Πρώτη η Ελλάδα σε σε απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ την προγραμματική περίοδο 2007-2013

Πρώτη η Ελλάδα σε σε απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ την προγραμματική περίοδο 2007-2013
eurokinissi

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα σε απορρόφηση κονδυλίων την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013. Όπως παρουσιάζεται στα επίσημα στοιχεία της EE μετά το κλείσιμο της περιόδου στις 31/12 έχει 100% απορρόφηση. Ούτε ένα ευρώ από κοινοτικά κονδύλια δε χάθηκε τελικά.

Για την περίοδο 2014-2020 έχει ήδη ενεργοποιηθεί το 25% των συνολικών διαθέσιμων κονδυλίων και συνολικά περισσότερα από 4δις. Στόχευση έχει δοθεί στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και σε έργα υποδομής και περιβαλλοντικά σε περειφερειακό και τοπικό επίπεδο. Η Ελλάδα μάλιστα είναι η πρώτη χώρα που ενεργοποίησε κονδύλια 2014-2020 για μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Παράλληλα , έχει δοθεί έμφαση στην ενεργοποίηση προγραμμάτων στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων (πχ προνοιακά προγράμματα, βρεφονηπιακοί σταθμοί, κοινοφελής εργασίας κοκ). Επί της ουσίας ανασχεδιάζονται όλα τα προγράμματα με στόχευση την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που έχει προοπτική να επαναδιοχετεύσει τα κονδύλια αυτά στην ελληνική οικονομία και στην αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιούργησε τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση αλλά και την εξάλειψη στρεβλών φαινομένων διοχέτευσης των κονδυλίων στην αγορά.

Την αποτελεσματικότητα της Ελλάδας στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, επεσήμανε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι αλήθεια ότι η απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλιών στην περίπτωση της Ελλάδας, με τη βοήθεια της Task Force, έχει βελτιωθεί σημαντικά. Η τεχνική βοήθεια κατευθύνεται και σε ζητήματα επίκαιρα, όπως στην βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, της δημόσιας διοίκησης, ενώ υπάρχει και βοήθεια στο προσφυγικό ζήτημα».