ΔΙΕΘΝΕΣ
22/05/2016 11:20 EEST | Updated 22/05/2016 16:18 EEST

Τουρκία: Εντολοδόχος πρωθυπουργός ο Γιλντιρίμ

Umit Bektas / Reuters
Turkey's Transportation Minister Binali Yildirim greets members of his party as he arrives for the Extraordinary Congress of the ruling AK Party (AKP) to choose the new leader of the party, in Ankara, Turkey May 22, 2016. REUTERS/Umit Bektas

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο νεοεκλεγείς αρχηγός του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Νωρίτερα, είχε υποβάλει την παραίτησή του στον Ερντογάν, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Δεν αποκλείεται απόψε να είναι γνωστό και το νέο υπουργικό συμβούλιο, αφού ο πρόεδρος Ερντογάν αύριο και μεθαύριο θα βρίσκεται όχι στην πρωτεύουσα, αλλά στην Κωνσταντινούπολη, για την ανθρωπιστική σύνοδο του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έκανε δεκτή σήμερα την παραίτηση του απερχόμενου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ώρες μετά την εκλογή από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Μπιναλί Γιλντιρίμ, παλαιού συνοδοιπόρου και συμμάχου του Ερντογάν ως νέου αρχηγού του, και συνεπώς πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος Ερντογάν ευχαρίστησε τον Αχμέτ Νταβούτογλου για τις υπηρεσίες του, αναφέρει ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι NTV, ο Ερντογάν αποδέχθηκε την παραίτηση του Νταβούτογλου και του ζήτησε να συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Reuters, o Μπιναλί Γιλντιρίμ αναμένεται να λάβει την εντολή για σχηματισμό νέας κυβέρνησης αργότερα σήμερα.