Η Αυστραλία τροποποίησε έκθεση του ΟΗΕ και της Unesco για την κλιματική αλλαγή

Η Αυστραλία τροποποίησε έκθεση του ΟΗΕ και της Unesco για την κλιματική αλλαγή
Aerial view of coral formations at Hardys Reef. Great Barrier Reef Marine Park, Whitsundays, Queensland, Australia
Aerial view of coral formations at Hardys Reef. Great Barrier Reef Marine Park, Whitsundays, Queensland, Australia
Andrew Watson via Getty Images

Οποιαδήποτε αναφορά στην Αυστραλία διαγράφηκε από έκθεση του ΟΗΕ και της Unesco για την κλιματική αλλαγή. Όπως μετέδωσε πρώτος ο Guardian, η αυστραλιανή κυβέρνηση είχε λάβει στα χέρια της προσχέδιο της έκθεσης και παρενέβη προκειμένου «να μην πληγεί ο τουρισμός της χώρας».

Η έκθεση έχει όνομα «Παγκόσμια Κληρονομιά και Τουρισμός στον Καιρό της Κλιματικής Αλλαγής», περιλαμβάνει πληροφορίες για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό και στην διαφύλαξη μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς και δημοσιεύτηκε σήμερα, Παρασκευή.

Η έκθεση αρχικά περιελάμβανε κεφάλαιο αφιερωμένο στο Μέγα Κοραλλιογενές Φράγμα που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Αυστραλίας, καθώς και μικρές αναφορές στο Εθνικό Πάρκο Κακαντού και στα δάση της Τασμανίας. Όταν όμως το Υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας είδε το προσχέδιο, παρενέβη, ζητώντας να διαγραφούν τα συγκεκριμένα κομμάτια. Τα Ηνωμένα Έθνη τελικά υποχώρησαν και η έκθεση δημοσιεύτηκε χωρίς καμιά αναφορά στην Αυστραλία. Σύμφωνα με τον Guardian, καμία άλλη χώρα δεν παρενέβη στην δημοσιοποίηση των στοιχείων.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Αυστραλίας εξήγησε στη βρετανική εφημερίδα ότι στόχος ήταν να προστατευτεί η τουριστική βιομηχανία της χώρας. «Πρόσφατα γεγονότα στην Αυστραλία έδειξαν ότι το να σχολιάζει κανείς αρνητικά την κατάσταση των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς, επηρεάζει τον τουρισμό».

Την ίδια στιγμή, επιστήμονες αντιδρούν στην συγκεκριμένη παρέμβαση. Ο Well Steffen, ένας εκ των ερευνητών που συνέταξε κομμάτι του κεφαλαίου που αναφερόταν στο Μέγα Κοραλλιογενές Φράγμα τόνισε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια «θυμίζει την πρώην Σοβιετική Ένωση».

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τις έρευνες, το 93% του Κοραλλιογενούς Φράγματος έχει αποχρωματιστεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Δημοφιλή