Το μήνυμα του ΔΝΤ: Οι στόχοι της δημοσιοποίησης της έκθεσης για τη βιωσιμότητα χρέους. Τι αναμένεται στο Eurogroup

Το μήνυμα του ΔΝΤ: Οι στόχοι της δημοσιοποίησης της έκθεσης για τη βιωσιμότητα χρέους. Τι αναμένεται στο Eurogroup
Hands of people exchanging folder
Hands of people exchanging folder
Jupiterimages via Getty Images

Με μια κίνηση υψηλού συμβολισμού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) λίγες μόνο ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή του σε ένα νέο Ελληνικό πρόγραμμα περνά αποκλειστικά από τη γενναία διευθέτηση του χρέους.

Όπως και πριν το δημοψήφισμα του Ιουλίου έτσι και χθες το ΔΝΤ έσπευσε να δημοσιεύσει την έκθεση του για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους σε μια προσπάθεια του να προλάβει τις εξελίξεις.

Η κίνηση αυτή από την πλευρά του Ταμείου στέλνει σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τις ενδιάμεσες λύσεις που σχεδιάζουν οι Ευρωπαίοι σχετικά με το Ελληνικό χρέος, καθιστώντας παράλληλα ξεκάθαρο ότι δεν θα δώσει απόψε τίποτα παραπάνω από την ανοχή του για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Έστω όμως και με αυτή την ανοχή όλα δείχνουν ότι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δοθεί το «πράσινο φως» από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων για το κλείσιμο ακόμα μιας πολύμηνης διαπραγμάτευσης.

Η απόφαση αυτή θα συνοδευθεί και με την έγκριση για εκταμίευση της δόσης προς την Αθήνα. Πηγές από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων αναφέρουν ότι αυτή μπορεί να φτάσει και τα 11 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να γίνεται ξεκάθαρο εάν το ποσό θα δοθεί ολόκληρο ή σε αποδόσεις οι οποίες θα συνδεθούν με την ολοκλήρωση κάποιων προαπαιτούμενων δράσεων.

Με δεδομένη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τα βλέμματα όλα στρέφονται στην φρασεολογία που θα χρησιμοποιήσει το Eurogroup στην ανακοίνωση του σχετικά με το χρέος.

Όλες οι πηγές συμφωνούν ότι με τις λύσεις που έχουν επεξεργαστεί οι Ευρωπαίοι θα επιχειρήσουν να διασφαλίσουν την βραχυπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους και να εγγυηθούν ότι οι υπόλοιπες δόσεις προς το Ταμείο έως το 2023 θα πληρωθούν κανονικά.

Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι θα παρουσιάσουν ένα μίγμα μέτρων που θα δίνει βραχυπρόθεσμη ανάσα σε σχέση με την εξυπηρέτηση του χρέους, χωρίς όμως αυτή η απόφαση να πρέπει να λάβει την έγκριση των κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωζώνης και κυρίως της Γερμανίας.

Το προσχέδιο κάνει λόγο για ένα συνδυασμό κινήσεων για τη διαχείριση του χρέους στον οποίο περιλαμβάνεται το κλείδωμα των σημερινών χαμηλών επιτοκίων, η επέκταση των ωριμάνσεων και οι περίοδοι χάριτος, στα οποία αν προστεθούν η χρήση των κερδών από τα προγράμματα αγοράς ελληνικών ομολόγων (SMP και ANFA), θα επιτρέψουν στην Ελλάδα (σύμφωνα με το βασικό σενάριο) να αποκτήσει χρέος σε βιώσιμα επίπεδα σε ό,τι αφορά στις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες εξυπηρέτησης, χωρίς να χρειαστεί ονομαστικό κούρεμα χρέους.

Το ΔΝΤ ωστόσο επιμένει ότι αν δεν δοθεί τώρα μια μακροπρόθεσμη λύση για το χρέος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν θα επιτευχθεί ακόμα και με ηρωικές προσπάθειες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τεχνοκρατών του Ταμείου ένας στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% είναι πιο ρεαλιστικός, δεδομένης της μεταρρυθμιστικής κόπωσης μετά από χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής.

Και αυτό γιατί μετά από επτά χρόνια ύφεσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ύψους 16% του ΑΕΠ, η Ελλάδα έχει καταφέρει να επιτύχει ένα μικρό μόνο πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 και αυτό κυρίως λόγω έκτακτων παραγόντων. Το πλεόνασμα αυτό απέχει πολύ ακόμα από τον φιλόδοξο στόχο για πλεόνασμα 3,5% μακροπρόθεσμα και για να επιτευχθεί απαιτούνται μέτρα περίπου 4,5% του ΑΕΠ. Οι εύκολες λύσεις έχουν εξαντληθεί και τα περιθώρια για νέα ουσιαστικά μέτρα είναι περιορισμένα, σημειώνει το Ταμείο.

Δημοφιλή