Οι στόχοι της κυβέρνησης μετά το Eurogroup: Επιστροφή στην κανονικότητα και υλοποίηση των συμφωνηθέντων

Οι στόχοι της κυβέρνησης μετά το Eurogroup: Επιστροφή στην κανονικότητα και υλοποίηση των συμφωνηθέντων
sooc

Την πολυπόθητη επιστροφή στην «κανονικότητα» επιζητεί η κυβέρνηση, μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο διαρκών διαπραγματεύσεων, ψήφισης σκληρών μέτρων και συνεχούς πορείας στο χείλος του γκρεμού.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι η συμφωνία στο Eurogroup της Τρίτης, δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία, χρησιμοποιώντας τα όποια θετικά στοιχεία έχει η συμφωνία.

Κυρίως όμως, όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος υπό κανονικές συνθήκες και όχι υπό συνθήκες διαρκούς πίεσης και ατελέσφορης διαπραγμάτευσης.

Όπως εξηγούν, το επόμενο διάστημα αναμένονται μια σειρά από θετικές εξελίξεις που θα επιτρέψουν να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα στην αγορά. Η εκταμίευση της δόσης του δανείου θα απομακρύνει το κλίμα αβεβαιότητας καθώς τουλάχιστον προς το παρόν σταματά ο εφιάλτης των άδειων ταμείων.

Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι τουλάχιστον μέχρι το Νοέμβριο η αποπληρωμή των ομολόγων τα οποία λήγουν, τουλάχιστον ταμειακά είναι διασφαλισμένη. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί για τους επόμενους μήνες να επιδοθεί για ακόμα μια φορά στη πρακτική του σαρώματος των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων και τον οργανισμών για να αποπληρώσει τις δόσεις.

Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει στους οργανισμούς να προχωρήσουν στην αποπληρωμή των οφειλών τους ή τουλάχιστον στην ομαλή λειτουργία τους χωρίς να περικόπτουν αναγκαίες δαπάνες.

Παράλληλα τα 3,5 δισ. ευρώ τα οποία θα εκταμιευθούν σταδιακά μέχρι και το Σεπτέμβριο, θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, γεγονός που θα δώσει μια ανάσα ρευστότητας στην αγορά.

Ταυτόχρονα, η σταδιακή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτιμάται ότι θα απελευθερώσει ακόμα περισσότερη ρευστότητα στην αγορά, από κεφάλαια που μέχρι τώρα ιδιώτες και επιχειρήσεις απέφευγαν να τα χρησιμοποιήσουν προκειμένου να κρατούν ως ασφάλεια ρευστό στο ταμείο τους.

Η σημαντικότερη κίνηση όμως που θα δώσει όχι μόνο ρευστό αλλά και ισχυρό σήμα στην αγορά, σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, θα είναι από πλευράς ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) το «πράσινο φως» για την αποδοχή των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ως ενέχυρων για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τους Financial Times, Έλληνες αξιωματούχοι δηλώνουν βέβαιοι ότι η ΕΚΤ θα λάβει την επόμενη Πέμπτη τη σχετική απόφαση, με την οποία θα μειωθεί σημαντικά το κόστος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, καθώς το επιτόκιο για χρηματοδότηση απευθείας από την ΕΚΤ είναι μηδενικό (0,05%), ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο για τον δανεισμό τους από τον ELA ανέρχεται σε 1,55%.

Η επιστροφή του «waiver», δηλαδή της κατ΄ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση για τη φθηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, θα επιτρέψει στις τράπεζες να ξεκινήσουν, έστω και δειλά, να παρέχουν και πάλι ρευστότητα στην αγορά.

Στόχος βέβαια είναι να επιστρέψει η ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας οι οποίες σε βάθος χρόνου θα οδηγήσουν στην άρση των capital controls.

Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν σημαίνουν ότι οι κίνδυνοι και οι παγίδες δεν παραμένουν στο δρόμο προς την επίτευξη των στόχων.

Προς το παρόν το μόνο που σίγουρα έχει κερδίσει η κυβέρνηση από την απόφαση του Eurogroup είναι χρόνος και σχετική ηρεμία για να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα. Σε αντίθετη περίπτωση το αρνητικό κλίμα και οι συνθήκες έκτακτης ανάγκης θα γίνουν και πάλι καθημερινή διαδικασία.

Δημοφιλή