Που πήγαν όλοι οι bisexual άντρες του Hollywood;

Που πήγαν όλοι οι bisexual άντρες του Hollywood;
NEW YORK, NY - APRIL 16: Actor James Franco from 'The Fixer' poses at the Tribeca Film Festival Getty Images Studio on April 16, 2016 in New York City. (Photo by Larry Busacca/Getty Images for the 2016 Tribeca Film Festival )
Larry Busacca via Getty Images
NEW YORK, NY - APRIL 16: Actor James Franco from 'The Fixer' poses at the Tribeca Film Festival Getty Images Studio on April 16, 2016 in New York City. (Photo by Larry Busacca/Getty Images for the 2016 Tribeca Film Festival )

Πρόσφατα η HuffPost UK έκανε ένα μεγάλο αφιέρωμα στην πολυεπίπεδη προσφορά της LGBT κουλτούρας στον κόσμο της βρετανικής ψυχαγωγίας, στο πλαίσιο της σειράς Loud & Proud. Ωστόσο, ενώ έχουμε συζητήσει τα τεράστια βήματα που έχουν γίνει στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται οι ομοφυλόφιλοι, οι λεσβίες και οι τρανσέξουαλ άνθρωποι στα ΜΜΕ, είναι προφανές πως υπάρχει ένα κομμάτι αυτής της κοινότητας που παραμένει αόρατο στη showbiz. Οι αμφιφυλόφιλοι άντρες.

Έπειτα από ένα πρόχειρο γκάλοπ στο γραφείο, συνειδητοποιήσαμε πως είναι τρομερά δύσκολο να σκεφτείς έναν ανοιχτά bisexual άντρα στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας ή έστω έναν αντίστοιχο χαρακτήρα σε τηλεοπτική σειρά. Ο Ollie Locke του «Made in Chelsea» ήταν το πρώτο όνομα που μπορέσαμε να σκεφτούμε ενώ ένα άλλο μέλος της ομάδας μας θυμήθηκε έναν bi χαρακτήρα από τη σειρά «EastEnders», τον Danny Pennant (παιγμένο από τον Gary Lucy). Και τέλος.

Γιατί, λοιπόν, υπάρχει τόσο μεγάλη έλλειψη από αμφιφυλόφιλους άντρες στη showbiz;

Ollie Locke

Ο Wayne Dhesi, ιδρυτής της LGBT φιλανθρωπικής οργάνωσης RUComingOut, πιστεύει πως αυτό οφείλεται στην ευρύτερη προκατάληψη της κοινωνίας απέναντι στην αμφιφυλοφιλία. «(Αυτή η έλλειψη) δεν παρατηρείται αποκλειστικά στον κόσμο της showbiz», μας λέει. «Ένα μεγάλο κομμάτι της οφείλεται στον τρόπο που εκλαμβάνουμε τον κόσμο. Αν δούμε έναν άντρα με ένα κορίτσι, πιστεύουμε αυτόματα πως είναι straight. Αν δούμε έναν άντρα μαζί με έναν άλλο άντρα, τότε πιστεύουμε πως είναι gay. Αν δεν μας το εξηγήσει ο ίδιος, δεν σκεφτόμαστε πως μπορεί να είναι bisexual, είναι πιο εύκολο να πιστέψουμε πως είναι gay».

Αυτή η σύγχυση σχετικά με το τι είναι αμφιφυλοφιλία έχει απασχολήσει και τον Andrei Harmsworth, Showbiz Editor και αρθρογράφο της στήλης Guilty Pleasures στη βρετανική Metro, ο οποίος συμφωνεί με την άποψη του Dhesi. «Από την οπτική ενός ετερόφυλου άντρα, υπάρχει η τάση να εκλαμβάνουν τους gay και τους bi με τον ίδιο τρόπο, επειδή οι straight άνθρωποι δεν περνούν πολύ χρόνο αξιολογώντας τη ζωή των gay», μας λέει. «Αν ακούσουν πως ένας άντρας κοιμήθηκε με έναν άλλο άντρα, τον βάζουν αυτόματα στη κατηγορία gay».

