ΔΙΕΘΝΕΣ
26/05/2016 15:44 EEST | Updated 13/06/2016 14:31 EEST

Ανώτατος σύμβουλος Τραμπ: «Αυτός ο προεκλογικός αγώνας δεν είναι δύσκολος»

Jonathan Ernst / Reuters
Republican U.S. presidential candidate Donald Trump holds a rally with supporters in Anaheim, California, U.S., May 25, 2016. REUTERS/Jonathan Ernst

Αλεξάνδρεια, Βιρτζίνια – Ο Paul Manafort μοιάζει με πρόεδρο: 67, με περιποιημένη κόμη, καλοραμμένα ρούχα και ρόλεξ. Στον κόσμο του Ντόναλντ Τραμπ, αυτός είναι ο τίτλος του: πρόεδρος καμπάνιας και επικεφαλής στρατηγικής.

Και όπως κάνουν οι πρόεδροι, ο Manafort μας διαβεβαίωσε ότι το εγχείρημά του θα στεφθεί με επιτυχία: Ο Τραμπ θα νικήσει την Χίλαρι Κλίντον τον Νοέμβριο.

«Θα νικήσει», είπε ο Manafort την ώρα που τρώγαμε πρωινό σε ένα τοπικό εστιατόριο ονόματι «The Royal in Old Town Alexandria». «Θα νικήσει εκτός εάν εμείς -εννοώντας ανθρώπους σαν εμένα- τα θαλασσώσουν. Αυτός δεν είναι ένας δύσκολος προεκλογικός αγώνας».

Γιατί; Η περίληψη των λεγομένων του Manafort: Ο Τραμπ θα συνεχίζει να είναι ο Τραμπ.

Ίσως να μετριάσει μερικές απόψεις του -σκεφτείτε όσα έχει πει για τους μουσουλμάνους- όμως δεν θα κάνει -ούτε χρειάζεται να κάνει- πίσω σε τίποτα. Πιθανότατα να μην επιλέξει μια γυναίκα ή κάποιο άτομο προερχόμενο από κάποια μειονότητα των ΗΠΑ για αντιπρόεδρο, γιατί αυτό θα ήταν «ικανοποιητικό». Δεν θα έχει την απήχηση που είχε ο Τζορτζ Μπους στους Λατινοαμερικάνους, όμως θα κερδίσει την ψήφο αρκετών Ισπανόφωνων στις Πολιτείες που τείνουν να έχουν «απρόβλεπτα» εκλογικά αποτελέσματα. Δεν θα έχει την στήριξη όσων περιτριγυρίζουν τον Μπους και ούτε την θέλει. Ο Τραμπ πρέπει θα απλά να θυμίζει αρκετά πρόεδρο στην πρώτη τηλεμαχία (να μην κάνει αναφορά στα απόκρημνα σημεία κάποιου), να επιλέξει έναν έμπειρο αντιπρόεδρο και να «χτυπήσει» την Κλίντον, παρουσιάζοντάς την ως την διεφθαρμένη εκδοχή του Ομπάμα.

Θα κερδίσει έχοντας στο πλευρό του λευκούς άνδρες και γυναίκες, αλλά και όσες ψήφους χρειάζεται από όλους τους υπόλοιπους. Απλό.

«Δεν τον αλλάζεις τον Ντόναλντ Τραμπ. Δεν τον «μανατζάρεις», - Paul Manafort

Όσοι διαχειρίζονται τις προεκλογικές καμπάνιες συνήθως ξεπουλούν. Όμως όχι ο Manford και όχι τώρα. Μεγάλες δόσεις αισιοδοξίας είναι χρήσιμες στον Τραμπ σε μια εποχή που οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί ηγέτες παραμένουν δύσπιστοι, όσοι προχωρούν σε μεγάλες δωρεές φοβούνται το φαινόμενο «Trumpismo» (όπως ονομάζεται ο λαϊκίστικη ρητορική του) και ο Τραμπ έχει τόσες αρνητικές αντιδράσεις όσο κανένας άλλος υποψήφιος οποιουδήποτε κόμματος που μπορώ να θυμηθώ.

