Κατρούγκαλος: Επίδομα που θα δοθεί λογιστικά είναι το ισοδύναμο για τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ

Κατρούγκαλος: Χωρίς καφέ και τσιγάρα ζούμε, χωρίς ρεύμα όχι
Sooc

Επίδομα που θα χορηγηθεί στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ λογιστικά από το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το ισοδύναμο μέτρο της κυβέρνησης για να μην επιστρέψουν οι συνταξιούχοι τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ, τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Για να μην υπάρξει «τρύπα» στην πρόβλεψη για δημοσιονομική προσαρμογή, το επίδομα θα δοθεί λογιστικά, είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

«Τηρούμε τη συμφωνία κατά γράμμα, αλλά σε αυτό το θέμα μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, γιατί το μέτρο είναι εκτός μνημονίου», διαμήνυσε ο υπουργός Εργασίας.

«Η κατάργηση του ΕΚΑΣ είχε συμφωνηθεί πέρυσι τον Ιούλιο με τους ψήφους της αντιπολίτευσης. Δεν είναι αριστερό μνημόνιο αυτό, είναι νεοφιλελεύθερο μνημόνιο, που προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε με αντίθετα μέτρα- και αυτό κάναμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τη διάταξη του νομοσχεδίου αναφορικά με τις offshore εταιρείες, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι είναι θέμα που πρέπει να ρυθμιστεί γιατί οδηγεί σε ανεπιτυχή αποτελέσματα, φέρνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση του Παύλου Χαϊκάλη. «Του στοίχισε τη θέση του στη Βουλή, δεν είχε εξωχώριο εταιρεία, είχε εταιρεία στην Κύπρο για να διαχειρίζεται τα κέρδη από τη δραστηριότητά του εκεί», εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος.

Αναφερόμενος στην οικονομική και φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, είπε πως «προσπαθούμε να πάρουμε πολλά από τους λίγους και λίγα από τους πολλούς... Είναι σαφέστατη επιλογή ποιους θέλουμε να επιβαρύνουμε», και προσέθεσε για τους έμμεσους φόρους: «μπορούμε να ζήσουμε λιγάκι χωρίς τσιγάρα ή καφέ, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό ή ρεύμα».

Αναφορικά με τα εργασιακά είπε πως «οι εργοδοτικές οργανώσεις μου είπαν δεν υπάρχει ζήτημα ομαδικών απολύσεων».

Φωτίου: Δεν θα ζητήσουμε το ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους

«Η ουσία είναι ότι εμείς δεν πρόκειται από τους χαμηλοσυνταξιούχους, που πήραν το ΕΚΑΣ, να τους το ζητήσουμε πίσω... Ακόμη και αν τυπικά αυτό γινόταν, αυτόματα θα τους επιστρεφόταν από άλλη πηγή», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου.

Μιλώντας στο Α' Πρόγραμμα, κ. Φωτίου τόνισε ότι «για το θέμα έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός και στην πράξη οι συνταξιούχοι δεν πρόκειται να χάσουν αυτά τα χρήματα... Το ποσόν που απαιτείται γι' αυτήν τη ρύθμιση, θα βρεθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα».

Ερωτειθείσα για τη ρύθμιση που αφορά τη συμμετοχή πολιτικών σε off shore απάντησε πως «είναι η τρίτη χοντροκομμένη ιστορία που η Νέα Δημοκρατία κάνει παιχνίδι... Τρίτη και φαρμακερή, ελπίζω να σταματήσει εδώ», υπενθυμίζοντας τα θέματα με τα ολοήμερα σχολεία και τα πτυχία.

Όπως εξήγησε η κ. Φωτίου, η ρύθμιση της κυβέρνησης αφορά χώρες που παρέχουν πληροφορίες και δικαστική συνδρομή, και ως εκ τούτου δεν μπορούν να κρυφτούν, αν κάποιοι το επιθυμούν. «Είμαστε έτοιμοι ακόμη να βάλουμε και δεύτερο φίλτρο για τους βουλευτές και υπουργούς, ακόμη περισσότερο και τρίτο κι όσα θέλουνε. Αλλά να αφήσουν τις εξυπνάδες και τις καταγγελίες και να φέρουνε προτάσεις για το δεύτερο και τρίτο φίλτρο... Τα κόμματα τα οποία ήτανε πρωταθλητές σ' αυτόν τον τομέα, θα μας κουνάν και το δάχτυλο;» συμπλήρωσε.

Για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα υπογράμμισε ότι «πρόκειται για αγόρια στο 95% ηλικίας 13-17 χρόνων συνήθως… γιατί εδώ υπάρχει μία λάθος εικόνα ότι είναι μωρά παιδιά… ». «Η κάλυψη των αναγκών αυτών των παιδιών γίνεται μέσα από μία τριμερή συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και ΜΚΟ με τις οποίες αυτή συνεργάζεται και δημιουργούνται ειδικά κέντρα με αυστηρές προδιαγραφές, που περιγράφονται σε νόμο, που επεξεργάζεται το υπουργείο και σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή», σημείωσε.

Δημοφιλή