Δεν είναι όμως μόνο η straight κοινότητα που αντιμετωπίζει την αμφιφυλοφιλία με προκαταλήψεις. «Ακόμα και μέσα από την ίδια την LGBT κοινότητα, υπάρχει μια τάση αμφισβήτησης απέναντι στους bi ανθρώπους», λέει ο Andrei. «Συχνά οι bi χλευάζονται από τους gay επειδή, σύμφωνα με τους δεύτερους, δεν έχουν αποδεχτεί πλήρως το γεγονός πως είναι ομοφυλόφιλοι». Αυτή η άποψη που θέλει τους bisexual να ντρέπονται για τη φύση τους και αργότερα να γίνονται gay έχει δημιουργήσει μια σειρά δημοφιλών αστείων όπως το «bi now, gay later». Και παρότι ο Wayne εξηγεί πως υπάρχουν συχνά παραδείγματα ανθρώπων που δανείζονται τον όρο «bisexual» ως βοήθημα για το ταξίδι τους προς την ανακάλυψη της σεξουαλικότητάς τους, και ο ίδιος παραδέχεται πως αυτό μπορεί να έχει πολλές φορές αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό. «Αυτό δεν βοηθά την bi κοινότητα, αν οι μόνες ιστορίες που ακούς σχετικά με αμφιφυλόφιλους είναι τέτοιου είδους», εξηγεί. «Αν οι μόνες φορές που ακούμε για bi άτομα είναι αυτές (σ.σ. όταν δηλαδή καταλήγουν gay), τότε προφανώς και η κοινωνία θα πιστεύει πως έτσι έχει το πράγμα».

Ο Wayne πιστεύει πως σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει η έλλειψη ιστοριών bi χαρακτήρων από δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές. Ο ίδιος λέει «Το γεγονός πως κάποιοι άνθρωποι δεν πιστεύουν πως (η αμφιφυλοφιλία) είναι κάτι πραγματικό που αποτελεί την ταυτότητα κάποιων ατόμων, είναι γελοίο. Καταλαβαίνεις όμως γιατί, επειδή δεν βλέπεις πολλούς αμφιφυλόφιλους χαρακτήρες στην τηλεόραση ή στον κινηματογράφο. Πώς να το ξέρουμε, λοιπόν, αν δεν γνωρίζουμε bi ανθρώπους στη καθημερινή μας ζωή και αν δεν ακούμε τις ιστορίες και τις εμπειρίες τους;».

Παρότι οι τηλεοπτικές σειρές έχουν ανοίξει το δρόμο, παρουσιάζοντας κάποιες ιστορίες ατόμων της LGBT κοινότητας και επιλέγοντας ανοιχτά gay ηθοποιούς, η ομοφοβία παραμένει ένα τεράστιο πρόβλημα στο Hollywood. Ο Andrei πιστεύει πως αυτός είναι ο λόγος που σπάνια βλέπουμε ταινίες με bisexual χαρακτήρες ή ανοιχτά bi ηθοποιούς να αναλαμβάνουν ρόλους ετερόφυλων.

«Όπως ξέρουμε όλοι, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας ανοιχτά gay άντρας που να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικούς ρόλους ετερόφυλων χαρακτήρων, κάτι που τονίζει την αμηχανία των σκηνοθετών με τους gay σταρ», λέει. «Το Hollywood βλέπει τα πράγματα περίπου όπως και οι ετερόφυλοι άντρες, αν δηλαδή ένας άντρας ηθοποιός έχει πάει με άλλο άντρα, τότε ο ηθοποιός αυτός είναι gay. Για τους ηθοποιούς αποτελεί επίσης ρίσκο το να αναλαμβάνουν συνέχεια ρόλους gay. Αυτό οφείλεται κυρίως σε μια απαρχαιωμένη σχολή σκέψης σύμφωνα με την οποία οι άντρες θέλουν να γίνουν σταρ του σινεμά και οι γυναίκες να κοιμηθούν μαζί τους. Έτσι οι σκηνοθέτες πιστεύουν σε σημείο παράνοιας πως θα υπάρχει πάντα μεγάλη σχέση ανάμεσα στην πραγματική προσωπική ζωή του ηθοποιού με αυτή του χαρακτήρα του με αποτέλεσμα να μην γίνεται πιστευτός στην μεγάλη οθόνη, κάτι που φυσικά είναι σκέτη ανοησία».

