Ντράγκι: Πρώτα η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και η εκταμίευση της δόσης και μετά η επαναφορά του waiver

Ντράγκι: Πρώτα η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και η εκταμίευση της δόσης και μετά η επαναφορά του waiver
European Central Bank (ECB) President Mario Draghi addresses a news conference at the ECB headquarters in Frankfurt, Germany, in this March 10, 2016 file photo. REUTERS/Kai Pfaffenbach/Files GLOBAL BUSINESS WEEK AHEAD PACKAGE - SEARCH
European Central Bank (ECB) President Mario Draghi addresses a news conference at the ECB headquarters in Frankfurt, Germany, in this March 10, 2016 file photo. REUTERS/Kai Pfaffenbach/Files GLOBAL BUSINESS WEEK AHEAD PACKAGE - SEARCH
Kai Pfaffenbach / Reuters

Πρώτα η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και η εκταμίευση της δόσης και μετά η επαναφορά του waiver για τις ελληνικές τράπεζες, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Η απόφαση πλέον μετατίθεται για την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 22 Ιουνίου, όταν εκτός απροόπτου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Σχετικά με την επαναφορά του waiver ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι είπε πως «είχαμε συζήτηση, αλλά δεν είχαμε απόφαση» και πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα περιμένει τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του ESM για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Η ΕΚΤ ενημερώθηκε για την πρόοδο που σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες και οδήγησε στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου. «Το πακέτο μέτρων θέτει τη βάση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης» είπε ο κ. Ντράγκι εξηγώντας πως μόλις ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να προχωρήσει στην εκ νέου αποδοχή των ελληνικών ομολόγων.

Όπως έγραφε νωρίτερα η HuffPost Greece είτε οι αποφάσεις ληφθούν σήμερα Πέμπτη, είτε το διοικητικό συμβούλιο περιμένει πρώτα την ψήφιση της συμφωνίας από τα πέντε ευρωπαϊκά κοινοβούλια και την απόφαση του ESM, το κέρδος για τις τράπεζες θα είναι μεγάλο.

Μετά την απόφαση της ΕΚΤ οι τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται ξανά με επιτόκιο 0,05% που προσφέρει η Κεντρική Τράπεζα και όχι με το πολύ υψηλό 1,55% που δανείζονται αυτή τη στιγμή από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, δηλαδή τον γνωστό ELA, καταγράφοντας έτσι αρχικά ετήσιο όφελος 150 εκατ. ευρώ.

Ακόμα μεγαλύτερο θα είναι το κέρδος από τη μείωση του ποσοστού haircut, βάσει του οποίου δέχεται η ΕΚΤ τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών. Σήμερα, το haircut διαμορφώνεται στο 45%, όταν πριν συνδεθούν με τον ELA κινούνταν στην περιοχή του 25% κατά μέσο όρο.

Βέβαια το ακόμα μεγαλύτερο όφελος θα είναι η επιστροφή της εμπιστοσύνης στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα, γεγονός που θα επιτρέψει (έστω και σε βάθος χρόνου) να επιστραφούν κεφάλαια που αποσύρθηκαν το προηγούμενο διάστημα, εξαιτίας των φόβων για «κούρεμα» καταθέσεων ή την έξοδο από την Ευρωζώνη.

Οι εξελίξεις αυτές θα επιτρέψουν και τη σταδιακή χαλάρωση των capital controls. Τα βήματα θα είναι ταχύτερα για την επιχειρηματική δραστηριότητα, αρχής γενομένης από την απελευθέρωση των συναλλαγών στις εισαγωγικές επιχειρήσεις.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα να υπάρξει μικρή χαλάρωση και σε ότι έχει να κάνει με την ανάληψη χρημάτων, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει συζητηθεί η αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου από τα 420 ευρώ στα 500 ή 550 ευρώ.

Αντίστοιχα σχεδιάζεται το όριο αναλήψεων να μην ανανεώνεται κάθε εβδομάδα, αλλά να υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης σωρευτικά των χρημάτων ενός δεκαπενθήμερου ή ακόμα και ενός μήνα.

Όλα τα παραπάνω βέβαια προϋποθέτουν ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει σήμερα Πέμπτη την κατάθεση στη Βουλή (κατατέθηκαν την Τετάρτη αυτές που αφορούν το ΕΚΑΣ, τον ΑΔΜΗΕ, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τα Ειδικά μισθολόγια) των τροπολογιών με τις «ουρές» της αξιολόγησης, μετά και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο με τους δανειστές.

Δημοφιλή