Στο Wembley θα διεξαχθεί το πιο ακριβό παιχνίδι του κόσμου

Στο Wembley θα διεξαχθεί το πιο ακριβό παιχνίδι του κόσμου
Sport24

Το Σάββατο (28/5) δεν θα μάθουμε μόνο το νέο πρωταθλητή Ευρώπης, στο ποδόσφαιρο. Θα μάθουμε και ποια ομάδα θα απολαύσει τα 224 εκατ. ευρώ που δίνει το πιο επικερδές ματς στον κόσμο. Ποιο είναι αυτό; Να δεις.

νήμερα του τελικού στο UEFA Champions League, δηλαδή της συνάντησης μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Ατλέτικο Μαδρίτης (Σάββατο 28/5, 21.45), που θα μας αποκαλύψει το νέο πρωταθλητή Ευρώπης, στην Αγγλία θα 'χουν και μια... παράλληλη δραστηριότητα, η οποία θα ξεκινήσει στις 19.00 και θα έχεις τη δυνατότητα να την παρακολουθήσεις μέσω του live που έχει ετοιμάσει για εσένα το Sport24.gr. Τι σου λέω τώρα; Για το πιο ακριβό παιχνίδι στον κόσμο -πιο ακριβό, σε κέρδη, και από εκείνο που θα γίνει στο "Σαν Σίρο". Άφησε με να σου εξηγήσω.

Όποιος σηκώσει το τρόπαιο του UEFA Champions League, θα δει στο λογαριασμό του το ποσό των 150 εκατ. ευρώ, που δίνεται ως μπόνους της διαδικασίας. Συνολικά, η ομάδα που θα πατήσει στην κορυφή της Ευρώπης θα 'χει βγάλει από τη φετινή διαδρομή στην πρώτη τη τάξει διοργάνωση, σε συλλογικό επίπεδο, έως 54.5 εκατ. ευρώ. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Κάνε focus στο bonus του τίτλου, για να μπορέσω να σου πω ότι είναι κατά 73 εκατομμύρια μικρότερο, του ποσού που αφορά το ματς της Hull City με τη Sheffield Wednesday (υπολογίζεται κοντά στα 224 εκατ. ευρώ). Toυ τελικού δηλαδή, των playoffs στην Football League, απ' όπου θα προκύψει η ομάδα που θα ακολουθήσει την Burnley και τη Middlesbrough, του (ο οποίος φιλοξενήθηκε πρόσφατα στο Sport24.gr), στην Premier League.

Το συγκεκριμένο ματς, που θα διεξαχθεί στο Wembley, είναι εδώ και χρόνια πλούσιο σε δώρα. Φέτος, ωστόσο είναι πιο πλούσιο από ποτέ, αν σκεφτείς πως αυξήθηκε το ποσό κατά 52 εκατ. ευρώ, χάριν της αύξησης που σημειώθηκε στα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Premier League. Τα 125 εκατ. αντιστοιχούν στα έσοδα από την κεντρική διαχείριση της ελίτ των αγγλικών πρωταθλημάτων, με τις αυξήσεις στις εμπορικές δραστηριότητες και τα εισιτήρια. Τα υπόλοιπα είναι το "μαξιλαράκι" που θα δοθεί στην ομάδα που θα προκριθεί στην Premier League, αν αποχωρήσει από εκεί σε ένα χρόνο -αν υποβιβαστεί-, ώστε να "αντέξει" στα νέα δεδομένα. Μια στάση εδώ.

Στις ομάδες-ασανσέρ, εκείνες δηλαδή που προκρίνονταν στην Premier League, για να αποχωρήσουν μια σεζόν αργότερα, προσφερόταν "αλεξίπτωτο" -όπως το ονομάζουν- τεσσάρων χρόνων: εγγυημένα χρήματα για τις πληρωμές που έπρεπε να καλύψουν και χωρίζονταν σε 33 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο, σε 26 εκατ. ευρώ το δεύτερο, σε 13 εκατ. ευρώ τον τρίτο, ενώ άλλα τόσα έπαιρναν για τον τελευταίο χρόνο. Από πέρυσι, το "αλεξίπτωτο" έγινε τριετές και φέτος μειώθηκε στα δύο χρόνια... ζωής. Η πρώτη δόση είναι στα 52 εκατ. ευρώ. Αν τώρα, η ομάδα που κέρδισε την άνοδο καταφέρει να μείνει μεταξύ των καλύτερων την επικείμενη σεζόν, θα απολαύσει το συνολικό ποσό των 380 εκατ. ευρώ, σε εγγυημένα έσοδα!

Αυτά τα χρήματα είναι διαθέσιμα σε όλους τους συλλόγους που προκρίνονται στην Premier League, αλλά η φύση του "ξαφνικού θανάτου" των playoffs επιδεινώνει τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ του να βρεθείς με όλα αυτά τα χρήματα στην τσέπη και του να τα χάσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deloitte, οι ομάδες που θα ολοκληρώσουν την αγωνιστική περίοδο 2016-17 στις τελευταίες θέσης της πρώτης τη τάξει κατηγορίας, θα πάρουν έως 130 εκατ. ευρώ. Ποσό που σχετίζεται άμεσα με την αύξηση στα τηλεοπτικά έσοδα.

Ο Richard Battle, διευθυντής στo αθλητικό τμήμα της Deloitte, διευκρίνισε ότι "ο λόγος που τα νούμερα του τελικού των playoffs, αλλά και του αγώνα Middlesbrough-Brighton που διεξήχθη στις αρχές του μήνα, είναι μεγαλύτερα από αυτά που είχαμε συνηθίσει, είναι σε άμεση εξάρτηση με τη νέα τηλεοπτική συμφωνία της Premier League. Κάπως έτσι, προέκυψε ποσό που επιτρέπει στο όποιο σωματείο να κάνει επενδύσεις, όχι μόνο ως προς την αγορά ταλέντου, αλλά και τη δημιουργία υποδομών ή επί της προσφοράς στην κοινότητα".

Για την ιστορία, πριν δέκα χρόνια η πρόκριση στην Premier League έδινε 52 εκατ. ευρώ, με τον Battle να προσθέτει "η πρόκριση της Sheffield Wednesday στην Premier League, το 1999, της είχε δώσει 24 εκατ. ευρώ. Τώρα μπορεί να βγάλει ποσό έξι φορές μεγαλύτερο και να μπει στο ΤΟΡ30 του κόσμου, με τις ομάδες που έχουν τα μεγαλύτερα έσοδα. Τα γεμάτα στάδια, η παγκόσμια έκθεση στην τηλεόραση και η θέληση των εμπορικών συνεργατών να πληρώνουν ώστε να συνδέονται με το προϊόν της Premier League, είναι αυτό που έχει κάνει το συγκεκριμένο πρωτάθλημα, το πιο δυνατό σε όλον τον πλανήτη -σε ό,τι αφορά τα έσοδα. Έτσι, τα clubs μπορούν να επενδύουν σε καλύτερους παίκτες και το προϊόν να γίνεται περισσότερο ελκυστικό -και έτσι να αυξάνονται τα έσοδα ακόμα περισσότερο, μέσω τηλεοπτικών συμφωνιών και εμπορικών προϊόντων.

Πηγή: Sport24.gr

Δημοφιλή