Εθνικιστικός παροξυσμός. Υπό το σήμα των Γκρίζων Λύκων πολιόρκησαν το γερμανικό προξενείο της Kωνσταντινούπολης

Εθνικιστικός παροξυσμός. Υπό το σήμα των Γκρίζων Λύκων πολιόρκησαν το γερμανικό προξενείο της Kωνσταντινούπολης

Μπορεί ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλιντιρίμ να επιχείρησε να εκτονώσει κάπως τη σοβαρή κρίση προκάλεσε στις σχέσεις Άγκυρας-Βερολίνου η απόφαση της γερμανικής Βουλής να αναγνωρίσει με ψήφισμα τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ωστόσο στις τάξεις των εθνικιστών η οργή βράζει.

Και τον...χορό σέρνει πρώτος ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος από το Ναϊρόμπι όπου βρίσκεται προειδοποίησε για λόγος εσωτερικής προφανώς κατανάλωσης πως «η απόφαση που υιοθέτησε το γερμανικό Κοινοβούλιο θα επηρεάσει σοβαρά τις σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας». ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια πολύ σκληρή ανακοίνωσή του χαρακτήρισε την απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου «επονείδιστη», υποστηρίζοντας ότι προδίδει «άγνοια και περιφρόνηση του νόμου».

Της ανάκλησης του Τούρκου πρέσβη από το Βερολίνο- για την οποία έδωσε εντολή ο Ερντογάν- ακολούθησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ομάδων εθνικιστών στην Κωνσταντινούπολη. Σχηματίζοντας το σήμα των «Γκρίζων Λύκων» φώναζαν συνθήματα κατά της Γερμανίας και κρατούσαν πλακάτ και φωτογραφίες θυμίζοντας θηριωδίες του Ναζισμού.

Διαβάστε επίσης το αφιέρωμα της Huffington Post για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία που συμπληρώθηκαν το 2015: 100 χρόνια άρνησης...Η Γενοκτονία των Αρμενίων και το κίνημα της διασποράς για την αναγνώρισή της

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως οι διαδηλωτές χρησιμοποιούσαν συνθήματα στο ίδιο «πνεύμα» με τις δηλώσεις του τούρκου Υπουργού Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζτάγ σχετικά με τη «Γερμανία που έκαψε τους Εβραίους» και δεν έχει δικαίωμα να συκοφαντεί την Τουρκία για Γενοκτονία σε βάρος των Αρμενίων.

Οι διαδηλωτές, που είχαν δώσει ραντεβού έξω από το γερμανικό προξενείο, ανέμιζαν τεράστιες τουρκικές σημαίες ενώ συνοδεύονταν από την παραδοσιακή οθωμανική μπάντα Mehter και...κατάλληλες για την περίσταση μουσικές.

Στο προξενείο έχουν τοποθετηθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις υπό τον φόβο επεισοδίων ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η αναγνώριση της Γενοκτονίας ήταν πρώτο θέμα σε όλες της εφημερίδες σήμερα, Παρασκευή και μονοπώλησε γενικά το ενδιαφέρον των ΜΜΕ.

Διαμαρτυρίες στην Κωνσταντινούπολη

Πηγές: AFP, Guardian