Στυλώνει τα πόδια το ΔΝΤ: Η ΕΕ οφείλει να δώσει στην Ελλάδα μακρά περίοδο χάριτος για το χρέος

Στυλώνει τα πόδια το ΔΝΤ: Η ΕΕ οφείλει να δώσει στην Ελλάδα μακρά περίοδο χάριτος για το χρέος
Head of the IMF Cristine Lagarde speaks during the Anti-Corruption Summit in Lancaster House in London, Britain, 12 May 2016. REUTERS/Facundo Arrizabalaga/Pool
Head of the IMF Cristine Lagarde speaks during the Anti-Corruption Summit in Lancaster House in London, Britain, 12 May 2016. REUTERS/Facundo Arrizabalaga/Pool
POOL New / Reuters

Λίγα 24ωρα πριν το Eurogroup της 24ης Μαΐου, το ΔΝΤ δεν παραλείπει να επαναλάβει τις θέσεις του, δείχνοντας ότι η διαφωνία με την Ευρώπη για το θέμα του χρέους, δεν φαίνεται να λύνεται άμεσα.

Δια του εκπροσώπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, το ΔΝΤ επανέλαβε ότι η ΕΕ οφείλει να παραχωρήσει στην Ελλάδα μια «μακρά» περίοδο χάριτος όσον αφορά την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της, ώστε να αποκατασταθεί η «βιωσιμότητα» των δημοσιονομικών της.

«Είναι εφικτό να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους (σ.σ. της Ελλάδας) χωρίς “κούρεμα” (σ.σ. διαγραφή μέρους του χρέους από τους πιστωτές), αλλά αυτό θα συνεπαγόταν την παραχώρηση ιδιαίτερα ευνοϊκών όρων σε ό,τι αφορά τα δάνεια, κυρίως μιας μακράς περιόδου χάριτος και ωρίμανσης και πολύ χαμηλών επιτοκίων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου.

Σε όλες τις συνεδριάσεις του Eurogroup, οι Ευρωπαίοι σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι το κούρεμα είναι η κόκκινη γραμμή τους, έτσι αναζητούνται άλλοι τρόπου για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Μια ακόμη διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ είναι, εκτός από τους τρόπους που θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο το χρέος, και ο χρόνος, αφού οι δυνατοί της ευρωζώνης θέλουν να αναβάλουν την τελική απόφαση έως το 2018, ενώ το ΔΝΤ επιμένει ότι η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους είναι μη βιώσιμη και οι επενδυτές χρειάζονται τώρα μια ξεκάθαρη εικόνα.

Περί πλεονάσματος

Πάντως ο Τζέρι Ράις, επανέλαβε τις βασικές θέσεις του Ταμείου. Ότι δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% δεν μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα και ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε υπερβολική λιτότητα. «Δεν θέλουμε περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα. Δεν θέλουμε το μεγαλύτερο βάρος να πέσει στους φτωχούς και τους πιο αδύναμους. Θέλουμε οι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί του ΕSM να είναι ρεαλιστικοί», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι το ΔΝΤ έχει ήδη προχωρήσει σε μία πρώτη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους, χωρίς, όμως, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. «Έχουμε πολύ καλή σχέση με τους Ευρωπαίους. Οι συζητήσεις είναι πολύ ενεργές. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι να λειτουργήσουμε για το καλό της Ελλάδος, ανέφερε», ωστόσο αρνήθηκε να αναφερθεί σε νούμερα.

Αβέβαιη ακόμη η συμμετοχή

Επανέλαβε πάντως ότι το ΔΝΤ μελετά τρόπους για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, εφόσον αυτό όμως στηρίζεται σε δύο πυλώνες, που επαναλαμβάνονται από το Ταμείο με κάθε ευκαιρία: σημαντική μείωση χρέους και σε αξιόπιστες πολιτικές για την επίτευξη ρεαλιστικών στόχων. Σε αυτό το σημείο ανέφερε το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Προανήγγειλε, τέλος, ότι στο Εurogroup της ερχόμενης Δευτέρας το ΔΝΤ θα καταθέσει τις προτάσεις του για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος. Εκεί δεν θα εκπροσωπηθεί από την Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά από τον Πολ Τόμσεν.

Δημοφιλή