Σύγχυση με τα συντρίμμια του αεροσκάφους της Egyptair

Σύγχυση με τα συντρίμμια του αεροσκάφους της Egyptair
A journalist reports from the Egyptair desk at Charles de Gaulle airport, after an Egyptair flight disappeared from radar during its flight from Paris to Cairo, in Paris, France, May 19, 2016. REUTERS/Christian Hartmann TPX IMAGES OF THE DAY)
A journalist reports from the Egyptair desk at Charles de Gaulle airport, after an Egyptair flight disappeared from radar during its flight from Paris to Cairo, in Paris, France, May 19, 2016. REUTERS/Christian Hartmann TPX IMAGES OF THE DAY)
Christian Hartmann / Reuters

Σύγχυση έχει προκληθεί με το κατά πόσο έχουν εντοπιστεί συντρίμμια του αεροσκάφους A320 της Egyptair, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν από τα ραντάρ 40 λεπτά μετά την απογείωση τα ξημερώματα της Πέμπτης πλησίον της Καρπάθου, εντοπίστηκαν νοτιανατολικά της Κρήτης,100 ναυτικά μίλια από το σημείο που χάθηκαν τα ίχνη του αεροσκάφους, αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες. Οι ελληνικές αρχές είχαν αναφέρει ότι είχαν εντοπιστεί πλαστικά αντικείμενα με σχοινιά και σωσίβια. Η πληροφορία είχε προέλθει από τις ελληνικές αρχές και επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από την Egyptair. Παρόλα αυτά, αργότερα το βράδυ της Πέμπτης, οι ελληνικές και αιγυπτιακές αρχές διέψευσαν την πληροφορία, τονίζοντας ότι τα ευρήματα εξετάστηκαν και δεν προκύπτει ότι ανήκουν στο αιγυπτιακό αεροσκάφος.

«Με βάση τα στοιχεία που είχαμε μέχρι τις 9 το βράδυ τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην θαλάσσια περιοχή δεν ταυτοποιήθηκαν ότι είναι συντρίμμια αεροσκάφους» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων Αθανάσιος Μπίνης.

Συγγενείς των αγνοούμενων φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο πλησίον του αεροδρομίου του Καίρου, ενώ επικεφαλής των ερευνών είναι η Αίγυπτος. Στην επιτροπή ερευνών θα συμμετέχουν επίσης εμπειρογνώμονες από τη Γαλλία, την κατασκευάστρια χώρα του Airbus A320.

Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση Παρίσι-Κάιρο, μετέφερε 66 άτομα (56 επιβάτες, 10 μέλη του πληρώματος) και εκτιμάται ότι συνετρίβη νότια της Καρπάθου, εντός του αιγυπτιακού εναέριου χώρου. Ανάμεσα στους επιβάτες βρίκονταν δύο βρέφη και ένα μικρό παιδί. Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης, Πάνο Καμμένο, το αεροσκάφος έκανε απότομες στροφές και έχασε απότομα ύψος πριν εξαφανιστεί από τα ραντάρ.

Δεν είναι γνωστά ακόμα τα αίτια της συντριβής, ούτε η τύχη των επιβατών. Παρόλα αυτά, ο υπουργός Αεροπορίας της Αιγύπτου δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό η συντριβή να οφείλεται σε τρομοκρατικό χτύπημα. Στο μεταξύ, η εφημερίδα Ahram της Αιγύπτου, αναφέρει ότι ο πιλότος δεν έκανε κάποια κλήση έκτακτης ανάγκης, πριν την εξαφάνιση του αεροσκάφους. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το αεροσκάφος είχε προηγουμένως ταξιδέψει σε Τυνησία και Ερυθραία.

«Το πλήγμα από έναν πύραυλο επιφανείας-αέρος είναι επίσης πιθανό, αν και οι εξτρεμιστές στην Αίγυπτο και σε κοντινές περιοχές δεν πιστεύεται ότι έχουν πρόσβαση σε πυραύλους ικανούς να πλήξουν ένα αεροσκάφος σε αυτό το υψόμετρο», αναφέρει η εταιρεία σε ενημερωτικό της δελτίο.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Σερίφ Ισμαΐλ, είχε δηλώσει ότι οι έρευνες για το αεροσκάφος της EgyptAir βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι είναι πολύ νωρίς για να αποκλειστεί οποιαδήποτε εξήγηση για τα αίτια του συμβάντος, περιλαμβανομένης της τρομοκρατικής ενέργειας.

Αυτή τη στιγμή , δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτε. Οι επιχειρήσεις έρευνας πρέπει να ολοκληρωθούν για να μάθουμε το αίτιο», είχε πει.

