Re:Creating Europe. Το ραντεβού καλλιτεχνών και διανοούμενων στην Ολλανδία και μια άλλη θέαση της ΕΕ

Re:Creating Europe. Το ραντεβού καλλιτεχνών και διανοούμενων στην Ολλανδία και μια άλλη θέαση της ΕΕ
Actor Jude Law smiles during a photocall for 'Genius' during the 2016 Berlinale Berlin Film Festival in Berlin, Germany, Tuesday, Feb. 16, 2016. (AP Photo/Axel Schmidt)
Actor Jude Law smiles during a photocall for 'Genius' during the 2016 Berlinale Berlin Film Festival in Berlin, Germany, Tuesday, Feb. 16, 2016. (AP Photo/Axel Schmidt)
ASSOCIATED PRESS

Το «Re:Creating Europe» είναι ένα φόρουμ στο Άμστερνταμ στο οποίο μετέχουν καλλιτέχνες και διανούμενοι από όλη την Ευρώπη και το ενδιαφέρον των εργασιών για φέτος μονοπωλούν δύο ζητήματα: το προσφυγικό και το Brexit στη σκιά πάντα και των μεγάλων ευρωπαϊκών κρίσεων όπως της οικονομικής. Η αβεβαιότητα και η ανησυχία για το μέλλον της ΕΕ είναι κοινή στους συμμετέχοντες.

Ακριβώς μάλιστα η ανθρωπογεωγραφία αυτού του εναλλακτικού φόρουμ τεχνών και γραμμάτων - που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες- είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Μεταξύ αυτών συναντά κανείς, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, τον διάσημο ολλανδό αρχιτέκτονας Ρεμ Κούλχαας, ή τον Ούγγρο συγγραφέα Γκιόργκι Κόνραντ όπως όμως και τον βρετανό ηθοποιός Τζουντ Λο ενώ ανάμεσα στους προσκεκλημένους είναι και ο έλληνας οικονομολόγος και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας, που συμμετέχει στο πάνελ με τίτλο «Εμείς, οι λαοί της Ευρώπης» και θέμα το ρόλο των κινημάτων στις διεργασίες πολιτικού και κοινωνικού μετασχηματισμού.

Η ελληνική «εκπροσώπηση» συμπληρώνεται και από νέους καλλιτέχνες αφού στο φόρουμ μετέχει ακόμη η Μαρίλη Μαστραντώνη από το Θέατρο Εντροπία καθώς και ο Πάρις Λεγάκης, απόφοιτος της Καλών Τεχνών, ο οποίος πειραματίζεται με νέες μορφές στις εικαστικές και παραστατικές τέχνες.

Ο Τζουν Λο στο ρόλο του...Τσώρτσιλ και η Μέρκελ

«Το ολλανδικό φόρουμ φιλοξενεί πλήθος θεατρικών, μουσικών και εικαστικών δράσεων, ποικίλες παρουσιάσεις, ομιλίες και παράλληλα workshop που θίγουν σύγχρονα ευρωπαϊκά θέματα. Η κρίση χρέους, τα νέα σύνορα της Ευρώπης μετά τους τριγμούς στο κεκτημένο Σένγκεν, οι πρόσφυγες, η άνοδος της ακροδεξιάς προσεγγίζονται υπό διαφορετικό πρίσμα» αναφέρει η DW. Πχ ο διάσημος ολλανδός θεατρικός παραγωγός και εικαστικός Ντρις Φερχόφεν που παρουσίασε τα «Τραγούδια για τον Τομά Πικετί», «μια περφόρμανς εμπνευσμένη από τη θεωρία του γάλλου οικονομολόγου για την εξέλιξη των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων από τη νεωτερικότητα μέχρι τον 21ο αιώνα».

Επίσης όμως «σε μια άλλη ιδιότυπη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία του ολλανδού Ίβο βαν Χόβε, ο Τζουντ Λο υποδύεται τον Ουίστον Τσώρτσιλ διακηρύσσοντας από τη σκηνή του ιστορικού De La Mar Theater ότι “Ο εθνικισμός είναι πόλεμος”». Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα στο πλευρό του είναι ο γερμανός ηθοποιός Λαρς Άιντινγκερ ο οποίος υποδύεται τον Κόνραντ Αντενάουερ και η Χαλίνα Ρέιν εμφανίζεται ως Άγκελα Μέρκελ ντυμένη στα λευκά. «Στο πάτωμα της σκηνής εθνικές σημαίες, μπερδεμένες με την σημαία της ΕΕ. Πίσω τους προβάλλoνται εικόνες από πτώματα προσφύγων σε ελληνικές ακτές. Σε αυτό το σουρεαλιστικό σκηνικό οι τρεις ηθοποιοί εκφωνούν αποσπάσματα ιστορικών πολιτικών λόγων αλλά και διαλόγους από έργα του Σαίξπηρ και του Σίλερ. Ξαφνικά η Άγκελα Μέρκελ βρίσκεται ενώπιον της Μαρίας Στιούαρτ, ενώ ο Φρανσουά Μιτεράν έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ριχάρδο τον Πέμπτο».

Το «Re:Creating Europe» ολοκληρώνεται την Κυριακή και χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Πηγή:DW

Πήγαινε στην αρχική σελίδα