Το παρασκήνιο για τον μερικό συμβιβασμό Μητσοτακη στο πολυνομοσχέδιο

Το παρασκήνιο για τον μερικό συμβιβασμό Μητσοτακη στο πολυνομοσχέδιο
sooc

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις είχε ολοκληρώσει την συνάντηση του με τον Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι και την τηλεοπτική του εμφάνιση στο γαλλικό κανάλι France 24 όταν οι συνεργάτες του τον ενημέρωσαν για το την «βουβή» διαμαρτυρία στελεχών της ΝΔ αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα στην ψηφοφορία της Κυριακής για το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Είχε προηγηθεί η επίμαχη φράση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την Γαλλική πρωτεύουσα - η οποία αναπαράχθηκε με ταχύτητα φωτός στα γαλάζια γραφεία - ότι προτίθεται να ζητήσει από τους βουλευτές του να καταψηφίσουν τα μέτρα για τους φόρους, άλλα να στηρίξουν τις όποιες λίγες μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου.

Φτάνοντας στην Αθήνα, σήμανε συναγερμός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας πλέον πλήρη εικόνα για το «αντάρτικο» ορισμένων κομματικών στελεχών για την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ και τις φωνές που ζητούσαν μια ξεκάθαρη καταψήφιση του συνόλου των προτεινόμενων διατάξεων, επέλεξε να μην φουντώσει περαιτέρω τη φωτιά που ήδη σιγόκαιγε, άλλα να παραπέμψει για τις οποίες αποφάσεις στα όργανα του κόμματος.

Είχε αρχίσει να διαφαίνεται ότι ήταν έτοιμος να κάνει ένα βήμα πίσω από την αρχική του θέση να υπερψηφίσει τις διατάξεις για τα κόκκινα δάνεια και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και να καταψηφίσει όλες τις ρυθμίσεις για τους έμμεσους φόρους.

Είναι ενδεικτικό ότι λίγο αργότερα, από τα κεντρικά γραφεία της Συγγρού έβγαινε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Νέα Δημοκρατία ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη θα τοποθετηθεί συνολικά επί της κυβερνητικής πρότασης όταν αυτή γίνει γνωστή». Μέχρι τότε αφήνουμε τον κ. Τσίπρα στη μοναξιά της αποτυχίας και της συνθηκολόγησής του».

Η σημερινή σύσκεψη του Συντονιστικού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που έχει προγραμματισθεί να συγκληθεί στις 14:30 στη Βουλή, θεωρείται από πολλούς κρίσιμη, με τις πληροφορίες να φέρουν τον ίδιο τον κ. Μητσοτακη να βάζει νερό στο κρασί του και να εισηγείται την καταψήφιση του συνόλου του πολυνομοσχεδίου επί της αρχής, διατυπώνοντας παράλληλα και την πλήρη αντίθεση του αναφορικά με την εφαρμογή του περίφημου «κόφτη» δαπανών και αύξησης εσόδων.

Ωστόσο, φαίνεται πως κλείνει προς την υπερψήφιση της διάταξης που προβλέπει την ίδρυση του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, με το επιχείρημα ότι είναι κοντά στην επιχειρηματολογία και της ΝΔ για μεταρρυθμίσεις, έστω και αν συνοδεύσει την στάση του αυτή με ταυτόχρονη κριτική κατά της κυβέρνησης για επιμέρους ρυθμίσεις που αφορούν στο ποιος θα έχει τον έλεγχο και πόσο αποτελεσματικός θα είναι αυτός ο μηχανισμός.

Ωστόσο, προκείμενου να καμφθούν εν μέρει και οι έντονες αντιδράσεις των στελεχών του, αναμένεται - εκτός απροόπτου - να εισηγηθεί την αρνητική στάση της ΝΔ και τελικά την καταψήφιση για ότι αφορά στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, από τη στιγμή που - όπως εξηγούσαν στελέχη που βρίσκονται κοντά του - δημιουργείται ζήτημα από τη στιγμή που υπάρχει η πρόβλεψη ότι εκτός από τα «κόκκινα» μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα δοθούν σε εταιρίες διαχείρισης και τα λεγόμενα «πράσινα» εξυπηρετούμενα δάνεια.

Δημοφιλή