Οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας από το 1993 έως σήμερα : Η πρώτη επίσκεψη Πούτιν στο Άγιο Ορος με τον Καραμανλή

Οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας από το 1993 έως σήμερα : Η πρώτη επίσκεψη Πούτιν στο Άγιο Ορος με τον Καραμανλή
MOSCOW, RUSSIA - APRIL 8: Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L) and Russian President Vladimir Putin (R) attend a joint press conference at the Kremlin on April 8, 2015 in Moscow, Russia. (Photo Dmitry Azarov/Kommersant Photo via Getty Images)
MOSCOW, RUSSIA - APRIL 8: Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L) and Russian President Vladimir Putin (R) attend a joint press conference at the Kremlin on April 8, 2015 in Moscow, Russia. (Photo Dmitry Azarov/Kommersant Photo via Getty Images)
Kommersant Photo via Getty Images

Στις 27 και 28 Μαΐου Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί την Ελλάδα και θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως ανακοίνωσε επίσημα σήμερα το Κρεμλίνο.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Ελλάδα θα συζητήσει έργα κοινού ενδιαφέροντος στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.

Προγραμματίζεται, επίσης, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πολιτιστική και ανθρωπιστική συνεργασία, στον πλαίσιο της έναρξης των αφιερωματικών ετών Ρωσίας και Ελλάδας, όπως επίσης και στο πλαίσιο του εορτασμού το 2016 της χιλιετούς (μοναστικής) ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος, στον Άθω.

Με αφορμή την επίσκεψη αυτή του Ρώσου Προέδρου, το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανατρέχει, μέσα από το αρχείο του, στις επίσημες επισκέψεις Ρώσων αξιωματούχων στη χώρα μας από το 1993 έως σήμερα.

29/6/1993: Επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, Μπόρις Γέλτσιν, στην Αθήνα. Στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, υπεγράφησαν το Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας Αθήνας-Μόσχας, καθώς και άλλες 12 συμφωνίες συνεργασίας των δύο χωρών, σε όλους τους τομείς, και ιδιαίτερα τον οικονομικό, επενδυτικό και πολιτιστικό.

8/9/1995: Οι ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κάρολος Παπούλιας και Ρωσίας, Αντρέι Κόζιρεφ, κατά τη διάρκεια της συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσαν την επιτάχυνση των διαδικασιών για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

30/10/1995: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γεράσιμος Αρσένης και ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Παβέλ Γκρατσόφ, υπέγραψαν στην Αθήνα, συμφωνία συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών και των αμυντικών βιομηχανιών.

14/12/1995: Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γρηγόρης Νιώτης και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Κριλόφ, υπέγραψαν στην Αθήνα, συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας για μορφωτικά θέματα.

6/12/2001: Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, πραγματοποίησε τετραήμερη επίσημη στην Αθήνα. Στη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο κ. Πούτιν με τον Έλληνα ομόλογό του, Κωστή Στεφανόπουλο, εξετάστηκαν οι επιχειρηματικές επενδύσεις που συνδέονται με το φυσικό αέριο και με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και ζητήματα εξοπλισμών. Οι δύο άνδρες υπέγραψαν έξι διακρατικές συμφωνίες για συνεργασία στους τομείς καυσίμων και ενέργειας, ναυτιλίας και αερομεταφορών, καθώς και συμφωνίες για αστυνομική συνεργασία και συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης των δύο χωρών και ίδρυσης πολιτιστικών κέντρων στις δύο χώρες. Ο Ρώσος πρόεδρος, έθεσε το θέμα της διεύρυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ζητώντας από την ελληνική πλευρά να επιφυλάξει ισότιμη μεταχείριση στις ρωσικές εταιρίες που μετέχουν στους διαγωνισμούς για τα εξοπλιστικά προγράμματα, χαρακτηρίζοντας μικρό το ποσοστό της Ρωσίας στην ελληνική εξοπλιστική αγορά.

