Οι χώρες που οι νέοι πιστεύουν πως θα δουλεύουν κυριολεκτικά μέχρι να πεθάνουν και πως απαντούν οι Έλληνες

Οι χώρες που οι νέοι πιστεύουν πως θα δουλεύουν κυριολεκτικά μέχρι να πεθάνουν και πως απαντούν οι Έλληνες
London
London
Peter Dazeley via Getty Images

Οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό - η οποία συνοδεύεται από διαδοχικές αυξήσεις του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για συντάξιμα ποσά που διαρκώς «συρρικνώνονται»- η γενικότερη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας και η αναγκαστική επιλογή για ατελείωτες ώρες εργασίας αλλά για λίγα χρήματα και συχνά χωρίς ασφάλιση, έχουν οδηγήσει τους νέους- και όχι μόνο- σε μια παγκόσμια κατάθλιψη.

Όλο και περισσότεροι νέοι, ηλικίας 18 έως 34 ετών σήμερα, πιστεύουν πως για να επιβιώσουν θα πρέπει να εργάζονται μέχρι το τέλος της ζωής τους και αυτή είναι μια άποψη που μοιράζονται οι νέοι όχι μόνο σε ευρωπαϊκές χώρες αλλά κυριολεκτικά από την Ανατολή μέχρι τη Δύση.

Σύμφωνα με μελέτη του ManPower Group στις ηλικίες αυτές ένας μέσος όρος 12% των νέων σε 25 χώρες του κόσμου πιστεύουν πως δεν θα συνταξιοδοτηθούν ποτέ. Κοινός θα εργάζονται μέχρι να πεθάνουν.

Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα μας, δεν θα πρέπει να μας φαίνεται περίεργο το γεγονός πως στην Ελλάδα με την άποψη αυτή συντάσσεται ένα ποσοστό της τάξεως του 15% των νέων, δηλαδή άνω του 12% του γενικού μέσου όρου και Ελληνίδες και Έλληνες είναι τρίτοι κατά σειρά σε επίπεδο...απογοήτευσης.

Πρώτοι έρχονται οι Ιάπωνες που πιστεύουν πως θα εργάζονται μέχρι να πεθάνουν σε ποσοστό ρεκόρ 37% και δεύτεροι οι Κινέζοι σε ποσοστό 18%. Αμέσως μετά η Ελλάδα ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως μεταξύ των νέων που κάνουν την ίδια δυσοίωνη πρόβλεψη είναι νέοι από οκτώ χώρες της ΕΕ αλλά και ισχυρές οικονομίες ανά το κόσμο.

Πως όμως οι προβλέψεις των νέων για το πότε, εάν και κατά πόσο το εργασιακό τους μέλλον θα έχει ένα αίσιο τέλος θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές, όταν η εργασιακή καθημερινότητα είναι ένας Γολγοθάς.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα της ManPower Group (Millenial Carreers: 2020 Vision) οι νέοι των ίδιων ηλικιών φαίνεται να δουλεύουν ατελείωτες ώρες. Την πρωτιά σε ώρες εργασίες έχουν οι νέοι και οι νέες στην Ινδία με 52 ώρες την εβδομάδα, ακολουθούν αυτοί του Μεξικό, της Κίνας και της Σιγκαπούρης με 48 ώρες, και τρίτοι έρχονται οι Έλληνες και οι Ελληνίδες με 47 ώρες την εβδομάδα. Πλέον ευνοημένοι – με τα σημερινά πάντα δεδομένα- οι Βρετανοί με 41 ώρες εργασίες την εβδομάδα.

You will find more statistics at Statista

Δημοφιλή