Παρουσία Τόσκα η πρώτη διέλευση τρένου στην Ειδομένη – 1.500 οι εναπομείναντες στον καταυλισμό

Παρουσία Τόσκα η πρώτη διέλευση τρένου στην Ειδομένη – 1.500 οι εναπομείναντες στον καταυλισμό
Eurokinissi

Παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα θα γίνει η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής της Ειδομένης.

Ο υπουργός νωρίς το μεσημέρι μεταβαίνει στην περιοχή μαζί με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα και , σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την παραμονή του στον καταυλισμό (το μεσημέρι της Πέμπτης) έχει προγραμματιστεί η διέλευση του πρώτου τρένου με εμπορεύματα από τα Σκόπια στην Ελλάδα.

Σε πρωινή του συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 ο κ. Τόσκας δήλωσε ότι έχουν απομείνει στην Ειδομένη «γύρω στα χίλια πεντακόσια άτομα και είναι γύρω στις δύο χιλιάδες άτομα σε ένα βενζινάδικο παρακάτω από την Ειδομένη. Σήμερα οι χίλιοι πεντακόσιοι που έχουν μείνει στην Ειδομένη θα φύγουν. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η μετακίνηση τους και οι υπόλοιποι δύο χιλιάδες περίπου, θα φύγουν μάλλον την Δευτέρα».

Πρόσθεσε δε ότι «οι μετανάστες και πρόσφυγες πηγαίνουν σε οργανωμένα κέντρα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή που έχουν κατασκευαστεί. Εκεί η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από το λασπότοπο της Ειδομένης και εκεί μπορούμε σαν κράτος να τους δώσουμε ότι δεν είχαν εκεί, να τους δώσουμε μια στοιχειώδη στέγη, να τους δώσουμε τροφή, να τους δώσουμε επικοινωνίες και να τους βάλουμε σε μια σειρά προκειμένου κάποιοι από αυτούς να επωφεληθούν από τη συμφωνία και να λειτουργήσει το λεγόμενο “relocation” δηλαδή η μετακίνηση τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.»

Δημοφιλή