8/9/2005: Επίσκεψη στο Άγιον Όρος πραγματοποίησε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, την πρώτη αρχηγού ρωσικού κράτους στην Αθωνική Πολιτεία. Στο πλαίσιο της επίσκεψης συναντήθηκε στη Χαλκιδική, με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Ο Βλ. Πούτιν, χαρακτήρισε την Ελλάδα σοβαρό εταίρο της χώρας του, εξέφρασε τη βούληση για διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας των Ελλάδας-Ρωσίας, τη στήριξη στις προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, αλλά και τις ευχαριστίες του για την εποικοδομητική στάση της Αθήνας στις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ.

6/2/2006: Έμφαση στην οικονομική και ιδιαίτερα στην ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας, έδωσαν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Πέτρος Μολυβιάτης και Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τις συνομιλίες που είχαν στην Αθήνα. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια.

4/9/2006: Κοινή διακήρυξη για την ευρύτερη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια) υπέγραψαν ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής και οι Πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, στην τριμερή συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Και οι τρεις δεσμεύθηκαν να έχουν υπογράψει τη διακρατική συμφωνία για την έναρξη κατασκευής του αγωγού ρωσικού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη πριν από το τέλος του 2006. Ο κ. Πούτιν έγινε δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος χαρακτήρισε τον σχεδιαζόμενο πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ως "αγωγό φιλίας και συνεργασίας".

5/10/2006: Συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Μιχαήλ Φραντκόφ, είχε στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Τα θέματα που εξετάστηκαν ήταν οι λεπτομέρειες για την οριστική υπογραφή, έως το τέλος του 2006, της τριμερούς συμφωνίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, η κατάσταση στα Βαλκάνια και στον Καύκασο, η πρόταση της Ελλάδας για τη δημιουργία περιφερειακού οδικού δακτυλίου γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα (Δρόμος των Αργοναυτών), η δυνατότητα εξαγωγής κρασιών στη Ρωσία, καθώς και το θέμα της ανανέωσης της συμφωνίας με τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου και μετά το 2016. Στο πλαίσιο της συνάντησης η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και ο Ρώσος ομόλογός της, υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού.

15/3/2007: Το τελικό κείμενο της συμφωνίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, υπέγραψαν στην Αθήνα οι υπουργοί Ανάπτυξης και Ενέργειας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρωσίας, Δ. Σιούφας, Α. Γκαγκαούζοφ και Β. Κριστένκο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, των πρωθυπουργών Ελλάδας και Βουλγαρίας, Κ. Καραμανλή και Σ. Στανίσεφ, καθώς και του Προέδρου της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν. Ο Κ. Καραμανλής, χαρακτήρισε την ημέρα «ιστορική» και προσέθεσε ότι με τον αγωγό επισφραγίζονται οι υψηλού επιπέδου πολιτικές, οικονομικές και ενεργειακές σχέσεις των τριών χωρών.

12/11/2009: Επίσκεψη του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, Βλαντιμίρ Τίτοφ, στην Αθήνα

2/12/2009: Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου των χωρών-μελών του ΟΑΣΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, υπέγραψε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, "Κοινό Σχέδιο Δράσης για το 2010-2012". Οι δύο άνδρες εξέφρασαν τη βούληση να συνεχισθεί το έργο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, αναφέρθηκαν στον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων Μόσχας-Αθήνας, στη στενή συνεργασία των δύο χωρών στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, η οποία μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως η υψηλή τεχνολογία και οι αμοιβαίες επενδύσεις.

16/9/2013: Το επενδυτικό ενδιαφέρον των ρωσικών εταιριών για τη ΔΕΠΑ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, εξετάστηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με την πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο, στην Αθήνα.

17/9/2013: Οι αμυντικές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, συζητήθηκαν στη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, με την πρόεδρο του ομοσπονδιακού συμβουλίου της Ρωσίας, Β. Ματβιένκο.

