«Φάτε λιπαρά για να αδυνατίσετε», προτρέπει νέα έρευνα

«Φάτε λιπαρά για να αδυνατίσετε», προτρέπει νέα έρευνα
USA, New Jersey, Jersey City, Doctor assisting male patient on weighing scales in hospital
Tetra Images via Getty Images
USA, New Jersey, Jersey City, Doctor assisting male patient on weighing scales in hospital

Νέα μελέτη προτρέπει τον κόσμο να σταματήσει να αποφεύγει τρόφιμα που έχουν υψηλά κορεσμένα λιπαρά και να επικεντρωθούν στην κατανάλωση τροφίμων στην πιο αγνή τους και φυσική μορφή.

Πρόσφατα δεδομένα από τον οργανισμό Δημόσια Υγείας της Αγγλίας αναφέρουν ότι το 61,7% των ενηλίκων στη Μεγάλη Βρετανία είναι παχύσαρκοι, με τους άντρες να έχουν το προβάδισμα. Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο Imperial διαπίστωσε ότι οι παχύσαρκοι ενήλικες είναι περισσότεροι από εκείνους που έχουν βάρος κάτω από τον μέσο όρο.

Η μελέτη ενθαρρύνει τον κόσμο να σταματήσει να μετρά τις θερμίδες και να «κόψει» τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά, προκειμένου να αντιστρέψουμε την υπάρχουσα κατάσταση της παχυσαρκίας και τα κρούσματα Διαβήτη τύπου 2.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Mashable, είναι ξεκάθαρο στη μελέτη ότι «το να καταναλώνει κανείς λιπαρά δεν μας παχαίνει», ότι «τα κορεσμένα λιπαρά δεν προκαλούν καρδιακές παθήσεις» και ότι «τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά είναι περισσότερο πιθανό να λειτουργήσουν προστατευτικά».

Η αναφορά, που περιλαμβάνει έρευνες από το Πανεπιστήμιο Cambridge και Harvard, προτείνει την κατανάλωση τροφίμων ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά, ψάρι, κρέας και τρόφιμα με υψηλά λιπαρά, όπως το αβοκάντο. Επιπλέον, αναφέρει ότι πρέπει «να έρθουμε και πάλι σε επαφή με το φαγητό, στην πιο φυσική του μορφή και να υιοθετήσουμε έναν γενικά υγιεινό τρόπο ζωής με το να είμαστε δραστήριοι».

«Η αλλαγή στις συμβουλές σχετικά με την διατροφή που προωθούν τα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά το 1977 και το 1983 στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία ήταν, με όλο το σεβασμό, ίσως και το μεγαλύτερο λάθος στη σύγχρονη ιστορία της ιατρικής, δημιουργώντας καταστροφικές συνέπειες στη δημόσια υγεία», ανέφερε ο Dr Aseem Malhotra, σύμβουλος του National Obesity Forum.

«Ο οδηγός της Καλής Διατροφής από τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, είναι κατά τη γνώμη μου περισσότερο μία μεταβολική βόμβα που είναι έτοιμη να σκάσει παρά ένα πλάνο διατροφής για καλή υγεία. Πρέπει να αλλάξουμε άμεσα το μήνυμα προς τον κόσμο προκειμένου να αλλάξουμε το κλίμα στην παχυσαρκία και τον Διαβήτη Τύπου 2», συμπληρώνει ο Dr Aseem Malhotra.

Παρ' ολ' αυτά ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας έχει καταδικάσει την έρευνα αυτή αναφέροντας ότι είναι ανεύθυνο να παροτρύνουμε τον κόσμο να καταναλώνει λιπαρά, να σταματήσει τους υδατάνθρακες και να αγνοεί τις θερμίδες.