Τα αγαπημένα παπούτσια ανδρών, γυναικών και παιδιων κρίνονται ακατάλληλα για την υγεία των ποδιών;

Τα αγαπημένα παπούτσια ανδρών, γυναικών και παιδιων κρίνονται ακατάλληλα για την υγεία των ποδιών;
l
Jacqueline Veissid via Getty Images
l

Τα βλέπετε να τα φορούν πολλοί, πολύ και παντού. Στο δρόμο, στην παραλία ακόμη και σε...τηλεοπτικά στούντιο. Πιθανότατα τα φορά η μητέρας ή και εσείς αλλά τα φορά και Kate Middleton ή η Helen Mirren , ο Jack Nicolson ή ο Steven Tyler.

Είναι τα περίφημα Crocs – η φίρμα που κατάφερε να πουλήσει περισσότερα από 300 εκατ. ζευγάρια παπούτσια σε 90 χώρες από το 2002. Αν και έχει επεκταθεί και σε κάπως πιο «κομψά» σχέδια παπουτσιών, πιο περιζήτητο παραμένει το αρχικό και πλέον «κλασικό» σχέδιο - αυτό δηλαδή που επιλέγουν όπως ίσως έχετε προσέξει νοσηλευτές και γιατροί. Με σημαντική καθυστέρηση δε το κλασικό αυτό σχέδιο το ανακαλύψαμε και στην Ελλάδα.

Όλοι φαίνεται να τα θεωρούν άνετα και φυσικά – αν και δεν συμμεριζόμαστε όλοι αυτή την άποψη- ιδιαίτερα fashionable...Γι αυτό και κάνουν θραύση.

Όσο όμως και εάν φημίζονται για το πόσο άνετα είναι, κάτι που αποτελεί και επιχείρημα για την προώθησή τους στο καταναλωτικό κοινό, φαίνεται πως αρκετοί γιατροί υποστηρίζουν πως δεν θα πρέπει να θυσιάζουμε την υγεία των ποδιών μας ούτε για την άνεση που παρέχουν ούτε για φυσικά για λόγους μόδας.

Συγκεκριμένα, όπως δηλώνει στην αμερικανική έκδοση της Ηuffington Post η ποδίατρος στο ινστιτούτο Οστών και Αρθρώσεων του Ιλλινόις, Megan Leahy «Τα Crocs δεν πρέπει να φοριούνται για πολλές ώρες την ημέρα».

Relax. Chill out. Unwind. It's all good. #FanFav @bernardoguedesreal

A photo posted by Crocs Shoes (@crocs) on

Όπως τονίζει, μπορεί να «προσφέρουν καλή στήριξη στην καμάρα (του ποδιού)» αλλά δεν στηρίζουν επαρκώς τη φτέρνα. «Όταν η φτέρνα δεν είναι σταθερή τότε τα δάχτυλα των ποδιών σφίγγονται κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε τενοντίτιδα, να προκαλέσει επιδείνωση των παραμορφώσεων των δαχτύλων, να προκαλέσει προβλήματα στα νύχια ή να βοηθήσει στη δημιουργία κάλων. Το ίδιο πράγμα μπορεί να συμβεί και με τις σαγιονάρες ή με οποιαδήποτε άλλο ζευγάρι παπουτσιών που η φτέρνα δεν είναι αρκετά σταθερή».

Επίσης, ο γιατρός Alex Kor, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Podiatric Sports Medicine δήλωσε ότι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό σε κάθε παπούτσι είναι ο κορμός του, η υποστηρικτική δομή μεταξύ της φτέρνας και των δαχτύλων των ποδιών. «Οι ασθενείς είναι πιο πιθανό να έχουν πόνους στα πόδια, αν τα παπούτσια τους λυγίζουν στον κορμό» ανέφερε.

Συμπλήρωσε δε ότι τα Crocs είναι τα πλέον χαρακτηριστικά παπούτσια με εύκαμπτο στέλεχος. «Καθημερινά βλέπω ασθενείς που έρχονται στο γραφείο μου και παραπονιούνται για πόνους στην καμάρα ή στη φτέρνα και φοράνε Crocs».