες των δυνάμεων στην Εθνοσυνέλευση υπέρ του κυβερνώντος κόμματος κι ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η συζήτηση για τον χαρακτήρα του πολιτεύματος.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο)

Sponsored Post