Οργή προκαλεί η θανάτωση ενός γορίλα κατά τη διάσωση αγοριού σε ζωολογικό κήπο του Οχάιο

Οργή προκαλεί η θανάτωση ενός γορίλα κατά τη διάσωση αγοριού σε ζωολογικό κήπο του Οχάιο

Η θανάτωση ενός γορίλα στον Ζωολογικό Κήπο του Σινσινάτι, στην πολιτεία Οχάιο, αφού ένα αγόρι 4 χρονών έπεσε μέσα στο χώρο καταλύματος του ζώου, προκάλεσε υπέρμετρη οργή και ερωτηματικά σχετικά με την ασφάλεια, οι αξιωματούχοι όμως του ιδρύματος περιέγραψαν την απόφασή τους δύσκολη αλλά απαραίτητη.

Πάνω από 2.000 άτομα υπέγραψαν ψήφισμα στον ιστότοπο Change.org ασκώντας δριμεία κριτική στην αστυνομία του Σινσινάτι και τον ζωολογικό κήπο για τη θανάτωση του ζώου και κάλεσαν τους γονείς του παιδιού να «θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις πράξεις τους διότι δεν επιτήρησαν το παιδί τους».

Η αστυνομία του Σινσινάτι είπε χθες ότι δεν είχαν απαγγελθεί κατηγορίες στους γονείς, αλλά ότι θα μπορούσε να συμβεί κάποια στιγμή από τον δικαστικό εισαγγελέα της κομητείας του Χάμιλτον. Οι αρχές δεν έδωσαν τα στοιχεία της οικογένειας ή του παιδιού στη δημοσιότητα.

Μια σελίδα στον ιστότοπο Facebook με τίτλο «Δικαιοσύνη για τον Χαράμπε» είχε πάνω από 3.000 «like» μέχρι χθες το απόγευμα (τοπικής ώρας), μια μέρα αφού ο γορίλας, που ζύγιζε 181 κιλά, πυροβολήθηκε το Σάββατο, δέκα λεπτά περίπου αφού πλησίασε το παιδί και άρχισε να το τραβάει.

Το ζώο, που ονομαζόταν Χαράμπε, αποτελούσε μέλος των Δυτικών πεδινών γορίλων, ενός είδους που τελεί υπό εξαφάνιση, και ο ζωολογικός κήπος είπε ότι σκόπευε να τον χρησιμοποιήσει για αναπαραγωγή του είδους.

Μάρτυρες δήλωσαν σε κανάλι της τοπικής τηλεόρασης ότι το παιδί είχε εκφράσει επανειλημμένα την επιθυμία του να βρεθεί με τον γορίλα στον ίδιο χώρο. Λίγο αργότερα, το αγόρι τρύπωσε μέσα από ένα φράγμα και έπεσε περίπου 3,7 μέτρα μέσα σε μία τάφρο γύρω από τον χώρο που κινούνταν ο γορίλας, από όπου τον άρπαξε ο Χαράμπε.

Ο πρόεδρος του ζωολογικού κήπου Θέιν Μέιναρντ είπε το Σάββατο ότι η ομάδα αντιμετώπισης επικίνδυνων ζώων του κήπου «πήραν μια δύσκολη απόφαση, η οποία ήταν και η σωστή απόφαση γιατί έσωσαν τη ζωή του μικρού».

Εξήγησε ότι επιλέχθηκε η θανάτωση του ζώου γιατί η δράση ηρεμιστικού που μπορούσε να χορηγηθεί με ειδικό όπλο θα χρειαζόταν χρόνο.

Οι αρχές του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται ο μικρός αρνήθηκαν να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους χθες για τα τραύματά του ή να επιβεβαιώσουν ότι βρισκόταν ακόμα στο νοσοκομείο.

Ο Μέιναρντ είπε πως ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά του 38ετούς χώρου έκθεσης γοριλών που κάποιο άτομο κατάφερε να εισχωρήσει στο χώρο παράνομα.

Σε άλλους ζωολογικούς κήπους, παρόμοια περιστατικά με άλλα ζώα έχουν καταλήξει σε τραγωδία ή σε τραυματισμούς των επισκεπτών. Μια εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση ενός 3χρονου αγοριού το οποίο έπεσε μέσα στον χώρο των γοριλών στον Ζωολογικό Κήπο Μπρούκφιλντ, κοντά στο Σικάγο, το 1996, όπου μια οκτάχρονη θηλυκή γορίλας ονομαζόμενη Μπίντι Χούα σήκωσε το αναίσθητο παιδί και το προστάτεψε από τους άλλους γορίλες. Η πράξη της της χάρισε τον τίτλο «'Ηρωας της Χρονιάς» του περιοδικού Newsweek και τον τίτλο «ενός από τα πιό συναρπαστικά πρόσωπα» του περιοδικού People.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ και Reuters)

Δημοφιλή