ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/05/2016 04:56 EEST

Το προσύμφωνο για το χρέος: Οι τρεις παρεμβάσεις αμέσου δράσεως για την ελάφρυνσή του

ASSOCIATED PRESS
Managing Director of the International Monetary Fund Christine Lagarde, center, greets Spanish Economy Minister Luis de Guindos, left, and Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem during a meeting of eurogroup finance ministers at the European Council LEX building in Brussels on Monday, June 22, 2015. Heads of state in the eurogroup meet in Brussels on Monday for a special summit to discuss the financial crisis with Greece. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Σε τρεις παρεμβάσεις αμέσου δράσεως για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους καταλήγουν Αθήνα και ευρωπαϊκοί θεσμοί εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του Euroworking Group, αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής».

Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα το Euroworking Group αναμένεται να καταλήξει στην οριστική εισήγηση προς τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup της Τρίτης.

Την ίδια ώρα το δημοσίευμα κάνει λόγο για έντονη κινητικότητα που παρατηρείται για το χρέος, η οποία σε συνδυασμό με τις θετικές τοποθετήσεις αξιωματούχων δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας στην κυβέρνηση ότι σύντομα θα υπάρξουν λύσεις που αναβαθμίζουν το το προφίλ της χώρας στο εξωτερικό και θα λειτουργήσουν προωθητικά για την έξοδο για δανεισμό στις διεθνείς αγορές που αποτελεί στρατηγικό στόχο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους που προωθούνται σε αυτήν τη φάση σε

βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο περιλαμβάνουν:

1) Επιμήκυνση των λήξεων με στόχο τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης και την εξομάλυνση των πληρωμών ειδικά σε χρονικές περιόδους που οι σχετικές δαπάνες αυξάνονται δραστικά. Με βάση τη λύση αυτή θα αντικατασταθούν, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, από τον ESM ομόλογα που λήγουν με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας και με κλείδωμα των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για πολλά χρόνια . Κάτι τέτοιο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα θα αμβλύνει την καμπύλη πληρωμών του ελληνικού Δημοσίου και αφετέρου θα αποτρέψει αύξηση του κόστους αποπληρωμής λόγω ανόδου των επιτοκίων στις διεθνείς αγορές.

2) Χρήση των αδιάθετων ποσών από τον ESM, που αφορούν το χρηματοδοτικό πακέτο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου από το ΔΝΤ. Αυτό σημαίνει ότι τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα εξαγοράζονται από τον ESM και η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου θα μειώνεται, πράγμα που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για την Ελλάδα αφού τα δάνεια του ESM είναι πιο φθηνά και με μεγαλύτερες ωριμάνσεις από αυτές του ΔΝΤ.

3) Εφαρμογή χρηματοοικονομικών εργαλείων όπως interest rate swap με στόχο τη σταθεροποίηση του επιπέδου επιτοκίου στα σημερινά επίπεδα και την αποφυγή στο μέλλον διακυμάνσεων με πρόσθετο κόστος για το ελληνικό Δημόσιο.

Τα δεύτερα σενάρια

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα σε δεύτερο χρόνο εξετάζονται και άλλα σενάρια τα οποία προβλέπουν επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των διμερών αλλά και των δανείων του ESM, καθώς και της περιόδου χάριτος για την πληρωμή τόκων, μετατροπή του κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό και καθιέρωση ανώτατου ορίου στις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, εξετάζονται η αγορά των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου από αδιάθετα κεφάλαια από το πρόγραμμα του ESM, η θέσπιση πλαφόν στις αποπληρωμές προς το ESFF στο 1% του ΑΕΠ μέχρι το 2050 και ανώτατου ορίου επιτοκίου στο 2% και η επιστροφή των κερδών του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων στην Ελλάδα, δηλαδή περίπου 8 δισ. ευρώ έως το 2026.

Στην κυβέρνηση αυτό που επιδιώκουν είναι η λύση να είναι καθαρή και σαφής και να δίνει μήνυμα στις αγορές ότι η χώρα γυρίζει σελίδα και εισέρχεται σε τροχιά σταθεροποίησης και ασφάλειας. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο η ρύθμιση, όπως άλλωστε αναφέρεται και στην απόφαση του Eurogroup της 9ης Μαΐου θα πρέπει να κινείται σε τρία επίπεδα: το βραχυπρόθεσμο, το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο.