Πυρά της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης περί «ύποπτου παραθύρου» για offshore

Πυρά της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης περί «ύποπτου παραθύρου» για offshore
Tax Haven Monaco.La Condamine with Monte Carlo behind.
Tax Haven Monaco.La Condamine with Monte Carlo behind.
John Lamb via Getty Images

Πυρά ομαδόν από την αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης προκάλεσε δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», σύμφωνα με το οποίο, ανάμεσα στις 7.500 σελίδες της νέας συμφωνίας πέρασε ρύθμιση που επιτρέπει να έχουν offshore εταιρείες, υπουργοί, βουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι, αν η έδρα τους είναι σε «φορολογικά συνεργάσιμες χώρες» (Παρθένοι Νήσοι, Κέιμαν, Βερμούδες κ.α.)- προκαλώντας και την αντίδραση της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Σε ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρονται τα εξής: «Με μία παράγραφο στις 7.500 σελίδες του τελευταίου πολυνομοσχεδίου προβλέπεται η αθώωση όσων υπουργών ή βουλευτών ή στελεχών του κράτους διαθέτουν off- shore εταιρείες, αρκεί αυτές να είναι σε "συνεργάσιμους" φορολογικούς παραδείσους. Η διάταξη ψηφίστηκε από 152 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ας πάνε λοιπόν στις περιφέρειές τους οι 152 να εξηγήσουν στους άνεργους και όσους βασανίζονται να επιβιώσουν, ποιους ξέπλυναν και ποιους ξεπλένουν με αυτή τη διάταξη. Η κοινωνία απαιτεί ΤΩΡΑ εξηγήσεις από τους υπουργούς που υπογράφουν την εισηγητική έκθεση».

O υπεύθυνος του ΚΤΕ Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι υπουργοί και βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλουν να έχουν offshore εταιρίες. Φρόντισαν να ανατρέψουν τη ρητή και καθολική απαγόρευση συμμετοχής των πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες που είχαν νομοθετήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Μια ακόμη σκανδαλώδης διάταξη, που συμπεριλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο των 240 άρθρων για το Υπερταμείο, τον κόφτη και τη νέα φοροκαταιγίδα, Μια διάταξη που την ψήφισαν όλοι οι βουλευτές τους. Τέρμα στα παραμύθια ότι δήθεν υπερασπίζονται τους φτωχούς που ψήφισαν “όχι”. Να την πάρουν πίσω άμεσα και αναδρομικά».

Σε ανακοίνωση του Ποταμιού αναφέρονται τα εξής: «Με μία παράγραφο στις 7500 σελίδες του τελευταίου πολυνομοσχεδίου προβλέπεται η αθώωση όσων υπουργών ή βουλευτών ή στελεχών του κράτους διαθέτουν off- shore εταιρείες, αρκεί αυτές να είναι σε "συνεργάσιμους" φορολογικούς παραδείσους. Η διάταξη ψηφίστηκε από 152 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ας πάνε λοιπόν στις περιφέρειές τους οι 152 να εξηγήσουν στους άνεργους και όσους βασανίζονται να επιβιώσουν, ποιους ξέπλυναν και ποιους ξεπλένουν με αυτή τη διάταξη. Η κοινωνία απαιτεί ΤΩΡΑ εξηγήσεις από τους υπουργούς που υπογράφουν την εισηγητική έκθεση».

Σε σχετική ανακοίνωση προέβη και το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, στην οποία αναφέρεται ότι η τροποποίηση της νομοθετικής ρύθμισης της κυβέρνησης Παπανδρέου αποτελεί σκάνδαλο.

Απάντηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της για «απαράδεκτη ανακοίνωση της Ν.Δ, εναρμονιζόμενη πλήρως με υβριστικά, χυδαία και λασπώδη δημοσιεύματα», υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν αναδρομική ισχύ οι διατάξεις που πρόσφατα ψηφίστηκαν με τις οποίες επέρχονται αλλαγές στο πόθεν έσχες.

Σχετικά με την πρόταση για γενική απαγόρευση συμμετοχή πολιτικών και βουλευτών σε μη ελληνικές εταιρείες, η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς τονίζει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει και να δεχθεί κάθε μέτρο που θα ενισχύσει τη διαφάνεια και θα συμβάλλει στην πάταξη της διαφθοράς, ενώ υπεραμύνεται των κυβερνητικών ρυθμίσεων σχετικά με τις αλλαγές στη νομοθεσία για το πόθεν έσχες.

Δημοφιλή