Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Οι τρεις κυριότερες εκκρεμότητες

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Οι τρεις κυριότερες εκκρεμότητες
Sooc

Διαπραγμάτευσης συνέχεια με την αξιολόγηση να έχει κλείσει αλλά τις «ουρές» της (όπως τις χαρακτήρισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος) να προκαλούν αναβρασμό στο οικονομικό επιτελείο προκειμένου όλα να κυλήσουν ομαλά προκειμένου να γίνει κανονικά η εκταμίευση της δόσης στα μέσα Ιουνίου.

Οι εκκρεμότητες είναι τρεις και ως εκ τούτου κυβέρνηση και δανειστές κρατούν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας μέχρι να οριστικοποιηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες. Η διαδικασία αποκρατικοποίησης του Ελληνικού θα πρέπει να προχωρήσει μέσα στον Ιούνιο. Στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων οι δανειστές περιμένουν από την κυβέρνηση να δώσει στα μέλη του πλήρη νομική κάλυψη. Στα κόκκινα δάνεια προέκυψε θέμα με τα δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου, θέμα που όπως παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου, δεν είχε συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς.

Για το θέμα υπήρξε χθες, Πέμπτη, τηλεδιάσκεψη μεταξύ θεσμών και Τράπεζας της Ελλάδος, προκειμένου να βρεθεί λύση τις επόμενες ημέρες. Τηλεδιάσκεψη όμως υπήρξε και για το θέμα των αναδρομικών του ΕΚΑΣ, καθώς οι θεσμοί ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις στον τρόπο που θα καλυφθούν τα 100εκατ ευρώ, από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν αναδρομικές κρατήσεις στους συνταξιούχους.

Η κάλυψη της «τρύπας» από το Ταμείο Αλληλεγγύης φαίνεται να έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τους δανειστές, καθώς δεν συμφωνούν με τη χρησιμοποίηση κονδυλίων από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ωστόσο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι στο Μνημόνιο περιγράφονται οι διαδικασίες αν υπάρξει υπέρβαση των στόχων, καθώς προβλέπεται ότι το πλεόνασμα θα μοιράζεται 30%-30%-40% (χρέος, ληξιπρόθεσμα, κοινωνικές δαπάνες).

Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος επιχείρησε να ανοίξει την πόρτα σε μελοντικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, εφόσον το πλεόνασμα αυτό προκύπτει μόνιμα. Σε αυτή την περίπτωση όπως είπε μπορεί να διατίθεται για μόνιμα μέτρα (π.χ. αυξήσεις συντάξεων), αν όχι να έχει μορφή έκτακτων βοηθημάτων.

Παρόλα αυτά η εκκρεμότητα με το ΕΚΑΣ έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση, καθώς όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου αναζητήται ακόμα η φόρμουλα που θα καλυφθεί η δημοσιονομική απώλεια.

Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος με τις δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το ΕΚΑΣ του πρώτου εξαμήνου να κρατηθεί αναδρομικά από τους συνταξιούχους και να αποζημιωθούν με άλλο τρόπο για αυτή την απώλεια.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους με τους οποίους και θα εφαρμοστεί η κυβερνητική δέσμευση αλλά και δεν θα υπάρξουν ενστάσεις από τους θεσμούς.

Αντίθετα με την τύχη του ΕΚΑΣ, οι δύο άνδρες ήταν ξεκάθαροι για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ καθώς δήλωσαν κατηγοριματικά ότι ο νόμος που ψηφίστηκε θα εφαρμοστεί κανονικά.

Δημοφιλή