«Τα meetings όπως θα έπρεπε να είναι»: Auvious, η καινοτόμα ελληνική πλατφόρμα για τηλεδιασκέψεις

«Τα meetings όπως θα έπρεπε να είναι»: Auvious, η καινοτόμα ελληνική πλατφόρμα για τηλεδιασκέψεις
Auvious

Όταν ακούει κανείς για τηλεδιασκέψεις και online mettings, το μυαλό του πάει συνήθως σε ευρέως χρησιμοποιούμενα εργαλεία και υπηρεσίες, όπως το Skype, το Google Hangouts και άλλα. Ωστόσο, πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τομέα, και υπάρχουν πολλές αντίστοιχες πλατφόρμες και υπηρεσίες που φιλοδοξούν να αποσπάσουν «μερίδιο της πίτας»- και για να αναδειχθούν εν μέσω τόσο σκληρού ανταγωνισμού, πρέπει να διαθέτει ιδιαίτερα καινοτόμα χαρακτηριστικά.

Μία από αυτές είναι φτιαγμένη από ελληνικά χέρια: Πρόκειται για το Auvious, που, όπως λένε οι δημιουργοί του, δίνει τη δυνατότητα για «meetings όπως θα έπρεπε να είναι», καθώς επιτρέπει με εύκολο τρόπο τη δημιουργία και παρακολούθηση διαδικτυακών συνεδριάσεων, σε συνδυασμό με αυξημένη ασφάλεια, μέσω της χρήσης σύγχρονων browsers και με «έξυπνα» εργαλεία παρουσίασης. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δημιουργήσει δωρεάν λογαριασμό μέσα από την ιστοσελίδα του Auvious και να προκαλέσει απευθείας τους συνεργάτες σε συνάντηση, χωρίς να απαιτείται εγκατάσταση λογισμικού- μόνο η δημιουργία λογαριασμού.

Η «ταυτότητα» του Auvious

Όπως λέει στη HuffPost Greece ο Χάρης Νινιός, product manager, το Auvious ξεκίνησε ως spinoff προιόν της Teledrom το 2014 από την οποία έχει λάβει χρηματοδότηση 300.000 ευρώ. Η ομάδα αποτελείται από 6 άτομα και σιγά σιγά προστίθενται και νέα μέλη. Ερωτηθείς για τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες υπηρεσίες και εργαλεία, τονίζει ότι «είναι πραγματικά plugin free, διαθέτει μια ολοκληρωμένη σουίτα εργαλείων που καλύπτουν τις ανάγκες των σύγχρονων meeting όπως ο διαμοιρασμός της οθόνης και η μαγνητοσκόπηση του meeting , έχει πάρα πολύ καλή ποιότητα audio και video και την οποία συνεχώς βελτιώνουμε και τέλος είναι δωρεάν».

Όσον αφορά στην ανταπόκριση του κοινού, σημειώνει πως, όσοι το έχουν χρησιμοποιήσει, βρίσκουν το περιβάλλον της πλατφόρμας πολύ εύχρηστο και ευχάριστο και το εντάσσουν στην καθημερινότητα τους αμέσως.

Ωστόσο, το όλο εγχείρημα δεν ήταν χωρίς δυσκολίες, κυρίως τεχνικής φύσης, καθώς, όπως επισημαίνει ο κ. Νινιός, η τεχνολογία που χρησιμοποιείται ( WebRTC ), είναι W3C Standard, το οποίο η Microsoft και η Apple λόγω πατεντών σε δικές τους τεχνολογίες δεν υποστηρίζουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η εφαρμογή να μην δουλεύει σε Safari και Explorer. «Oι ανταγωνιστές μας χρησιμοποιούν πρόσθετο ( plugin ) για να λύσουν αυτό το πρόβλημα κάτι το οποίο εμείς δεν επιθυμούμε για αυτό και αναμένουμε από τις εταιρείες την υποστήριξη του standard» προσθέτει. Από πλευράς του, ο Παναγιώτης Πατεράκης, συνιδρυτής και chief architect, τονίζει ότι «To WebRTC είναι η νέα επανάσταση στις τηλεπικοινωνίες. Είμαστε μέρος αυτής της επανάστασης παρέχοντας τα εργαλεία στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις για μια καλύτερη εμπειρία επικοινωνίας».

Επιχειρηματικό μοντέλο και έσοδα

Ερωτηθείς για το ποιο είναι το business model για έσοδα από το Auvious, ο κ. Νινιός εξηγεί πώς έχουν τα σχέδια: Προς το παρόν διαθέτουμε προς κοινό το free πακέτο των 50 ωρών με όλα τα features. Στο άμεσο μέλλον οι χρήστες θα μπορούν να αγοράζουν κάποιες έξτρα υπηρεσίες όπως το SIP δηλαδή την σύνδεση του meeting με παραδοσιακή τηλεφωνία, analytics, on demand server για συγκεκριμένα meetings και άλλα πολλά. Μια άλλη πηγή εσόδων μας είναι το API με το οποίο εταιρείες θα μπορούν να δημιουργούν δικές τους εφαρμογές χρησιμοποιώντας την τεχνολογία μας (πχ Εφαρμογές τεχνικής υποστήριξης με Audio & Video. Τέλος κάτι που μας το ζητάνε πολύ και το οποίο παρέχουμε είναι το White Label, την πλατφόρμα του Auvious με το branding της εκάστοτε εταιρείας ώστε να το χρησιμοποιούν εσωτερικά στην εταιρεία τους».

Δημοφιλή