ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/05/2016 08:29 EEST | Updated 19/05/2016 08:29 EEST

Κρητικός του DIW: Να περιληφθεί η πρόταση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις

ASSOCIATED PRESS
German Finance Minister Wolfgang Schaeuble, left, speaks with Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem, second left, and Luxembourg's Finance Minister Pierre Gramegna, right, during a meeting of eurogroup finance ministers at the EU Council building in Brussels on Thursday, Jan. 14, 2016. Finance ministers from the nations using the euro met in Brussels Thursday to discuss progress on Greece’s economic reform program and the results of a review of measures taken by Cyprus to bring its budget into line.(AP Photo/Virginia Mayo)

«Ακόμη και με ανάπτυξη 3%, η Ελλάδα δεν θα μπορεί από μόνη της να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος και, κατά συνέπεια, η πρόταση του ΔΝΤ για παράταση εξόφλησης όλων των δανείων της Ελλάδας μέχρι το 2040 θα έπρεπε να περιληφθεί στις διαπραγματεύσεις.

Ένας τρόπος θα ήταν ακριβώς η παράταση αποπληρωμής του χρέους μέχρι το 2040 και η μείωση του επιτοκίου των δανείων, που πρότεινε το ΔΝΤ. Αλλά πρέπει κανείς να επισημάνει ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα πρέπει μόνη της να δημιουργήσει περισσότερες προϋποθέσεις ώστε να μπορέσει να επιτύχει στο μέλλον αυτήν την ανάπτυξη του 3%», δήλωσε σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle ο Αλέξανδρος Κρητικός, διευθυντής Ερευνών Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (DIW) του Βερολίνου του οποίου προΐσταται ο άτυπος σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης Μάρτσελ Φράτσερ.

Πάντως, η αύξηση φόρων και η μείωση συντάξεων δεν είναι ο σωστός δρόμος για το ξεπέρασμα της κρίσης κατά την άποψη του ελληνικής καταγωγής εμπειρογνώμονα, διότι φοβάται πως έτσι «βλάπτεται η ανάπτυξη για το 2016. Εν τούτοις, η αύξηση των ορίων του χρόνου συνταξιοδότησης είναι αναγκαία».

Σε ερώτηση για την αναγκαιότητα ενός άμεσου κουρέματος, τη διαγραφή δηλαδή ενός μέρους των δανείων, ο Αλέξανδρος Κρητικός απαντά ότι «από οικονομική άποψη, το άμεσο ή έμμεσο κούρεμα έχει σχεδόν την ίδια σημασία. Το ΔΝΤ προτείνει ένα έμμεσο κούρεμα. Αυτό θα σήμαινε διαγραφή του χρέους κατά 20-30%. Αν μπορούσε κανείς να συμφωνήσει σε ένα τέτοιο έμμεσο κούρεμα, σίγουρα θα ήταν κέρδος για την Ελλάδα. Νομίζω ότι ένα άμεσο κούρεμα είναι προς το παρόν πολιτικά πολύ δυσκολότερο».

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα κινδυνεύει με πτώχευση, ο Αλέξανδρος Κρητικός είπε στη Deutsche Welle : «Είμαι εντελώς σίγουρος ότι στο τέλος του μήνα θα έxει υπάρξει συμφωνία, θα δοθεί η επόμενη δόση και η Ελλάδα θα παραμείνει φερέγγυα… Όλες οι πλευρές έχουν συμφέρον να αποφύγουν αυτή τη συζήτηση».

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post