ΣτΕ: Δικαίωση γυναικών ΕΠΟΠ που είχαν προσφύγει κατά του αποκλεισμού τους από κάποιες ειδικότητες

ΣτΕ: Δικαίωση γυναικών ΕΠΟΠ που είχαν προσφύγει κατά του αποκλεισμού τους από κάποιες ειδικότητες
Eurokinissi

Αντισυνταγματική και αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τη διάταξη του άρθρου 1 του νόμου 2936/2001 με την οποία προβλέπεται η κατάταξη των γυναικών επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ) μόνο σε ειδικότητες διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης, αποκλείοντας τη συμμετοχή τους στο σύνολο των επιχειρησιακών και τεχνικών ειδικοτήτων.

Επίσης, κρίθηκε ότι ο αποκλεισμός των γυναικών συνιστά απόκλιση από τη συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που ίσχυε πριν από το 2007, οι γυναίκες υποψήφιες επαγγελματίες οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) είχαν το δικαίωμα να καταταγούν μόνο σε ειδικότητες διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης, και όχι σε θέσεις επιχειρησιακές και τεχνικής ειδικότητας των Ενόπλων Δυναμένων (χειριστές οργάνων ελέγχου πυρός, πολυβόλων, όλμων, κ.λ.π.).

Όμως, υπήρξαν γυναίκες την διετία 2005-2006 που δήλωσαν συμμετοχή στον διαγωνισμό για ΕΠ.ΟΠ. στρατού ξηράς, στις ειδικότητες υπηρέτης όλμων, πολυβόλων, χειριστριών οργάνων ελέγχου πυρός, κ.λπ. Έτσι, αποκλείστηκαν και προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια.

Το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ με τις υπ’ αριθμ. 162 και 163/2015 αποφάσεις του τις δικαίωσε, αλλά παρέπεμψε τις υποθέσεις στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.

Σήμερα, Παρασκευή, η Ολομέλεια του ΣτΕ τις δικαίωσε και πάλι.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή