ΔΙΕΘΝΕΣ
02/06/2016 08:05 EEST | Updated 02/06/2016 08:06 EEST

«Πλύση εγκεφάλου» των φοιτητών με δυτικές οικονομικές θεωρίες καταγγέλλουν Κινέζοι ακαδημαϊκοί

This photo taken on May 24, 2016 shows senior high school students studying at night to prepare for the college entrance exams at a high school in Lianyungang, east China's Jiangsu province.  
The three-day 2016 college entrance exam will start on June 7. / AFP / STR / China OUT        (Photo credit should read STR/AFP/Getty Images)
STR via Getty Images
This photo taken on May 24, 2016 shows senior high school students studying at night to prepare for the college entrance exams at a high school in Lianyungang, east China's Jiangsu province. The three-day 2016 college entrance exam will start on June 7. / AFP / STR / China OUT (Photo credit should read STR/AFP/Getty Images)

Να σταματήσει η «πλύση εγκεφάλου» που υφίστανται οι Κινέζοι φοιτητές με τις δυτικές οικονομικές θεωρίες, ζητούν με επιστολή τους κινέζοι ακαδημαϊκοί οι οποίο καλούν παράλληλα την κυβέρνηση της χώρας τους να συμπεριλάβουν περισσότερη μαρξιστική θεωρία στη διδακτέα ύλη.

Η δυτική σκέψη κυριαρχεί όλο και περισσότερο στα ακαδημαϊκά μαθήματα, ενώ την ίδια στιγμή η διδασκαλία της μαρξιστικής θεωρίας έχει πάρει την κατιούσα με αποτέλεσμα να παρατηρείται οξεία παρέκκλιση από τις σοσιαλιστικές αρχές στα οικονομικά που διδάσκονται στα πανεπιστήμια, τονίζουν οι καθηγητές που υπέγραψαν την επιστολή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financial Times (FT).

Οι FT σχολιάζουν ότι στην επιστολή δεν γίνεται καμία αναφορά στο γεγονός ότι ο Κάρλ Μάρξ έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Βρετανία.

Η επιστολή των ακαδημαϊκών συμπληρώνει τις δηλώσεις στις οποίες προέβη πριν από περίπου ένα χρόνο ο κινέζος υπουργός Παιδείας όπου κατήγγειλε πως τα σχολικά βιβλία που προβάλλουν και προωθούν τις δυτικές αξίες δεν έχουν καμία θέση στις σχολικές αίθουσες.

Οι δεκάδες καθηγητές που συνυπέγραψαν την επιστολή καλούν τα πανεπιστήμια στο νέο ακαδημαϊκό έτος να μοιράσουν τη διδακτέα ύλη 50/50 μεταξύ Μαρξιστικής πολιτικής οικονομίας και των οικονομικών όπως διδάσκονται στη Δύση.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος της Κίνας σε ομιλία του κάλεσε τους ακαδημαϊκούς να εκσυγχρονίσουν τον Μαρξισμό και να τον προσαρμόσουν στις ανάγκες της χώρας η οποία προσβλέπει στην ανάπτυξη.

«Η Μαρξιστική προσέγγιση των οικονομικών έχει διαμορφώσει την παγκόσμια οικονομία. Οι αρχιτέκτονες των οικονομικών θαυμάτων που σημειώθηκαν στην ανατολική Ασία, στην Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, βασίστηκαν στον Μαρξισμό ο οποίος βλέπει τη βιομηχανοποίηση ως το μέσο δημιουργίας πλεονάσματος» δηλώνει στους FT ο καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ Ha-Joon Chang.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι FT, η φθίνουσα επιρροή του Μαρξισμού δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στα πανεπιστήμια της Κίνας. Μέχρι το 1980 ήταν ο κανόνας στα κορυφαία πανεπιστήμια της Δύσης όπως το Χάρβαρντ και το Στάνφορντ, να έχουν ένα ή δύο καθηγητές με εξειδίκευση στον Μαρξισμό. Ωστόσο μετά τη συνταξιοδότησή τους δεν αντικαταστάθηκαν.

Η ίδια πηγή συνεχίζει αναφέροντας πως τα κυρίαρχα ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Κίνα, όπως το Κέντρο Οικονομικής Έρευνας του Πανεπιστημίου της Κίνας, έχουν «υιοθετήσει» τη δυτική διδακτέα ύλη όσο αφορά τα μαθήματα των οικονομικών, ενώ το πανεπιστήμιο Renmin έχει ένα τμήμα επιφορτισμένο με τη μετάφραση στα κινέζικα βιβλίων οικονομικών που διδάσκονται στα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Ωστόσο, καταλήγουν οι FT, οι προσπάθειες να περιοριστεί η δυτική επιρροή στην κινεζική εκπαίδευση φαίνεται ότι πέφτουν στο κενό, καθώς περισσότεροι από 300.000 κινέζοι φοιτητές το έτος 2014-15 μετακόμισαν στις ΗΠΑ για σπουδές. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτο για την Εκπαίδευση (Institute of International Education).

Sponsored Post