Γιατί εξαφανίζονται οι προτομές στο κέντρο της Αθήνας ;

Γιατί εξαφανίζονται οι προτομές στο κέντρο της Αθήνας ;
Η προτομή του Άγγελου Τερζάκη
Η προτομή του Άγγελου Τερζάκη
eurokinissi

Πέντε χάλκινες προτομές κλάπηκαν μέσα σε δυο μόλις μέρες από το κέντρο της Αθήνας, όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή σε ρεπορτάζ της. Πρόκειται για τις προτομές πέντε λογοτεχνών: Γεώργιος Θεοτοκάς, Κωστής Μπαστιάς, Κώστας Ουράνης, Άγγελος Τερζάκης, Παντελής Χορν που βρίσκονταν στον πολύπαθο πλέον χώρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.

Για να γίνει μια τέτοια κλοπή χρειάζεται βαρύς εξοπλισμός- και κάποιου είδους τροχός. Απορεί κανείς πως οι δράστες κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν βαρύ εξοπλισμό σε ένα τόσο κεντρικό σημείο, χωρίς να ασχοληθεί κανείς, πόσο μάλλον τη στιγμή που κάθε τέτοια προτομή ζυγίζει από 15 έως 20 κιλά.

Από το ίδιο μέρος είχαν κλαπεί τρεις ακόμη προτομές αυτές του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, Νίκου Καζαντζάκη και Αντώνη Τρίτση το 2013, χρονιά κατά την οποία υπήρχε πάλι ένα μεγάλο κύμα κλοπών. Εκτός από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων είχαν κλαπεί προτομές και αγάλματα από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας αλλά και από την Κυψέλη.

Το πραγματικά τραγικό είναι ότι οι προτομές πουλιούνται ως σκραπ η λιώνουν για ελάχιστα χρήματα σε παράνομα χυτήρια. Στο παρελθόν η αστυνομία είχε καταφέρει να εντοπίσει τέσσερις προτομές σε χυτήρια του Ασπροπύργου και κατά πάσα πιθανότητα για εκεί προορίζεται και η νέα «φουρνιά» των χαμένων προτομών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συντήρηση (πόσο μάλλον η αντικατάσταση) μιας τέτοιας προτομής είναι εξαιρετικά ακριβή αλλά και ότι ο χώρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων θεωρείται πλέον εξαιρετικά προβληματικός καθώς τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχτεί σε στέκι τοξικομανών όπου η χρήση και η αγορά ναρκωτικών γίνονται «ανοιχτά», μέρα μεσημέρι και μπροστά στα μάτια των περαστικών.

Δημοφιλή