30/10/2013: Με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας, συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Στις συναντήσεις του κ. Λαβρόφ με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευάγγελο Βενιζέλο, εξετάστηκε το ενδιαφέρον των Ρώσων για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΛΘ, το θέμα του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και άλλα ζητήματα διμερούς οικονομικού ενδιαφέροντος.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, παρέστη στις εκδηλώσεις για τα 185 χρόνια από την ανακήρυξη του Ιωάννη Καποδίστρια, ως κυβερνήτη της Ελλάδας, και από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας.

3/12/2013: Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας υπέγραψαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημ. Αβραμόπουλος και ο Ρώσος ομόλογός του, Σ. Σόιγκου. Οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα που αφορούν τη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια, καθώς και τη συνεργασία των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα, η οποία αφορά κυρίως την υποστήριξη των οπλικών συστημάτων ρωσικής προέλευσης.

14/11/2014: Το επενδυτικό ενδιαφέρον της Ρωσίας όχι μόνο για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς και η συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας στο ναυτιλιακό τομέα, τονίστηκε στη συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με τον υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας, Μαξίμ Σοκολόφ.

8/4 2015: Μήνυμα αποκατάστασης των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας επιχείρησαν να στείλουν, με τη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο , ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αλέξης Τσίπρας. Εμπορικές σχέσεις, επενδύσεις, αγωγοί, ιδιωτικοποιήσεις και ρωσικό εμπάργκο βρέθηκαν στο «μενού» της τρίωρης συνάντησης στο Κρεμλίνο, η οποία ολοκληρώθηκε με την υπογραφή κοινού προγράμματος δράσης 2015-2016. Οι δύο ηγέτες απέφυγαν, πάντως, να δώσουν σαφείς απαντήσεις για το πώς μπορούν να εξαιρεθούν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα από τα ρωσικά αντίμετρα που βρίσκονται σε ισχύ ως απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας για την ουκρανική κρίση. Αντίθετα, λίγο πιο σαφείς ήταν σε ό,τι αφορά την πρόθεση και των δύο πλευρών να διερευνήσουν τη δυνατότητα επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream στο ελληνικό έδαφος - αν και σε αυτή την περίπτωση θα ονομαστεί «Ελληνικός αγωγός», έσπευσε να πει ο Αλέξης Τσίπρας.

21/4/2015: Οι ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, με επίκεντρο τον αγωγό φυσικού αερίου που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς την Κεντρική Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε στην Αθήνα ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

20/11/2015: Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη και τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα, είχε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας και ενέργειας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς. Στις συναντήσεις συζητήθηκε η συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών - συγκοινωνιών, των υποδομών και στον αγροδιατροφικό τομέα.

10/3/2016: Ως σημαντική ευκαιρία για την εγκαινίαση του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την επίσκεψη στην Αθήνα του αντιπροέδρου της Ρωσίας, Σεργκέι Πριχόντκο.

14/3/2016: Στο Μουσείο της Ακρόπολης πραγματοποιήθηκαν από τον υπουργό Πολιτισμό, Αριστείδη Μπαλτά και τον αντιπρόεδρο της Ρωσίας, Σεργκέι Πριχόντκο, τα εγκαίνια έκθεσης τριών εκθεμάτων μεταλλοτεχνίας του 4ου π. Χ. αιώνα, τα οποία προέρχονται από τη συλλογή του μουσείου Ερμιτάζ, σηματοδοτώντας την έναρξη του προγράμματος εκδηλώσεων του «Έτους Ελλάδας-Ρωσίας». Ο Έλληνας υπουργός και ο Ρώσος αντιπρόεδρος υπέγραψαν Πρακτικό που πιστοποιεί την επίσημη ανταλλαγή κοινών προγραμμάτων και εκδηλώσεων στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους φιλίας των δύο χωρών.

Δημοφιλή