Κυρίτσης: Νέα κέντρα φιλοξενίας στη Θέρμη και την Ευκαρπία της Θεσσαλονίκης αλλά και στα Γρεβενά

Κυρίτσης: Νέα κέντρα φιλοξενίας στη Θέρμη και την Ευκαρπία της Θεσσαλονίκης αλλά και στα Γρεβενά
sooc

Σε νοικιασμένους χώρους στη Θέρμη και την Ευκαρπία Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσουν νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι παραπάνω χώροι ανήκουν στη δεύτερη τετράδα των ενοικιάσεων βιομηχανικών- εμπορικών χώρων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία προσφύγων και γνωστοποίησε ότι εντός της ημέρας θα οριστικοποιηθεί και ένας τρίτος χώρος.

«Παράλληλα εκσυγχρονίζονται τα κέντρα φιλοξενίας προσφυγών στο Κουτσόχερο της Λάρισας και το Βαγιοχώρι της Θεσσαλονίκης» τόνισε και πρόσθεσε ότι στις εν λόγω εγκαταστάσεις θα τοποθετηθούν σκηνές τύπου οικίσκου και βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο.

«Οι σκηνές που υπήρχαν εκεί ως τώρα προσφέρονται μεν για χρήσεις του στρατού, όπως η διεξαγωγή στρατιωτικής άσκησης για περιορισμένο χρονικό διάστημα αλλά δεν μπορούν να υποστηρίξουν τη διαβίωση οικογενειών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» υπογράμμισε.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Κυρίτσης γνωστοποίησε ότι θα φτιαχτεί και ένας πρότυπος χώρος φιλοξενίας, υψηλών προδιαγραφών, δυναμικότητας 1300 έως 1500 θέσεων, στα Πατώματα, στα Γρεβενά.

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα μεταφοράς προσφύγων από την Ειδομένη στις παραπάνω δομές απάντησε: «Δεν είναι ζήτημα καν μήνα, αλλά ζήτημα εβδομάδας ή εβδομάδων να είναι έτοιμες όλες αυτές οι εγκαταστάσεις και να έχει μεταφερθεί εκεί ο κόσμος από την Ειδομένη».

Σχολίασε, άλλωστε ότι, οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν -μέχρι στιγμής- στα χρονοδιαγράμματα, που είχαν τεθεί για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης οφείλονται και στην έλλειψη πόρων.

«Προσπαθούμε να εκμεταλλευόμαστε και το τελευταίο ευρώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επιπλέον υπάρχει η ανάγκη να τηρείται απολύτως η νομιμότητα σε τέτοιου είδους ζητήματα ενώ ακολουθούμε και μια τακτική πειθούς των τοπικών κοινωνιών, εξαντλητικών επαφών και συσκέψεων με την τοπική αυτοδιοίκηση» είπε.

Μιλώντας, εξάλλου στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην εκπομπή «ΑΠΕριττα», ο κ. Κυρίτσης ρωτήθηκε για την αναφορά- καταγγελία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, στον εισαγγελέα για ποινικά κολάσιμες πράξεις και παραλείψεις στην Ειδομένη.

«Νομίζω ότι σε ένα θέμα που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα σε ευρωπαϊκό και σε ελληνικό επίπεδο, ο Περιφερειάρχης προσπαθεί να δώσει μία στενή αστυνομική χροιά και αυτό, παρότι καταλαβαίνω το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που πρέπει να έχει για την Περιφέρειά του, αδικεί και το ζήτημα και τον ίδιο. Προφανώς το ζήτημα της Ειδομένης δεν είναι ένα ζήτημα κατ' εξοχήν αστυνομικό. Νομίζω ότι μέχρι εκεί μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι» είπε.

Αναγνώρισε ότι υπάρχει μεγάλο κόστος από το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής, γι' αυτό και έγιναν προσπάθειες να ανοίξει η γραμμή και τόνισε:

«Η διαπίστωση ήταν ότι στην πραγματικότητα το άνοιγμα της σιδηροδρομικής γραμμής και η άρση της κατάστασης του προσωρινού καταυλισμού στην Ειδομένη είναι θέματα απολύτως αλληλένδετα, οπότε η λογική στην οποία έχουμε καταλήξει είναι ότι με τη μεταφορά του κόσμου από την Ειδομένη και την άρση του άτυπου αυτού καταυλισμού θα λυθεί και το ζήτημα».

Σχετικά με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί πορνείας και ναρκωτικών στην Ειδομένη, σχολίασε:

«Στο κέντρο μιας μεγαλούπολης συναντάμε αυτά τα χαρακτηριστικά. Ε, θα τα συναντήσουμε, ευτυχώς σε όχι εκτεταμένη μορφή, σε καταστάσεις όπως η Ειδομένη. Η αστυνομία είναι παρούσα και προσπαθεί και τα ελέγχει. Να μην δραματοποιούμε τις εγκαταστάσεις. Δεν ήρθαν οι πρόσφυγες να εγκαταστήσουν την πορνεία στην Ελλάδα».

Γνωστοποίησε, τέλος, ότι «επειδή το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας για ενοικίαση διαμερισμάτων και ξενοδοχείων δεν έχει αποδώσει προς το παρόν τα αναμενόμενα, θα ξεκινήσει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή