Σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης

Σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης

Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης, που προβλέπει την μεταφορά των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας της βόρειας Ελλάδας.

Η περιοχή γύρω από τον καταυλισμό έχει αποκλειστεί, ενώ στο σημείο βρίσκονται λεωφορεία στα οποία θα επιβιβαστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική.

Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. δεν προβλέπει τη χρήση βίας, αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια οι περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες της Ειδομένης να πειστούν να εγκαταλείψουν τον άτυπο καταυλισμό προκειμένου να φιλοξενηθούν σε κάποια οργανωμένη δομή, απ' όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου.

Ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει μέρες. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, Το κλίμα είναι ήρεμο ενώ πολλά λεωφορεία βρίσκονται σε αναμονή για την μεταφορά των προσφύγων και ελικόπτερο πετά πάνω από τον καταυλισμό. Προτεραιότητα δίνεται στο άνοιγμα της σιδηροδρομικής γραμμής χωρίς τη χρήση βίας. Σημειώνεται ότι έχει απαγορευτεί η είσοδος δημοσιογράφων στον χώρο.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος της εβδομάδας.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο απαγορεύτηκε η πρόσβαση δημοσιογράφων στο χώρο, ο κ. Κυρίτσης απέδωσε την απόφαση στην αστυνομία. Πρόκειται για «τοπικό» θέμα, είπε, προσθέτοντας ότι η αστυνομία έκρινε ότι τις πρώτες ώρες της επιχείρησης, όταν θα μεταφέρονται άνθρωποι από τα αντίσκηνά τους, είναι προτιμότερο να μην υπάρχουν τηλεοπτικά συνεργεία στο χώρο.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή