Όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της Τρίτης. Οι θετικές και αρνητικές εξελίξεις

Όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της Τρίτης. Οι θετικές και αρνητικές εξελίξεις
Euclid Tsakalotos, Greece's finance minister, leaves a Eurogroup meeting of European finance ministers in Brussels, Belgium, on Tuesday, May 24, 2016. Greece's creditors reached an agreement that will allow the release of 10.3 billion euros ($11.5 billion) of aid and committed to ease the nation's 321 billion euros of debt. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images
Euclid Tsakalotos, Greece's finance minister, leaves a Eurogroup meeting of European finance ministers in Brussels, Belgium, on Tuesday, May 24, 2016. Greece's creditors reached an agreement that will allow the release of 10.3 billion euros ($11.5 billion) of aid and committed to ease the nation's 321 billion euros of debt. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images
Bloomberg via Getty Images

Με μια αναμενόμενη λύση για το βραχυπρόθεσμο χρέος, μια προσωρινή για το μεσοπρόθεσμο και παραπομπή στο μέλλον για το μακροπρόθεσμο, σε συνδιασμό με την έγκριση εκταμίευσης σε δύο δόσεις ποσού 10,3δισ. ευρώ, το Eurogroup μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση «σάλπισε» την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος.

Στα θετικά της συνεδρίασης υπολογίζεται η απόφαση για εκταμίευση δόσης συνολικού ύψους 10,3δισ. ευρώ, η οποία όμως θα έρθει σε δύο υποδόσεις των 7,5δισ. ευρώ τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα 2,8δις ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Στα αρνητικά η αναμενόμενη εξέλιξη στο ζήτημα του χρέους, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να δίνει ελάχιστα για το χρέος, μεταφέροντας τις αποφάσεις για το μακροπρόθεσμο χρέος μετά το 2018 και την ολοκλήρωση των Γερμανικών εκλογών.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών ουσιαστικά δίνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου 3,5 δισ. ευρώ, περίπου 700.000 ευρώ το μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016, ενώ όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά ρυθμίζεται άμεσα, από Τετάρτη, το θέμα του χρέους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% του ΑΕΠ για τόκους και χρεολύσια το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια ο περιορισμός αυξάνεται στο 20% του ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, είναι χαμηλό με βάση όλους τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά. Και μειώνει αποφασιστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Τα συγκεκριμένα μέτρα (βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα) για την ρύθμιση του χρέους δημιουργούν ένα σαφή οδικό χάρτη που εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία, ενώ τα 20 δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χαρακτηρίζονται ως «διαθέσιμα"»για πράξεις επαναγοράς του χρέους.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία, ενώ ταυτόχρονα τονίζουν ότι συμφωνία εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Και εξασφαλίζει, για μακρύ χρονικό διάστημα, την χρηματοδότηση της οικονομίας, υπό πολύ ευνοϊκούς όρους.

Αναμενόμενο ήταν και το γεγονός ότι η εκταμίευση των υποδόσεων συνδέθηκε με την υλοποίηση προαπαιτούμενων δράσεων, αλλά και στη συμπλήρωση ή διόρθωση ορισμένων σημείων στα δύο πολυνομοσχέδια που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα από τη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους σχετικά με την κάλυψη των 100εκατ ευρώ, που αντιστοιχούν στα αναδρομικά του ΕΚΑΣ για το 1ο εξάμηνο του έτους και μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν θα επιστραφούν.

Οι δανειστές φαίνεται να ζήτησαν ισοδύναμες παρεμβάσεις, προκειμένου να μην χρησιμοποιηθούν τα χρήματα του πλεονάσματος όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα ζήτησαν να μην εξαιρεθούν από την απελευθερωση πώλησης των κόκκινων δανείων, όσα από αυτά είναι με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Αναφορικά με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων απαίτησαν να δοθεί πλήρης νομική κάλυψη για τυχών ευθύνες στα μέλη του Ταμείου, ενώ ζήτησαν διευκρινήσεις σχετικά και με τη μη κύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας για την αποκρατικοποίηση του Ελληνικού. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν οτι στο Eurogroup δεν συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες που επισημάνθηκαν στο Euroworking Group της περασμένης Δευτέρας, αναφορικά με την πώληση της Εγνατίας οδού και του Ελληνικού.

Στη μάχη του χρέους οι αποφάσεις παραπεύθηκαν στο μέλλον. Η πολιτική συμφωνία για τον «οδικό χάρτη» για τη διευθέτηση του χρέους περιλαμβάνει συγκεκριμένα στοιχεία για τη ρύθμιση μόνο του βραχυπρόθεσμου, δηλαδή τη διατήρηση των επιτοκίων σε σημερινά χαμηλά επίπεδα και την εξομάλυνση των αποπληρωμών ορισμένων δανείων μέσα στο 2016.

Από εκεί και πέρα οι διαξιφισμοί Βερολίνου και ΔΝΤ, μετά από πολλές διακοπές, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και επαφές του Πόλ Τόμσεν (εκπροσωπούσε το Ταμείο στη συνεδρίαση) με την Κριστίν Λαγκάρντ, ανέδειξαν νικητή έστω και στα σημεία, για ακόμα μια φορά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο κ. Σόιμπλε κατάφερε το Eurogroup να μην λάβει καμία συγκεκριμένη απόφαση για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρέος, παραπέποντας την τελική λύση το 2018, δηλαδή μετά τις Γερμανικές εκλογές.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι το Ταμείο δεν έδωσε σαφή δέσμευση για την παραμονή του ή όχι στο Ελληνικό πρόγραμμα, μεταφέροντας τις οριστικές αποφάσεις για το φθινόπωρο μετά τη διεξαγωγή της νέας αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος.

Δημοφιλή