Η γκρίνια δεν βοηθά: Πώς να βοηθήσετε τον/την σύντροφό σας να κόψει το κάπνισμα

Η γκρίνια δεν βοηθά: Πώς να βοηθήσετε τον/την σύντροφό σας να κόψει το κάπνισμα
Nonsmoker Man and Smoker Young Woman
ByeByeTokyo via Getty Images
Nonsmoker Man and Smoker Young Woman

Όλοι γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μπορεί οι καπνιστές να έχουν μειωθεί στην Ελλάδα, αλλά το παθητικό κάπνισμα παραμένει το ίδιο, οπότε αν ο/η σύντροφός σας καπνίζει και εσείς όχι, υπάρχει πρόβλημα.

Παρ΄ολ΄αυτά, η γκρίνια δεν βοηθά όπως διαπίστωσε πρόσφατη έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και το Πανεπιστήμιο του Άμπερντιν.

Αντίθετα, το να προσφέρετε συναισθηματική υποστήριξη είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσφέρετε βοήθεια στην προσπάθεια που κάνει το άλλο σας μισό.

Επιπλέον. η έρευνα διαπίστωσε ότι ακόμα και πρακτική βοήθεια, όπως να κρατήσετε λίγο τα παιδιά ή να κάνετε εσείς τα εβδομαδιαία ψώνια, μπορεί να λειτουργήσει θετικά.

'Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο υπεύθυνος της έρευνας, Dr Gertraud Stadler: «Οι καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες να κόψουν το κάπνισμα, εάν λαμβάνουν υποστήριξη που σχετίζεται με τις καπνιστικές τους συνήθειες και είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους. Η ιδέα πίσω από αυτές τις έρευνες ήταν να κατανοήσουμε πραγματικά τι συμβαίνει στην καθημερινότητα όταν ένας από το ζευγάρι κόβει το κάπνισμα και, κυρίως, τι μπορεί να κάνει το έτερον ήμισυ για να βοηθήσει».

Ενώ πρόσθεσε ότι η υποστήριξη είναι ακόμα πιο σημαντική ότι προσφέρεται αφού το άτομο έχει ξεκινήσει την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στη βρετανική έκδοση της HuffPost.