Το σενάριο της τρομοκρατίας δεν απέκλεισε και ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μάνουελ Βαλς, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, επικοινώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και δεσμεύθηκαν ότι θα συνεργασθούν στενά για την εξακρίβωση των συνθηκών εξαφάνισης του αεροσκάφους της Egyptair.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπάρακ Ομπάμα, έχει ζητήσει να ενημερώνεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας για την εξέλιξη της κατάστασης. Επίσης, έδωσε οδηγίες σε αξιωματούχους της κυβέρνησής του να επικοινωνήσουν με τους εταίρους των ΗΠΑ και να προσφέρουν τη βοήθεια και τη στήριξη της Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο σημείο κατέφτασε το αεροσκάφος του αμερικανικού Ναυτικού, P-3 Orion.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής κυβέρνησης, Josh Earnest, δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος κατά πόσο η Ελλάδα, η Γαλλία και η Αίγυπτος θα αποδεχτούν την βοήθεια των ΗΠΑ στις έρευνες.

To περιστατικό σχολίασε και ο μοναδικός υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, στο Twitter, κάνοντας λόγο για «άλλη μία τρομοκρατική ενέργεια». Ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς, ένας Ρεπουμπλικανός που υπηρέτησε στη θέση αυτή τόσο επί προεδρίας Τζορτζ Μπους όσο και επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, σχολίασε με δική του ανάρτηση στο Twitter ότι η δήλωση του Τραμπ ήταν πρόωρη, αφού έγινε πριν δοθεί μια ευκαιρία στις αρχές να ανακαλύψουν τι ακριβώς συνέβη. Τρομοκραυτική επίθεση «βλέπει» και η Χίλαρι Κλίντον.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι είχε δήλωσε νωρίτερα πριν από λίγο ότι δεν διαθέτει καμιά πληροφορία σχετικά με τα αίτια της εξαφάνισης ενός αεροσκάφους.

Ακόμα, η Βρετανία προσφέρθηκε να βοηθήσει την Αίγυπτο μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους της EgyptAir που εκτελούσε την πτήση από το Παρίσι για το Κάιρο σήμερα τα ξημερώματα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ. Μεταξύ των επιβατών του A320 ήταν και ένας Βρετανός πολίτης. Ο Χάμοντ είπε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να διατυπωθούν υποθέσεις για τα αίτια της συντριβής του αεροπλάνου.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε με τη σειρά του ότι η προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνάντηση των ηγετών της ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς αναβάλλεται, σε ένδειξη πένθους για το αεροπορικό δυστύχημα των αιγυπτιακών αερογραμμών.

Ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ρωσίας, Alexander Bortnikov, ανακοίνωσε ότι η συντριβή οφείλεται «κατά πάσα πιθανότητα» σε τρομοκρατική ενέργεια και κάλεσε τις διάφορες χώρες να συνεργαστούν προκειμένου να βρεθούν οι υπεύθυνοι της «τερατώδους επίθεσης», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αεροπορίας της Αιγύπτου, ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονταν 30 Αιγύπτιοι, 15 Γάλλοι και ένας Βρετανός. Το αεροσκάφος πετούσε στα 37.000, πόδια ενώ εξαφανίστηκε αμέσως μετά την είσοδο του στον εθνικό εναέριο χώρο της Αιγύπτου, είχε ανακοινώσει η αεροπορική εταιρεία.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Πάνος Καμμένος, δήλωσε ότι το αεροσκάφος έκανε απότομες στροφές και έπεσε απότομα από τα 37.000 στα 9.000 πόδια πριν χαθεί το σήμα του.

Με αφορμή το τραγικό σημερινό συμβάν της συντριβής αεροσκάφους των Αιγυπτιακών γραμμών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε προς τον Αιγύπτιο ομόλογό του τα αισθήματα βαθυτάτης θλίψης και συμπάθειας του ιδίου και του Ελληνικού Λαού, προσθέτοντας ότι η Ελληνική Πολιτεία θα συνεχίσει με κάθε δυνατό μέσο να συνδράμει στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης των τυχόν επιζώντων.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι οι ελληνικές αρχές συμμετέχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους και των επιβατών. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή επιχειρούν ένα αεροσκάφος C-130 και το αεροσκάφος εγκαίρου προειδοποιήσεως EMB-145 H. Επίσης, ένα C-130 βορείως της Κρήτης κινείται προς την περιοχή του συμβάντος, ενώ η Φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς βρίσκεται εν πλω κινούμενη προς τον χώρο του συμβάντος. Έχει ακόμα μετασταθμεύσει ένα ελικόπτερο (1 Super Puma) και κινείται για μεταστάθμευση ακόμη ένα (1 S-70) στην Κάρπαθο σε ετοιμότητα.

Το αεροσκάφος τύπου Airbus A320 της EgyptAir είχε παραδοθεί στην εταιρία στα τέλη του 2003 και είχε στο ενεργητικό του 48.000 ώρες πτήσεις, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία. Ο πιλότος είχε πάνω από 6.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του.

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο συνετρίβη ρωσικό αεροσκάφος στη χερσόνησο του Σινά, με το Ισλαμικό Κράτος να αναλαμβάνει την ευθύνη της επίθεσης.

Δημοφιλή