H τραγωδία στη Μεσόγειο σε μια φωτογραφία: Διασώστης αγκαλιάζει βρέφος που πνίγηκε στο πέρασμα για την Ιταλία

H τραγωδία στη Μεσόγειο σε μια φωτογραφία: Διασώστης αγκαλιάζει βρέφος που πνίγηκε στο πέρασμα για την Ιταλία

Στη δημοσίευση της φωτογραφίας ενός μωρού που πνίγηκε στα νερά της Μεσογείου προχώρησε η γερμανική ανθρωπιστική οργάνωση «Sea Watch», σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τους Ευρωπαίους πολίτες και ηγέτες για το προσφυγικό.

Η οργάνωση διασώζει πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν το πέρασμα από τις Αφρικανικές ακτές προς την Ιταλία και την Κυριακή ήρθαν αντιμέτωποι με ένα μακάβριο θέαμα. Στο λιμάνι Reggio Calabria ξεβράστηκαν 45 πτώματα μεταναστών και προσφύγων, η ξύλινη βάρκα των οποίων ανετράπη λίγο πριν φτάσει στον προορισμό της. Ανάμεσά τους βρισκόταν και το σώμα ενός βρέφους, το οποίο οι διασώστες απομάκρυναν από το νερό με προσοχή, ελπίζοντας ότι ίσως το παιδί είναι ακόμα ζωντανό.

«Είχε προτάξει τα χέρια του με τα μικρά του δάχτυλα στον αέρα, ο ήλιος έλαμπε στα λαμπερά, φιλικά, αλλά ακούνητα μάτια του», δήλωσε στο Reuters ο Μάρτιν, ο διασώστης που φαίνεται να το αγκαλιάζει στην φωτογραφία.

Ο ίδιος είναι μουσικοθεραπευτής και πατέρας τριών παιδιών και όταν αντίκρισε το μικρό παιδί άρχισε να τραγουδά για να ηρεμήσει και να προσπαθήσει να κατανοήσει, όπως είπε, «αυτή την ακατανόητη, σπαραχτική στιγμή».

Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε σε μια περίοδο που πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν κλείσει τα σύνορά τους στους πρόσφυγες και που παρατηρείται ραγδαία αύξηση στην απήχηση των εθνικιστών κομμάτων και οργανώσεων.

Πέρυσι το καλοκαίρι, η φωτογραφία του μικρού Αϊλάν από τη Συρία, το άψυχο σώμα του οποίου είχε εντοπιστεί στις ακτές του Μποντρούμ είχε γίνει σύμβολο όλων των προσφύγων και είχε ασκήσει πίεση στους Ευρωπαίους ηγέτες να ανοίξουν τις πόρτες τους στους πρόσφυγες.

Δημοφιλή