Έρευνα: Μπορείς να διαπιστώσεις πόσο διεφθαρμένη είναι μια χώρα από το πως οδηγούν οι πολίτες της

Έρευνα: Μπορείς να διαπιστώσεις πόσο διεφθαρμένη είναι μια χώρα από το πως οδηγούν οι πολίτες της
Eurokinissi

Η κακή οδήγηση και η διαφθορά σε μια χώρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, σύμφωνα με έρευνα καθηγητή Τζέιμς Ο' Μάλεϊ από το Πανεπιστήμιο το Ινστιτούτο Ντάρμουθ.

Εμπνευσμένος από την εμπειρία του στη Ρουμανία, όπου το 2013 αντιστοιχούσαν 9,3 θάνατοι στο οδόστρωμα ανά 100.000 κατοίκους , ο καθηγητής μελέτησε στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Οργάνωσης «World Justice Project». Αυτό που διαπίστωσε είναι ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση της διαφθοράς και της επικίνδυνης οδήγησης σε μια χώρα, καθώς και οι δύο παράγοντες, σύμφωνα με τον ερευνητή, έχουν μια κοινή ρίζα: την έλλειψη αξιοκρατίας.

«Οι χώρες επιτυγχάνουν ότι οι οικονομίες τους δεν στηρίζονται στην εκμετάλλευση των πολιτών από μια μικρή ομάδα ανθρώπων και όπου υπάρχουν πολιτικοί μηχανισμοί που βοηθούν στην εκμετάλλευση ταλέντων και ιδεών. Έτσι, όποιος εφευρίσκει μια νέα τεχνολογία ή μια πιο αποτελεσματική μέθοδο να παράξει κάτι, γνωρίζει ότι οι καρποί των προσπαθειών του δεν θα γίνει κτήμα ενός δικτάτορα», αναφέρει ο Ο' Μάλεϊ.

Με λίγα λόγια, οι πολίτες των διεφθαρμένων χωρών τείνουν να σέβονται λιγότερο τον νόμο, με αποτέλεσμα να αδιαφορούν για τους κανόνες οδικής ασφάλειας και εν τέλει να παρουσιάζεται αύξηση στα τροχαία δυστυχήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην χώρα μας τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν συχνό φαινόμενο, ενώ μόνο το διάστημα 24 Απριλίου με 4 Μαΐου σκοτώθηκαν σε δυστυχήματα συνολικά 40 άτομα, 45 άτομα τραυματίστηκαν βαριά και 430 άτομα ελαφρά. Την ίδια στιγμή, η χώρας βρίσκεται στην 58η θέση σε παγκόσμια κατάταξη της «Transparency International» για την διαφθορά.

Δημοφιλή