Υιοθέτησαν αδέσποτα και τα επέστρεψαν: Οι πιο εξωφρενικές δικαιολογίες που έχουν ακούσει οι φιλοζωικές

Υιοθέτησαν αδέσποτα και τα επέστρεψαν: Οι πιο εξωφρενικές δικαιολογίες που έχουν ακούσει οι φιλοζωικές
dog eagerly awaits adoption from the animal shelter
DanBrandenburg via Getty Images
dog eagerly awaits adoption from the animal shelter

Εάν ψάχνετε να πάρετε ένα ζωάκι για το σπίτι, σκεφτείτε σοβαρά να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο. Πριν έναν χρόνο περίπου, το BBC ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 1 εκατομμύριο αδέσποτα. Οι φιλοζωικές οργανώσεις και ορισμένες πρωτοβουλίες από κτηνιάτρους κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν να μειωθεί αυτός ο αριθμός, κάνοντας στειρώσεις στα αδέσποτα ζώα και προσπαθώντας να δώσουν για υιοθεσία πολλά από αυτά, αλλά το πρόβλημα συνεχίζει να παραμένει.

Μιας και τα ζώα που είναι προς υιοθεσία φιλοξενούνται συνήθως σε σπίτια εθελοντών, υιοθετώντας ένα αδέσποτο ζώο, όχι μόνο θα προσφέρετε σπίτι, αγάπη και φροντίδα σε ένα ζώο που το έχει ανάγκη, αλλά και θα βοηθήσετε να «αδειάσει» μία θέση, την οποία θα «γεμίσει» ένα άλλο ζώο που βρίσκεται στον δρόμο.

Παρ' ολ' αυτά, η υιοθεσία των ζώων, δεν είναι κάτι που πρέπει να γίνεται χωρίς σκέψη. Πριν πάρετε την απόφαση να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο ζώο, πρέπει να είστε σίγουροι ότι θέλετε να το κρατήσετε. Οι φιλοζωικές οργανώσεις και οι εθελοντές, κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να βοηθήσουν τα ζώα να βρουν ένα μόνιμο σπίτι, χωρίς να λαμβάνουν καμία βοήθεια από το κράτος.

Η διαδικασία είναι η εξής. Αφού κάποιος εκδηλώσει ενδιαφέρον για την υιοθεσία κάποιου ζώου, ένας εθελοντής επισκέπτεται τον χώρο που θα μείνει με το αδέσποτο ζώο και μιλά με τον ενδιαφερόμενο. Αυτό δεν γίνεται για να ικανοποιηθεί η περιέργεια του εθελοντή, αλλά επειδή θέλει να βεβαιωθεί ότι το ζώο θα βρεθεί σε καλά χέρια και σε έναν χώρο που πληρεί τις προϋποθέσεις για να ζήσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα να υπάρχει κήπος ή μεγάλο σπίτι.

Στη συνέχεια γίνεται το συμβόλαιο υιοθεσίας του ζώου, το οποίο επικυρώνεται από την αστυνομία.

Παρά τα απαραίτητα μέτρα που λαμβάνουν οι φιλοζωικές οργανώσεις πολλοί είναι εκείνοι που επιστρέφουν τα αδέσποτα που υιοθέτησαν. Αν και ορισμένες περιπτώσεις επιστροφής είναι δικαιολογημένες, οι εθελοντές των φιλοζωικών οργανώσεων έχουν ακούσει πολλές «κουφές» δικαιολογίες. Εμείς, ζητήσαμε από τους «Αδέσποτους Εθελοντές Λάρισας» και τη «Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης» να μοιραστούν μαζί μας μερικές από τις πιο ανοήτες και εξωφρενικές δικαιολογίες που έχουν ακούσει από ανθρώπους που άλλαξαν γνώμη και αποφάσισαν να επιστρέψουν το ζώο που υιοθέτησαν.

(Με λίγα λόγια, σκεφτείτε το πολύ καλά πριν αποφασίσετε να υιοθετήσετε ή να αγοράσετε ένα ζωάκι),

Εύη Ευσταθίου, τέως Αντιπρόεδρος των Αδέσποτων Εθελοντών Λάρισας

«Μετακομίζω εκτάκτως και δεν μπορώ να το πάρω μαζί».

«Τελικά έχω αλλεργία στα ζώα και το ανακάλυψα τώρα».

«Κάποιος στην οικογένεια αρρώστησε βαριά και δεν μπορώ αν το κρατήσω».

«Δεν έχουμε λεφτά για να το συντηρήσουμε πια» (ενώ στο Facebook βλέπω ότι κάνουν συνέχεια ταξίδια και ψώνια).

«Αλλάζουμε σπίτι και εκεί που πάμε δεν δέχονται ζώα».

«Τελικά, κάνει ζημιές» (αν και το έχουν ήδη 2 χρόνια).

«Φεύγω στο εξωτερικό για δουλειά και δεν μπορώ να το πάρω μαζί» (αν και το Facebook δείχνει ότι είναι ακόμα στην Ελλάδα).

Επιπλέον, κ. Ευσταθίου αναφέρει και μερικές πιο εξωφρενικές δικαιολογίες όπως ότι η μητέρα κάποιου, 70 ετών, έπαθε καρκίνο και ο γιατρός ότι το κόλλησε από τον σκύλο και απαιτούσε η φιλοζωική να της πληρώσουν τα φάρμακα.

Εθελοντές Φιλοζωικής Ένωσης Ηλιούπολης

«Μαδάει».

«Μετακομίζω/ Φεύγω μετανάστης.»

«Έχω μωρό/ έμεινα έγκυος/ έχω παιδί».

«Δεν τα πάει καλά με το άλλο ζώο της οικογένειας».

«Είναι επιθετικό.»

«Κάνει την ανάγκη του μέσα στο σπίτι». (Σημείωση: δεν το έβγαζαν ποτέ βόλτα).

«Παίζει μόνο με το ένα μου παιδί και όχι με το άλλο».

«Δεν τα πάει καλά με το άλλο ζώο της οικογένειας.»

Και τα πιο περίεργα περιστατικά:

Κάποιος μας είχε πει το εξής:

«Είναι πολύ καλός, ήσυχος και χαδιάρης. Όμως, όταν έρχεται για χάδια ή έρχεται στο κρεβάτι για να κοιμηθεί μαζί μου, αγχώνομαι. Δεν είμαι έτοιμος να συνδεθώ συναισθηματικά μαζί του.»

«Κάποια στιγμή μας καλούσε μια κοπέλα να πάμε να πάρουμε την γάτα της γιατί την πάτησε η μαμά της και αγρίεψε και άρχισε να κάνει επίθεση σε όλους. Ήταν λέει 3 άτομα κλεισμένα σε ένα δωμάτιο και η γάτα απ' έξω. Είχαν καλέσει και την αστυνομία και την πυροσβεστική. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι την γάτα δεν την είχαν υιοθετήσει από εμάς, αλλά την είχε η κοπέλα από μικρή.»