ΕΛ.ΑΣ.: «Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η Ειδομένη θα αδειάσει». Σε εξέλιξη η μεγάλη επιχείρηση

ΕΛ.ΑΣ.: «Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η Ειδομένη θα αδειάσει». Σε εξέλιξη η μεγάλη επιχείρηση
Sooc

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας εκτιμούν ανώτατα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι θα έχει ολοκληρωθεί η εκκένωση του καταυλισμού της Ειδομένης.

Στρατηγοί που επέβλεπαν την Τρίτη την αστυνομική επιχείρηση ανέφεραν ότι «μέχρι στιγμής όλα κυλάνε ομαλά. Ενδεχομένως οι ρυθμοί μεταφοράς μεταναστών να μειωθούν τις επόμενες ημέρες αλλά σίγουρα μέχρι το τέλος της εβδομάδας η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί. Χθες, το προσωπικό και οι μεταφραστές δούλεψαν εντατικά, ενώ βοήθησε και το γεγονός ότι οι πρώτοι άνθρωποι που επιβιβάστηκαν στα πούλμαν ήταν απόλυτα συνεργάσιμοι. Σαν να το περίμεναν από καιρό να γίνει».

Οι αστυνομικοί που επανδρώνουν τις διμοιρίες των ΜΑΤ διανυχτερεύουν στη Θεσσαλονίκη. Δέκα από αυτές προέρχονται από την Αθήνα και για το λόγο αυτό έχουν νοικιαστεί δωμάτια σε δύο ξενοδοχεία της πόλης.

Η Αστυνομία λαμβάνει έκτακτα μέτρα ασφαλείας καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προβοκάτσια από άτομα που αντιδρούν στη μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων. Την περιφρούρηση της Ειδομένης κατά τις νυχτερινές ώρες έχουν αναλάβει άνδρες με πολιτικά της Κρατικής Ασφάλειας.

Τα πρώτα λεωφορεία κατευθύνθηκαν το πρωί της Τρίτης στο παλιό βυρσοδεψείο Καραμανλή και το κτίριο που βρίσκεται στο ύψος του Βιολογικού Καθαρισμού. Το απόγευμα λεωφορεία μετέφεραν πρόσφυγες σε Κέντρο στην περιοχή του Δερβενίου Θεσσαλονίκης. Την πρώτη ημέρα μετακινήθηκαν περίπου 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των προσφύγων και μεταναστών φαίνεται να έχει πειστεί πως η μοναδική λύση είναι η απομάκρυνση τους από την Ειδομένη και η μεταφορά τους σε δομές φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι τις τελευταίες μέρες θα παραμείνουν στον καταυλισμό της Ειδομένης οι πιο «σκληροπυρηνικοί», αυτοί δηλαδή που μέχρι σήμερα αρνούνταν σθεναρά να αποχωρήσουν από την περιοχή ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα για να κατευθυνθούν προς τις ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν.

Δημοφιλή