«Στεγνώνει» από καύσιμα η Γαλλία εξαιτίας της απεργίας στα διυλιστήρια. Συγκρούσεις με την αστυνομία

«Στεγνώνει» από καύσιμα η Γαλλία εξαιτίας της απεργίας στα διυλιστήρια. Συγκρούσεις με την αστυνομία

Τα διυλιστήρια πετρελαίου της χώρας είναι τα τελευταία 24ωρα το νέο «καυτό» πεδίο στην μετωπική αντιπαράθεση εργαζομένων-γαλλικής κυβέρνησης για την εργασιακή μεταρρύθμιση που προωθείται ενώ οι απεργίες «στραγγίζουν» τη χώρα από καύσιμα και η αγορά βενζίνης γίνεται πλέον με δελτίο των 20 ευρώ.

Όλα αυτά ενώ οι πορείες διαμαρτυρίας και οι συγκεντρώσεις, που συνήθως κορυφώνονται με συμπλοκές με την αστυνομία, ξεπηδούν σε κάθε γωνιά της χώρα. Τη σκυτάλη πήραν τώρα τα διυλιστήρια με τους εργαζόμενους να έχουν διακόψει πλήρως την παραγωγή – ή να την έχουν μειώσει σημαντικά- απειλώντας να παραλύσουν τη χώρα.

Το πρωί της Τρίτης, άνδρες της αστυνομίας έκαναν χρήση κανονιών νερού και δακρυγόνων για να διαλύσουν εν τη γενέσει της συγκέντρωση εργαζομένων στα διυλιστήρια που βρίσκονται κοντά στη Μασσαλία. Η ενέργεια αυτή αποτιμάται ως δείγμα της στάσης που θα ακολουθήσει πλέον η κυβέρνηση, η οποία φαίνεται πως αποφάσισε να απαντήσει δυναμικά στην απόφαση των σωματείων για γενικές, συντονισμένες απεργίες σε όλα τα διυλιστήρια, αποκλεισμός τους κλπ.

Στο μεταξύ ως αποτέλεσμα των απεργιών και αποκλεισμών των διυλιστηρίων, σε πολλές πόλεις της Γαλλίας προκλήθηκαν ουρές χιλιομέτρων από οχήματα που οι οδηγοί του προσπαθούσαν να προσεγγίσουν βενζινάδικα για προμηθευτούν καύσιμα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, Alain Vidalies, ένας στους πέντε από τα συνολικά 12.500 κέντρα διανομής καυσίμων είτε έχουν «στεγνώσει» η έχουν ξεμείνει από τους τουλάχιστον ένα είδος καυσίμου. Τα πράγματα βέβαια θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερα καθώς ήδη οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη βιομηχανία διανύουν μια εβδομάδα απεργίας.

Ήδη έκανε την εμφάνισή της σχετική εφαρμογή που ενημερώνει για το ποια από τα βενζινάδικα έχουν αποθέματα ενώ αρκετοί οδηγοί έφτασαν στο σημείο να ακολουθήσουν βυτιοφόρα και να του ακολουθούν μέχρι τα βενζινάδικα ενώ άλλοι, κάτοικοι της βόρειας Γαλλίας πηγαίνουν στο Βέλγιο για προμήθειες.

Πηγές:AFP,Guardian , DW

Δημοφιλή