Ο αισιόδοξος τρόπος με τον οποίο βλέπει τα πράγματα ο Manafort είναι διαστρεβλωμένος. Έχοντας βγάλει εκατομμύρια βελτιώνοντας την εικόνα ξένων τυράννων, δεν μπορεί παρά να δει τον Τραμπ σαν μια πιο εύκολη επιλογή. Και η ανάλυσή του αξίζει λίγη περισσότερη προσοχή γιατί κανείς δεν μιλά με βεβαιότητα για τον Τραμπ – ένα επιχείρημα στο οποίο ο Manafort έδωσε αμέσως έμφαση.

«Δεν αλλάζεις τον Ντόναλντ Τραμπ. Δεν τον “μανατζάρεις”», είπε.

Ο κόσμος του Τραμπ είναι κατά βάση ένα πλήθος εγωπαθών που προσπαθούν να τον επηρεάσουν. Ο ίδιος τους κρατεί σε απόσταση, λαμβάνει πληροφορίες από αυτούς, μέχρι που αποφασίζει τα πάντα μόνος του -συχνά με ένα καπρίτσιο είναι ένα tweet.

Όμως όσον αφορά το θεωρητικό και στρατηγικό κομμάτι για την νίκη στις εκλογές, αυτό καταστρώνεται από τον Manafort. Ο ίδιος μίλησε για τις ιδέες του στην Huffington Post, τρώγοντας ταυτόχρονα ομελέτα από ασπράδια αβγών.

Απαγόρευση εισόδου στους μουσουλμάνους: Δημοκρατικοί και πολλοί Ρεπουμπλικανοί έχουν ασκήσει κριτική στον Τραμπ για την έκκλησή του να απαγορευτεί η είσοδος στους μουσουλμάνους για ορισμένο διάστημα, όταν εκείνος να κρίνει ότι είναι ασφαλές να άρει την απαγόρευση.

«Έχει ήδη αρχίσει να μετριάζει την συγκεκριμένη άποψη. Λειτουργεί ξεκινώντας την συζήτηση από τα άκρα και στη συνέχεια την γυρίζει στο κέντρο. Όταν θα νιώσει άνετα, θα μαλακώσει και άλλο».

«Θα συνεχίσει να μην ανήκει στον κανόνα, όμως θα συμβαδίζει με αυτά που σκέφτονται οι Αμερικανοί».

Το Τείχος: «Θα χτίσει το τείχος. Αυτό αποτελεί κεντρικό θέμα για τον ίδιο», είπε ο Manafort. «Θα το προωθήσει δυναμικά και θα σπρώξει και τις αλλαγές στο μεταναστευτικό με την ίδια δύναμη».

Η φορολογική του δήλωση: «Θα εκπλαγώ εάν την δημοσιεύσει. Δεν θα τον συμβούλευα να το κάνει. Αυτό δεν αποτελεί θέμα για τους ανθρώπους που προσελκύουμε. Η φορολογική του δήλωση είναι εξαιρετικά πολύπλοκη. Δεν θα την καταλάβαινα, επομένως πως θα την καταλάβουν οι Αμερικανοί; Τα οικονομικά στοιχεία που αναφέρει δίνουν τα κύρια σημεία».

«Οι μόνοι άνθρωποι που θέλουν την δημοσιοποίηση της φορολογικής του δήλωσης είναι οι άνθρωποι που θέλουν να χάσει».

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα: Δεν ήταν ποτέ τόσο διαιρεμένο, είπε ο Manafort, όσο έμοιαζε την νύχτα που ο Τραμπ κλείδωσε το χρίσμα στην νίκη στις προκριματικές της Ιντιάνα.

«Όλα αυτά ήταν βλακείες», είπε. «Ήταν υπερβολικό. Τα ποσοστά όσων κρατούσαν αρνητική στάση απέναντί του θα μειώνονταν όταν θα γύριζαν σπίτι οι Ρεπουμπλικανοί, όπως και έγινε. Το ποσοστό των Ρεπουμπλικανών που στηρίζουν τον Τραμπ είναι τώρα ανάμεσα στο 82% με 87% και θα φτάσει το 90%, το 93%».

«Ταξίδεψα τρεις φορές στο Χιλ (περιοχή στο Τέξας) και οι περισσότεροι εκεί αρχίζουν να είναι με το μέρος μας, αν δεν είναι ήδη», είπε. «Υπάρχουν κάποιοι υποψήφιοι Γερουσιαστές που δεν είναι σίγουροι εάν τους ενδιαφέρει ακόμα ο Τραμπ, όμως θα έρθουν με το μέρος μας».

