Τσίπρας: Σηκώστε τα μανίκια και δουλέψτε. Οι τρεις προτεραιότητες της κυβέρνησης

Τσίπρας: Σηκώστε τα μανίκια και δουλέψτε. Οι τρεις προτεραιότητες της κυβέρνησης
sooc

Σε απολογισμό των όσων έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα τόσο στο εσωτερικό κομμάτι όσο και στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας στην εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο.

Ένα σημαντικό μέρος από τη δόση, πάνω από 4 δισ. όπως είπε, θα δοθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και θα πέσουν στην πραγματική οικονομία. Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης πως η ελληνική κυβέρνηση αναμένει την ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης και την επαναφορά του waiver στα ελληνικά ομόλογα, όπως επίσης και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης και στον «κόφτη χρέους» την οποία χαρακτήρισε ως επιτυχία που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έφεραν ποτέ.

«Διαχειριζόμαστε σωστά με σεμνότητα τις οποίες επιτυχίες μέσα από τη διαπραγμάτευση», τόνισε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε πως μέσα στην επόμενη διετία θα πρέπει να φύγουμε οριστικά από τα Μνημόνια και την εποπτεία.

«Η δέσμευση ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η Ελλάδα θα έχει ανώτατο όριο το 15% του ΑΕΠ μειώνει καθοριστικά τις αναγκαίες δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως εάν αυτό είχε κερδηθεί από την αρχή της κρίσης τότε η χώρα θα είχε περισσότερα χρήματα για την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

«Διαπραγματευόμαστε και φέρνουμε κατακτήσεις όχι για την άμεση επόμενη περίοδο αλλά για τις επόμενες δεκαετίες», σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Η εξέλιξη αυτή τελειώνει την υπόθεση Grexit και ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο από την επιτροπεία», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού συστήματος, λέγοντας πως δεν κόπηκε ούτε ένα ευρώ από τις κύριες συντάξεις, ενώ αναφέρθηκε και στην προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον έλεγχο και την αυστηροποίηση του πολιτικού χρήματος και αναφέρθηκε στα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες και συγκεκριμένα τη ρύθμιση για τις offshore.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για στρατηγικό αδιέξοδο της αντιπολίτευσης, συκοφαντίες, ψεύδη και λασπολογία, ενώ επιτέθηκε προς την ΝΔ, λέγοντας πως το έβαλαν στα πόδια.

«Η ελληνική κοινωνία είναι κουρασμένη και ταλαιπωρημένη μετά από έξι χρόνια λιτότητας», σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δίνει τη δυνατότητα να επουλωθούν οι πληγές που έχουν δημιουργηθεί.

«Σε μια χώρα που έχει χάσει το 1/4 του εθνικού της πλούτου στην εξαετία, η ανάπτυξη οφείλει να έχει κοινωνικό πρόσημο», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Για το λόγο αυτό κεντρική μας επιδίωξη είναι ο πλούτος που παράγεται να διανέμεται με δίκαιο τρόπο», σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε λόγο για τρεις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

«Την κοινωνική προστασία, την αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας αλλά και την δίκαιη κατανομή όχι μόνο των βαρών αλλά και των ωφελημάτων, ώστε να νιώσουν οι πολίτες προστατευμένοι», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην δημιουργία ενός «κουμπαρά» υπονοώντας το Ταμείο κοινωνικής Αλληλεγγύης και υποστήριξε ότι υπάρχει η δυνατότητα να στηριχθούν κοινωνικές δυνάμεις που το έχουν ανάγκη.

Οι 11 δράσεις και ο απολογισμός

«Δημιουργούμε ένα πλαίσιο παρεμβάσεων με θετικό πρόσημο» σημείωσε ακόμη ο κ. Τσίπρας και προχώρησε σε έναν απολογισμό για τις 11 δράσεις που είχε εξαγγείλει παλιότερα.

Πιο αναλυτικά ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις τηλεοπτικές άδειες οι οποίες όπως είπε θα ολοκληρωθούν στις αρχές Αυγούστου, την πρόταση για τους ανασφάλιστους, το νέο νόμο για τη δημόσια διοίκηση, το νέο νόμο για την έρευνα, η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις υπό υλοποίηση παρεμβάσεις, όπως είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος, την κατάθεση νομοσχεδίου για την κοινωνική οικονομία το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού, την ψήφιση νόμου για όσους απέκρυψαν έσοδα στο παρελθόν και να αποδώσουν ότι οφείλουν στο δημόσιο και το νέο νόμο για τα δημόσια έργα.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην προετοιμασία για την τουριστική περίοδο που όπως είπε θα ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ όπως επίσης και την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, τα προγράμματα 8μηνης διάρκειας για τους ανέργους, την δουλειά στο μέτωπο της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, την μάχη κατά της φοροδιαφυγής, όπως επίσης και την ολοκλήρωση του διαλόγου για ζητήματα παιδείας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην δουλειά που πρέπει να γίνει για την προσέλκυση επενδύσεων.

«Συγκροτούμε το πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου», σημείωσε ακόμη ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στις επισκέψεις του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Μανουέλ Βαλς, όπως επίσης και την επίσκεψη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου και τη συνταγματική αναθεώρηση και προανήγγειλε τη σύσταση ομάδας εργασίας για να κατατεθούν προτάσεις για το Σύνταγμα μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού.

«Σας ζητώ να σηκώσετε τα μανίκια και να δουλέψετε όσο περισσότερο μπορείτε το επόμενο χρονικό διάστημα», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους υπουργούς.

Δημοφιλή