Πώς η νανοτεχνολογία έφερε τη Mitsubishi και τη VARTA στη Θεσσαλονίκη: Το ΑΠΘ στην αιχμή της τεχνολογίας

Πώς η νανοτεχνολογία έφερε τη Mitsubishi και τη VARTA στη Θεσσαλονίκη: Το ΑΠΘ στην αιχμή της τεχνολογίας
Graphene atomic structure, computer illustration.
Graphene atomic structure, computer illustration.
ANDRZEJ WOJCICKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

Το ενδιαφέρον ξένων κολοσσών, όπως η MMC Ryotec του ιαπωνικού ομίλου Mitsubishi και η γερμανική VARTA, έχουν προσελκύσει οι τεχνολογίες νανοτεχνολογίας και οι ηλεκτρονικές διατάξεις -μοναδικές στον κόσμο- που παράγονται πιλοτικά στο Κέντρο Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών του ΑΠΘ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

«Τεχνολογίες όπως αυτές δεν υπάρχουν σήμερα ούτε στην Ιαπωνία ούτε στη Γερμανία, οπότε επιχειρήσεις θα έρθουν να συνεργαστούμε [...] Είναι η πρώτη φορά στα χρόνια της τεχνολογικής επανάστασης, που κάτι παράγεται πραγματικά εδώ», επισήμανε ο επικεφαλής του Κέντρου και του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας (LTFN του ΑΠΘ), καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Μεταξύ άλλων, στο Κέντρο υπάρχει διάταξη 25 μέτρων, η οποία εμπεριέχει παλμικά λέιζερ, ικανά να χαράξουν ή να αφαιρέσουν όγκο, χ»χωρίς η ύλη να καταλάβει ότι κάτι την ακούμπησε», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δρ Λογοθετίδης.

Έχοντας πετύχει πρωτοπορία στον συγκεκριμένο χώρο, το ΑΠΘ -και μέσω αυτού η Θεσσαλονίκη- "πατάει πόδι" σε μια αγορά, το μέγεθος της οποίας εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 80 δισ. δολάρια παγκοσμίως μέχρι το 2022 (έναντι πωλήσεων 30 δισ. δολ. σήμερα στις διατάξεις οργανικών και εκτυπωμένων ηλεκτρονικών).

«Αν δε, υπολογιστεί η προστιθέμενη αξία τότε φτάνουμε στο ίδιο διάστημα στα 220-300 δισ. δολάρια σε εφαρμογές», σημείωσε ο κ.Λογοθετίδης, αναφέροντας ενδεικτικά ότι μεγάλες είναι οι προοπτικές στις OLED (σ.σ. οργανικές φωτοδιόδους), τα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά, τις τεχνολογίες RFID (σ.σ. «ταυτοποίησης μέσω ραδιοσυχνοτήτων», που αποτελούν την εξέλιξη των γνωστών barcodes), τους βιοσένσορες και τα wearables (σ.σ. "φορετές" συσκευές).

To Kέντρο, που διαθέτει τρεις μονάδες παραγωγής οργανικών και εκτυπωμένων ηλεκτρονικών, με μηχανήματα τα οποία σχεδίασαν και υλοποίησαν Έλληνες ερευνητές στο πλαίσιο κοινοτικών προγραμμάτων, απασχολεί ερευνητικό προσωπικό 35 ατόμων και τώρα αναζητά τους τρόπους να προσεγγίσει ξένες βιομηχανίες για τη δρομολόγηση συνεργασιών.

Η κρίση δεν τους πτοεί

Οι βιομηχανίες αυτές φαίνεται πως έχουν ήδη αρχίσει να βρίσκουν τον δρόμο προς την Ελλάδα, αφού την εμπιστοσύνη τους στην προοπτική της Θεσσαλονίκης επιβεβαίωσαν τόσο ο δρ Ναόκι Ρικίτα (Naoki Rikita), τεχνικός διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας MMC Ryotec του ομίλου Mitsubishi, όσο και ο διευθυντής έρευνας της γερμανικής VARTA, δρ Μάρτιν Κρεμπς (Martin Krebs).

Αμφότεροι επισήμαναν ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν αποτελεί για αυτούς αντικίνητρο, όταν εξετάζουν ερευνητικούς "προορισμούς" από όπου μπορούν να αντλήσουν τεχνογνωσία. «Το τεχνολογικό επίπεδο των μονάδων του Κέντρου είναι πολύ υψηλό και υπάρχουν πολλές προοπτικές για συνεργασία», δήλωσε ο κ. Ρικίτα, ενώ ο κ. Κρεπς επισήμανε ότι, για αυτόν, η Ελλάδα είναι ό,τι ήταν και πριν από την κρίση. «Θέλουμε να συνεργαστούμε με ελληνικά ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και εταιρείες», προσέθεσε.

Βελτιωμένα μελάνια για εκτυπωμένες μπαταρίες

Μάλιστα, η αρχή για τη Varta έχει ήδη γίνει, καθώς στο πλαίσιο και του κοινοτικού προγράμματος Basmati, φαίνεται πως εμπιστεύεται το ΑΠΘ για να βελτιώσει την ποιότητα των μελανιών εκτύπωσης. Όπως εξήγησε ο κ. Κρεμπς, ένα γενικότερο πρόβλημα στην αγορά των οργανικών ηλεκτρονικών σήμερα είναι ότι τα απαιτούμενα μελάνια εκτύπωσης συχνά δεν είναι διαθέσιμα στην αγορά στην επιθυμητή ποιότητα, με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να μη λειτουργεί άψογα. Οι ερευνητές του ΑΠΘ μπορούν να παράσχουν την τεχνογνωσία για τη βελτίωση των μελανιών και αυτό ακριβώς είναι το σημείο που φαίνεται πως πείθει τη Varta να στρέψει το βλέμμα της στη Θεσσαλονίκη, ώστε να παράγει καλύτερες εκτυπωμένες μπαταρίες στην επόμενη τριετία.

Τα εγκαίνια του πρωτοποριακού αυτού κέντρου έγιναν χτες, ενώ παράλληλα υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Οργανικών & Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (HOPE-A) και του αντίστοιχου ιαπωνικού φορέα (JAPEC). Ο JAPEC αριθμεί 90 μέλη από την Ιαπωνία και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων κολοσσοί της παγκόσμιας βιομηχανίας (πχ, Mitshubishi, Sony, Samsung, Toshiba, Hitachi, Toyo, TDK, BASF και Merck). «Η τεχνολογία που παράγεται εδώ είναι πολύ επεκτάσιμη (expansible)», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρικίτα θέλοντας να αναδείξει το ευρύ πεδίο πιθανών εφαρμογών.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή