ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/06/2016 11:42 EEST | Updated 01/06/2016 13:28 EEST

Εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. τον Ιούνιο βλέπουν στην κυβέρνηση. Ανοικτό ακόμα το ζήτημα των κόκκινων δανείων

Bloomberg via Getty Images
Euclid Tsakalotos, Greece's finance minister, right, speaks during a press conference after a Eurogroup meeting in Brussels, Belgium, on Monday, May 9, 2016. The euro area and the International Monetary Fund will assess whether Greek Prime Minister Alexis Tsipras has made enough budget-tightening commitments to gain another disbursement of emergency loans. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images

Εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, βλέπουν στην κυβέρνηση, καθώς όπως είπε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών «υπολογίζω ότι θα εκταμιευθεί η δόση την άλλη Δευτέρα», προσθέτοντας ότι προηγουμένως θα πρέπει να βγει η έκθεση της τρόικας και να περάσει από πέντε κοινοβούλια η συμφωνία.

Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια ο ίδιος παράγοντας με άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις είπε ότι ακόμα « δεν έχουμε κλείσει. Ίσως πάει για αργότερα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ενδεχομένως να υπάρξει και νέα τηλεδιάσκεψη σήμερα, στην οποία την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεδομένου ότι ο Γ. Σταθάκης λείπει στο εξωτερικό για τη συνεδρίαση του ΟΟΣΑ.

Στα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα όπως έγραψε νωρίτερα η HuffPost Greece, για το ΕΚΑΣ οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην επιστραφούν τα αναδρομικά του πρώτου εξαμήνου και η «τρύπα» των 86 εκατ. ευρώ να καλυφθεί χαμηλώνοντας λίγο τα εισοδηματικά όρια στα επόμενα κύματα μείωσης των δικαιούχων. Αυτό σημαίνει ότι το ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2019 θα συνεχίσει να δίνεται κανονικά με τους δικαιούχους να μειώνονται κάθε χρονιά, προκειμένου να σταματήσει η πληρωμή του ΕΚΑΣ το 2020.

Αντίθετα ανοιχτά έμειναν τα θέματα για τις εισφορές των νέων επαγγελματιών, τα οποία σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Εργασίας θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της επόμενης αξιολόγησης το φθινόπωρο.