«Το κίνημα “Δεν Θα Στηρίξω Ποτέ τον Τραμπ” δεν πήγαινε πουθενά». Έχει δίκιο.

Οι Λατινοαμερικανοί ψηφοφόροι: Σύμφωνα με την παραδοσιακή οπτική, που ενστερνίστηκε ο κύκλος του Μπους και ο υποστηριχτής του Karl Rove, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος χρειάζεται την στήριξη του 40% των Ισπανόφωνων για να νικήσει. Ο Τραμπ έχει μόλις το 20%.

«Οι εθνικές δημοσκοπήσεις είναι διαστρεβλωμένες», είπε ο Manafort. «Για να πάρουν ένα εθνικό δείγμα βασίζονται κυρίως στους Ισπανόφωνους της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνια, όπου ναι μεν βρίσκεται ένα μεγάλο κομμάτι της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας, όμως βρίσκονται και οι περισσότεροι ριζοσπαστικοί».

«Όμως εάν δεις τους Ισπανόφωνους σε Πολιτείες όπως το Οχάιο, η Πενσιλβάνια ή ακόμα και η Φλόριντα, βλέπεις μια άλλη εικόνα. Θα προσεγγίσουμε τους Ισπανόφωνους ψηφοφόρους σε αυτές και άλλες Πολιτείες που συνήθως έχουν απρόβλεπτα αποτελέσματα».

«Το μήνυμα μας θα είναι: δουλειές, εθνική ασφάλεια, τρομοκρατία, οικογενειακές αρχές και εκπαίδευση», είπε. «Με αυτή τη σειρά».

«Οι ανησυχίες τους είναι ίδιες με εκείνες των λευκών οικογενειών της εργατικής τάξης».

Επομένως ο υποψήφιός του δεν χρειάζεται το 40% των Λατινοαμερικανών ψηφοφόρων σε εθνικό επίπεδο. «Εάν ξεπεράσουμε το 20% σε αυτές τις Πολιτείες με τους Ισπανόφωνους, θα τους νικήσουμε, και στην Φλόριντα μπορούμε να τα πάμε ακόμα καλύτερα εάν κάνουμε ότι πρέπει να κάνουμε με τους Κουβανούς».

Οι Γυναίκες: «Τα νούμερα ακόμα και τώρα δεν απέχουν πολύ. Έχουμε πέσει κατά 12% στις γυναίκες, αλλά έχουμε ανέβει κατά 20% στους άνδρες».

«Η Χίλαρι είναι αυτή που έχει χάσμα στο φύλο των ψηφοφόρων της. Και παρόλο που είμαστε πίσω στις γυναίκες εν γένει, είμαστε μπροστά στους λευκούς άνδρες ακόμα και τώρα. Θα πάρουμε μαζί μας μερικές μαύρες και Ισπανόφωνες γυναίκες στην πορεία».

Η Καμπάνια του: «Θα συνεχίζει τις προεκλογικές συγκεντρώσεις. Αυτή είναι η επωνυμία του Τραμπ. Θα μιλά για τα κύρια σημεία της καμπάνιας του στις μεγάλες συγκεντρώσεις. Κανείς δεν θέλει να το αλλάξει αυτό».

Όμως, πρόσθεσε ο Manafort, στην καμπάνια θα χρησιμοποιηθούν τα social media με τον πιο πρωτοποριακό τρόπο και θα γίνουν πρακτικές επιχειρήσεις.

«Δεν θέλει να ξοδέψει χρήματα σε μια μεγάλη εθνική καμπάνια. Ακούει για ποσά τύπου 500 εκατομμύρια δολάρια και λέει “Αυτοί είναι άνθρωποι που θα πλουτίσουν”. Όμως τον διαβεβαίωσα ότι οι ενέργειές μας θα είναι πολύ στοχευμένες».

Ο προεδρικός θώκος: «Υπάρχουν δύο μεγάλες δυσκολίες. Μία είναι να το να τον δουν οι Αμερικανοί και να πουν: “Μπορεί να καθίσει στον προεδρικό θώκο”».

«Ξέρει αρκετά; Ναι, γιατί ξέρει ότι έχει ακόμα να μάθει πράγματα. Και το κάνει αυτό συνεχώς».

Ο Τραμπ δεν διαβάζει τα ενημερωτικά έγγραφα, όμως είναι μαγνήτης πληροφοριών, λέει ο Manafort. «Διαβάζει τις εφημερίδες και μιλά στο τηλέφωνο και σε επισκέπτες του ασταμάτητα. Κάθεσαι στο γραφείο του και καταλαβαίνεις ότι λαμβάνει συνεχώς πληροφορίες».

«Κάνουμε τόσες δημοσκοπήσεις, όμως κάνει τις δικές του εκτιμήσεις συνέχεια, όλη μέρα κάθε μέρα. Και είναι πιο ακριβής», είπε.

Η πρώτη τηλεμαχία για την προεδρία θα είναι καθοριστική. Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι ο Τραμπ δεν θα διστάσει επιτεθεί στην Κλίντον σε αυτή αλλά και σε άλλες τηλεμαχίες. Η επίθεση ήταν η μοναδική του μέθοδος.

«Η ιδέα ότι θα της επιτεθεί δεν χρειάζεται να αλλάξει. Όμως θα έχει σημασία το πως θα το πει».

Η επιλογή του αντιπροέδρου θα αποτελέσει μέρος των προσπαθειών του να αποδείξει ότι είναι έτοιμος να μπει στον Λευκό Οίκο, είπε ο Manafort.

«Χρειάζεται έναν έμπειρο άνθρωπο για να κάνει όλα όσα αυτός δεν θέλει να κάνει».

«Είναι πολλοί αυτοί που θα μπορούσαν να έχουν αυτό τον ρόλο», πρόσθεσε. «Και όλοι τους έχουν σοβαρά προβλήματα».

Η καμπάνια ίσως να μην επιλέξει μια γυναίκα ή κάποιος που προέρχεται από μειονοτική ομάδα, είπε. «Βασικά, αυτό θα το έβλεπαν ως προσπάθεια ικανοποίησης του λαού, νομίζω».

Επίθεση στην Χίλαρι: Η δεύτερη δοκιμασία είναι αναδείξει τα ψεγάδια της Κλίντον με έναν τρόπο που δεν θα απομακρύνει τους ανεξάρτητους.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ότι οι επιθέσεις του Τραμπ θα του γυρίσουν μπούμερανγκ, επιμένει ο Manafort. «Δεν θα αλλάξει ριζικά, όμως θα πρέπει να το πεις με τον σωστό τρόπο».

Το μόνο που θα πει για την Κλίντον θα είναι ότι ως πρόεδρος θα είναι ο «Ομπαμά Νο 3» αλλά με χειρότερες ηθικές αξίες. Το ενδεχόμενο μιας ακόμα θητείας της παρούσας κυβέρνησης θα είναι αρκετό για να πείσει τους ψηφοφόρους, παρά την τα σχετικά δυνατά νούμερα αποδοχής του Ομπάμα.

Όχι στους κύκλους του Μπους: «Νομίζω θα φέρουμε και άλλους ανθρώπους μαζί μας κάποια στιγμή, όμως πιθανότατα όχι όσους σχετίζονται με τον Μπους. Και ο Τραμπ μπορεί να τους αφήσει ήσυχους», είπε ο Manafort. «Και θα έχουμε την στήριξη του 90% των Ρεπουμπλικανών μαζί μας χωρίς αυτούς».

«Οι άνθρωποι δεν θέλουν δυναστείες. Θέλουν αλλαγή»

*Σημείωση συντάκτη: Ο Τραμπ προωθεί συστηματικά την πολιτική βία και είναι κατά συρροήν ψεύτης, ξενόφοβος, ρατσιστής, μισογύνης και έχει αμφισβητεί το κατά πόσο ο Ομπάμα είναι Αμερικανός πολίτης. Ακόμα, έχει υποσχεθεί να απαγορεύσει την είσοδο σε όλους τους μουσουλμάνους.

*Tο κείμενο αρχικά δημοσιεύτηκε στην αμερικανική έκδοση της The Huffington Post και μεταφράστηκε στα ελληνικά.