James Franco

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, έχουμε δει σταρ του Hollywood όπως ο Sacha Baron Cohen και ο James Franco να ισχυρίζονται πως είναι «λίγο gay». Ο τελευταίος θα πρωταγωνιστήσει σε λίγο καιρό στην ταινία «King Cobra» στο ρόλο ενός gay παραγωγού πορνογραφικών ταινιών -η κεντρική ιστορία της ταινίας είναι ο φόνος ενός βαρόνου της βιομηχανίας του πορνό- και πρόσφατα μίλησε σε μια συνέντευξη για τις φήμες σχετικά με τη σεξουαλικότητά του, λέγοντας πως του αρέσει «να φλερτάρει με τους gay».

Ο ηθοποιός είπε στο New York Magazine: «Δίνεται υπερβολική σημασία στη σεξουαλικότητά μου... οπότε η πρώτη ερώτηση είναι, τι τους νοιάζει; Υποθέτω επειδή είμαι διάσημος, άρα και τους ενδιαφέρει με ποιον κάνω σεξ. Αν όμως ο ορισμός του gay και του straight προκύπτει από το με ποιον κοιμάμαι, τότε μπορείς να πεις πως μου αρέσει να φλερτάρω με τους gay (σ.τ.μ. Η ακριβής φράση του Franco ήταν “you could say I'm a gay cock tease”)». Και συνέχισε: «Εκεί έγκειται η υποταγή μου, εκεί βρίσκονται οι ευαισθησίες μου, έτσι ορίζω τον εαυτό μου. Ναι, είμαι λίγο gay και υπάρχει ένας gay James».

Και παρότι αυτή η εξομολόγηση του Franco θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένα βήμα προόδου, ο Andrei σχολιάζει πως μπορεί να κάνει κακό στον τρόπο που καταλαβαίνουμε την αντρική σεξουαλικότητα. «Πιστεύω πως οι ετερόφυλοι σταρ που κάνουν πλάκα σχετικά με τις φήμες για τη σεξουαλικότητά τους και εμπαίζουν το κοινό όπως ο James Franco ή ο David Walliams, ακόμα κι αν είναι αστείοι, στο τέλος δεν βοηθούν καθόλου την κατάσταση», εξηγεί. «Θα μπορούσες να ισχυριστείς πως φέρνουν την έννοια της σεξουαλικής ρευστότητας στις μάζες, από την άλλη όμως υπάρχει ο κίνδυνος να διαιωνίσουν την ιδέα πως το να είσαι gay ή bi είναι απλά ένα αστείο. Δείχνει πως, αν υπάρχει μια κάποια αλήθεια στις δράσεις τους, νιώθουν τόσο άβολα με αυτήν (χωρίς λόγο) που έχουν την ανάγκη να την μετατρέψουν σε κάτι γελοίο που θα μπορέσει να καταναλώσει ή επεξεργαστεί ο κόσμος».

Ο James μπορεί να μην επιβεβαίωσε αλλά ούτε και να αρνήθηκε τις φήμες για τη σεξουαλικότητά του, η άρνησή του όμως να της βάλει «ταμπέλα» έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παρόμοιων αντιδράσεων που έχουν σχηματίσει ένα κίνημα που απομακρύνεται από τις παραδοσιακές LGBT ταμπέλες. Όταν ο Tom Daley αποκάλυψε το 2013 πως είναι ομοφυλόφιλος, είπε πως έχει σχέση με έναν άντρα αλλά εξακολουθεί να νιώθει έλξη για γυναίκες. Παρομοίως, όταν ο George Shelley μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά του σε ένα αποκαλυπτικό βίντεο στο YouTube, νωρίτερα μέσα στη χρονιά, παραδέχτηκε πως είχε σχέσεις τόσο με γυναίκες όσο και με άντρες και ταυτόχρονα ήταν προσεκτικός ώστε να μην χαρακτηρίσει τον εαυτό του αμφιφυλόφιλο. «Διαβάζω πολλές φημολογίες στο διαδίκτυο για το αν είμαι gay, straight ή bi, και υπάρχουν όλες αυτές οι ταμπέλες και είναι κάπως παλιομοδίτικο», είχε πει τότε. «Για αυτό και δεν πρόκειται να βάλω κι εγώ μια ταμπέλα γιατί δεν είναι κάτι το οποίο νιώθω πως μπορώ να ορίσω με συγκεκριμένο τρόπο».

