Κρεμλίνο: Απίθανο να αποκαταστήσει τις σχέσεις Ρωσίας – Ευρώπης η επίσκεψη Γιούνκερ

Κρεμλίνο: Απίθανο να αποκαταστήσει τις σχέσεις Ρωσίας – Ευρώπης η επίσκεψη Γιούνκερ
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS

Απίθανο χαρακτήρισε το Κρεμλίνο το ενδεχόμενο αποκατάστασης των τεταμένων σχέσεων της Μόσχας με την Ευρώπη λόγω της επίσκεψης του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κάνοντας λόγο ωστόσο για μια καλή ευκαιρία να αρχίσει η προσπάθεια περιορισμού των διαφορών.

Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη του Γιούνκερ, η πρώτη του ως επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, έρχεται σε μια περίοδο που η 28μελής ένωση αναφέρεται ότι ετοιμάζεται να ανανεώσει τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία για την κρίση στην Ουκρανία, όταν εκπνεύσει η ισχύς τους τον Ιούλιο.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένα κράτη μέλη θέλουν να αποκατασταθούν οι εμπορικές σχέσεις με τη Μόσχα, αλλά τα περισσότερα επισημαίνουν ότι θεωρούν πως η Ρωσία πρέπει να προχωρήσει περισσότερο στην εφαρμογή της λεγόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία, αν θέλει να αρθούν οι κυρώσεις.

«Δεν θα ήμουν υπερβολικά αισιόδοξος (για την επίσκεψη του Γιούνκερ) ούτε θα έψαχνα για ενδείξεις σημαντικής προόδου σε κάθε ένα βήμα που κάνει η Ε.Ε.», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Δεν μπορεί να ξεπεραστούν γρήγορα οι αρνητικές, όπως είπε, συνέπειες από τις δηλώσεις της ΕΕ περί κυρώσεων και από την άρνησή της, όπως τη χαρακτήρισε, να συνδιαλλαγεί με τη Ρωσία σε πολλά επίπεδα, δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Όμως το πιο θετικό στοιχείο σ' αυτή την επίσκεψη είναι ότι φανερώνει μια ετοιμότητα και μια επιθυμία για διάλογο με στόχο την επίτευξη συναίνεσης σ' αυτά τα ζητήματα στα οποία εξακολουθούμε να έχουμε έντονες διαφωνίες».

Στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε σήμερα ότι στη διάρκεια του ταξιδιού του τον Ιούνιο στη Ρωσία, ο Γιούνκερ πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ υπογράμμισε πως δεν υπάρχει τίποτε το «ασυμβίβαστο» ανάμεσα στην επίσκεψη αυτή και στην επικείμενη απόφαση για την παράταση ή μη των κυρώσεων που έχουν στόχο τη Μόσχα.

Ο Γιούνκερ θα χρησιμοποιήσει τη συμμετοχή του στο διεθνές οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης «για να κάνει γνωστή στους Ρώσους ηγέτες και σ' ένα ευρύτερο κοινό την άποψη της ΕΕ αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση των σχέσεων» με τη Μόσχα, δήλωσε ο κ. Σχοινάς.

«Ο πρόεδρος Πούτιν θα βρίσκεται επίσης στο φόρουμ και πιστεύω ότι είναι προφανές ότι, καθώς οι δύο ηγέτες θα βρίσκονται εκεί, θα συναντηθούν στον βαθμό που θα συμμετέχουν στο ίδιο φόρουμ», συνέχισε ο εκπρόσωπος όταν ερωτήθηκε αν θα υπάρξει διμερής συνάντηση ανάμεσα στον Γιούνκερ και τον αρχηγό του ρωσικού κράτους.

«Δεν βλέπουμε τίποτε το ασυμβίβαστο ανάμεσα στην απόφαση του προέδρου Γιούνκερ να παρευρεθεί στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης» και στην προσεχή απόφαση σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο)

Δημοφιλή