George Shelley

Ο Wayne Dhesi πιστεύει πως αυτή η αποφυγή ταμπελών είναι αρκετά διαδεδομένη όταν κάποιος νιώθει έλξη και για τα δύο φύλα, καθώς τους τοποθετεί στο κέντρο του φάσματος της σεξουαλικότητας, ενώ οι ίδιοι πιστεύουν πως στην πραγματικότητα κλίνουν περισσότερο προς τη μία ή την άλλη πλευρά. «Είναι ένας αρκετά δυαδικός όρος», λέει. «Το να πεις πως είσαι bi και να βάλεις τον εαυτό σου στη μέση -καταλαβαίνετε γιατί οι άνθρωποι προτιμούν να το αποφύγουν. Μήπως ο George απέφυγε τον όρο bi επειδή οι gay άντρες εξοστρακίζονται ταυτόχρονα από την gay και την straight κοινότητα; Ή μήπως το έκανε επειδή δεν νιώθει πως τον αντιπροσωπεύει και βρίσκεται ακόμα σε ένα ταξίδι ανακάλυψης του εαυτού του;».

Παρότι ο George δεν έβαλε ταμπέλα στη σεξουαλικότητά του, πολλά μέσα έσπευσαν να τον χαρακτηρίσουν αμφιφυλόφιλο όταν μετέδιδαν την είδηση. Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει πως αυτή η έλλειψη κατανόησης κάνει πολύ πιο δύσκολη την απόφαση για έναν διάσημο να αποκαλύψει πως είναι «σεξουαλικά ρευστός» ή αμφιφυλόφιλος, σε σύγκριση με αυτούς που είναι ομοφυλόφιλοι. Το ίδιο ακριβώς πιστεύει και ο Wayne.

«Οι ταμπέλες κάνουν ευκολότερη τη ζωή του Τύπου», εξηγεί. «Είναι πολύ εύκολο να πεις πως κάποιος είναι gay ή είχε μια λεσβιακή σχέση. Είναι πολύ πιο δύσκολο να γράψεις ένα κουτσομπολιό όταν πρώτα πρέπει να εκπαιδευτείς ο ίδιος πάνω στην έννοια του δυαδικού φύλου». Παρ' όλα αυτά δεν εκλαμβάνει αυτές τις αντιδράσεις ως ενεργή αμφιφοβία. «Είναι τεμπελιά και απουσία διάθεσης να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου σχετικά με το τεράστιο φάσμα της έννοιας του φύλου και της σεξουαλικότητας -αυτά δεν πουλάνε στα ταμπλόιντ», συνεχίζει. «Το ότι δεν γίνεται συνειδητά, όμως, δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο επιβλαβές».

Η ειδικός Δημοσίων Σχέσεων Denise Palmer-Davies, διευθύντρια του Borne Media PR and Management, ισχυρίζεται επίσης πως τα ΜΜΕ επιδεικνύουν συχνά κυνική στάση απέναντι στους αμφιφυλόφιλους, καθώς πιστεύουν πως ο τρόπος που παρουσιάζουν την σεξουαλικότητά τους έχει στηθεί έτσι ώστε να μην κάνει ζημιά στην καριέρα τους. «Τα ΜΜΕ είναι πιο σκληρά απέναντι σε αυτούς που αυτοχαρακτηρίζονται ως bi», λέει. «Υποθέτουν πως είναι διαφημιστικό κόλπο ή κάλυψη για το γεγονός πως είναι ομοφυλόφιλοι. Κατά πάσα πιθανότητα υποπτεύονται πως (αυτά τα άτομα) παίζουν παιχνίδια για να προσελκύσουν τόσο το gay όσο και το straight κοινό». Αυτό συνέβη σίγουρα όταν ο Tom Daley είπε στους φαν του πως νιώθει ακόμα έλξη για γυναίκες, παρά το γεγονός πως βρισκόταν σε μονογαμική σχέση με τον Dustin Lance Black. Πολλοί ισχυρίστηκαν πως ήταν απλά ένας τρόπος για να εξασφαλίσει πως δε θα χάσει τις ορδές των φανατικών θαυμαστριών του, καθώς είχε καθιερωθεί ως sex symbol για τα νεαρά κορίτσια, αλλά και πως δε θα χάσει το συμβόλαιο εκατομμυρίων που είχε με την Adidas.

Tom Daley & Dustin Lance Black

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται και μένουν αόρατοι από τα ΜΜΕ οι αμφιφυλόφιλοι και σεξουαλικά ρευστοί άντρες έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ανάλογες περιπτώσεις γυναικών. Υπάρχουν πολλές περισσότερες γυναίκες που μιλούν ανοιχτά για τους σεξουαλικούς πειραματισμούς τους, όπως οι Miley Cyrus, Cara Delevingne, Kristen Stewart, Lily Rose Depp, Mel B, Lindsay Lohan και Jess Glynne, με όλες τους να παραδέχονται δημοσίως πως έχουν συνάψει σχέσεις και με τα δύο φύλα. Ο σεξισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην κατανόηση αυτού του φαινομένου, καθώς οι ερωτικές σχέσεις μεταξύ λεσβίων έχουν γίνει κανονικό φετίχ στην πατριαρχική κοινωνία μας.

Ο Andrei εξηγεί: «Αναμφισβήτητα οι λεσβίες και αμφιφυλόφιλες γυναίκες αντιμετωπίζονται λιγότερο εχθρικά από την αρένα των straight αντρών καθώς αποτελούν σεξουαλική φαντασίωση και αυτό είναι καλοδεχούμενο από τους ετερόφυλους άντρες. Αντιμετωπίζονται ως σέξι και ατρόμητες και πιστεύεται πως η σεξουαλικότητά τους είναι ρευστή, πως δεν είναι πραγματικά ομοφυλόφιλες και πως κάποια μέρα ίσως γίνουν πάλι straight». Φέρνοντας την Lindsay Lohan ως παράδειγμα, εξηγεί: «Δεν πιστεύω πως ο κόσμος την θεωρεί gay, bi ή straight. Τη βλέπουν απλά ως σεξουαλική και άγρια, κάτι που έχει τη δική του γοητεία».

Ο Wayne συμφωνεί πως οι άντρες δεν ενθαρρύνονται να πειραματιστούν με τον ίδιο τρόπο. «Όταν βλέπεις τι μας παρουσιάζεται ως “σωστό” από την κοινωνία, η ιδέα του τι είναι μια λεσβία είναι πολύ διαφορετική από το τι είναι ένας gay άντρας», λέει. «Δεν πιστεύω απαραίτητα πως η αντρική ομοφυλοφιλία αποτελεί φετίχ ίδιου βαθμού. Η κοινωνία παροτρύνει πολύ περισσότερο τις γυναίκες να κινούνται μέσα στο φάσμα της σεξουαλικότητας, σε σχέση με τους άντρες».

Τι πρέπει να αλλάξει στη showbiz λοιπόν, ώστε να αποκτήσουμε περισσότερα πρότυπα αμφιφυλόφιλων αντρών; Η τηλεόραση πρέπει να παίξει έναν μεγάλο ρόλο, καθώς έχει ανοίξει το δρόμο σε πολλά άλλα ζητήματα της LGBT κοινότητας στο παρελθόν. Οι εκπομπές reality όπως το «Big Brother» και το «The X Factor» έχουν ανοίξει τα μάτια μας απέναντι σε πολύ διαφορετικούς ανθρώπους από πολλά και διαφορετικά μονοπάτια της ζωής και μας έχουν επιτρέψει να γνωρίσουμε καλύτερα τους καθημερινούς ανθρώπους πίσω από τις ταμπέλες. Αν συμπεριλάμβαναν περισσότερους αμφιφυλόφιλους διαγωνιζόμενους θα έκαναν ένα τεράστιο άλμα προς την εκπαίδευση των μαζών. Στην ίδια λογική, οι σαπουνόπερες έχουν μακρύ ιστορικό πρωτοπορίας στο θέμα του LGBT κινήματος. Αν παρουσίαζαν αμφιφυλόφιλους χαρακτήρες που δεν καθορίζονται από την σεξουαλικότητά τους και οι οποίοι θα έλεγαν αληθινές, ειλικρινείς ιστορίες για τη ζωή τους, αυτό θα βοηθούσε απίστευτα στην κατάρριψη των προκαταλήψεων. Τότε, αφού θα είχαμε καταφέρει να δημιουργήσουμε την απαραίτητη κατανόηση και να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο πάνω στο θέμα της αντρικής αμφιφυλοφιλίας, ίσως όλο και περισσότεροι σταρ να αποκτούσαν το θάρρος να μιλήσουν ανοιχτά για τις δικές τους εμπειρίες.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στην Huffington Post UK